FOTO: MN Press
FOTO: MN Press

Ultimativno ofanzivne i nesrećne: Srpkinje ulivaju strah u kosti jačima od sebe, ali nikako da pobede

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.02.24. | 18:03

Fudbalerke remizirale u Staroj Pazovi, u Rejkjavik po prolaz u najviši rang Lige nacija

Pre samo 10 godina srpske igračice izgubile su od Islanda rezultatom 1:9 i ničim nisu uspevale da pariraju selekciji sa severa Evrope. Nisu u međuvremenu Islanđanke postale tim slabijeg kvaliteta, ali je Srbija podigla lestvicu za nekoliko stepenika i uzdigla se do nivoa ozbiljne reprezentacije. Kako trenuto igra, čini se da je samo pitanje vremena kada će potpuno prelomiti i postati elitna. Srbija je odigrala nerešeno protiv Islanda 1:1 (1:1) u utakmici u kojoj je po svemu viđenom zaslužila trijumf i time ponovila utisak iz mečeva odigranih prethodne jeseni u grupnoj fazi Lige nacija.

Maksimalna agresija dovela je Srbiju do vođstva u 19. minutu, kada je Tijana Filipović prelepim lobom sa petnaestak metara savladala golmana Islanda, ali je naivnost u defanzivi i nesporazum pred gol linijom koštao naš tim primljenog pogotka samo pet minuta kasnije. Nije se u nastavku hrabra igra isplatila, pa su se gošće izvukle i izbegle poraz. U utorak (15.30) u Rejkaviku pojuriće Srpkinje svoj prvi plasman u A diviziju Lige nacija u istoriji.

Izabrane vesti

Od kada je početkom prošle godine Dragiša Zečević preuzeo ulogu selektora, igra Srbije dobila je nekoliko glavnih odlika. Ofanzivna igra bez kalkulisanja, direktno dolaženje do protivničkog gola kroz nekoliko pasova i stvaranje velikog broja prilika s jedne strana, a mnogo naivno primljenih pogodaka na drugoj.

Osvajanjem drugog mesta u B diviziji Lige nacija obezbedile su Orlice igranje u baražu za plasman u najviši rang, a na decembarskom žrebu nisu imalo sreće. Islanđanke su redovne učesnice Evropskih prvenstava, od 2009. nastupale su na sve četiri, jednom igrale u četvrtfinalu i redovno bile orah na kom su snažnije reprezentacije slamale zube. Primera radi, na prethodnom EURU eliminisane su u grupnoj fazi, ali tako što su sve tri utakmice odigrale nerešeno - protiv Francuske, Italije i Belgije.

Koliko je Srbija ozbiljniji tim poredeći s periodom od pre deceniju dovoljno pokazuje činjenica da je 15. reprezentacija na FIFA rang listi doputovalu u Staru Pazovu da osvoji bod i peva od sreće što nije poražena. Srpkinje igraju veoma atraktivno, sa izuzetno interesantnim taktičkim rešenjima, a jedno od njih kumovalo je i vodećem pogotku. Odigrale su naše igračice pomoćnu igru posle kornera, a onda je usledila prava minijatura Jelene Čanković na malom prostoru i lob-pas premi Tijani Filipović. Vezista subotičkog Spartaka filigranski je šutirala sa oko 15 metara i majstorskim lobom pokazala zašto fudbalski zaljubljenici u Srbiji imaju mnogo razloga da veruju u potencijal aktuelne generacije srpskih fudbalerki da postanu tim kadra da uzdigne državni tim do najviših visina u istoriji.

Najčešće sitne greške prave razliku između ozbiljnjih i elitnih selekcija, a tako je u poslednje vreme i sa Srbijom. Prošle jeseni bila je bolja od Poljske i morala da trijumfuje, ali su je brojne propuštene šanse koštale direktnog plasmana u A diviziju. Sada se to ponovilo i protiv selekcije još većeg renomea. Nastao je kuršluz u 24. minutu u zadnjoj liniji, kada su do tog trenutka bezopasne Islanđanke posle dugo vremena ušle u kazneni prostor. Umesto rutinske intervencije i izbacivanja lopte što dalje od gola, Violeta Slović i golman Milica Kostić nisu se sporazumele i dozvolile da se pored njih dve ušunja Hlin Eiriksdotir i "umuva" gol na metar od gol-linije.

S početkom drugog poluvremena ređale su se šanse pred golom Islanda, ali lopta nikako nije završavala u golu. Najbolju priliku propustila je Nevena Damjanović u 69. minutu, kada je glavom pogodila prečku posle kornera. Nikako ni sreća da malo pogleda fudbalerke. Sve je podsećalo na mečeve sa Poljakinjama jesenas.

Pravo igranja u revanš utakmici neće imati Dina Blagojević. Vezna igračica sa dugogodišnjim iskustvom iz nemačke Bundeslige dobila je crveni karton u 83. minutu zbog povlačenja protivnice za dres i zaustavljanje kontranapada.

Maksimalna ofanziva i hrabrost jednom će se neminovno početi da se isplaćuju u kontinuitetu, svi se nadamo već od utorka (15.30) i susreta u Rejkajviku.

BARAŽ ZA PLASMAN U A DIVIZIJU LIGE NACIJA (prve utakmice)

Srbija - Island 1:1

/Filipović 19 - Eiriksdotir 24/

Bosna i Hercegovina - Švedska 0:5

/Janogi 6, 41, Angeldal 76, Hamarlund 80, Gvozderac ag 86/

Mađarska - Belgija (u toku)

Hrvatska - Norveška (u toku)


tagovi

Ženska fudbalska reprezentacija SrbijeIslandLiga nacija za žene

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara