Ilustracija (©Damir Hajdarbašić, fkz.ba)
Ilustracija (©Damir Hajdarbašić, fkz.ba)

Uspavani Željo bi da se čupa protiv raspoloženog Veleža

Vreme čitanja: 5min | pet. 08.12.23. | 12:30

Klub iz Sarajeva najveće razočaranje dosadašnjeg toka prvenstva BiH

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Još tačno 180 minuta ostalo je da se odigra do kraja drugog dela sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Poznato je da je jesenji šampion Borac iz Banjaluke, ali će bez obzira na to preostala dva kola doneti određenu dozu zanimljivosti. Pretposlednja runda ovog dela prvenstva igraće se u naredna tri dana, a 17. kolo kreće danas iz Sarajeva gde se sastaju stari rivali.

Izabrane vesti

ŽELJEZNIČAR – VELEŽ (18:00)

Željezničar je bez dileme najveće razočaranje ove sezone u Premijer ligi BiH. Od ekipe koja je letos igrala kvalifikacije za evropska takmičenja do situacije da strepi za opstanak u društvu najboljih. Za klub takvog renomea zvuči čudno, ali je to činjenica. Trenutno, tim sa Grbavice zauzima osmu poziciju sa 19 bodova, tek četiri više od pretposlednjeg Igmana i opasne zone.

18.00: (2,60) Željezničar (3,10) Velež (2,65)

Očekivali su u Želji povratak na stabilne noge, ali su kola krenula niz brdo. Kako stvari stoje, nije pomogla ni promena trenera, jer je pre nešto više od mesec dana na klupu seo stručnjak iz Saudijske Arabije Abdulhakim Al Tuvaidžri. Ni on nije uspeo da prodrma tim, jer je za to vreme Željo upisao tek bod protiv Posušja na domaćem terenu i to u poslednjim trenucima. Upisana su dva poraza na gostovanju. Prvo u Banjaluci gde su se predstavili u dobrom svetlu, a onda u Tuzli i to bez ispaljenog metka (3:0). Pomenuti poraz od Tuzla Sitija bio je dovoljan razlog da ovaj stručnjak najavi konkretne rezove u igračkom kadru, pa se sa klubom već razišao standardni veznjak Edin Rustemović. To će biti polazna tačka za sve ono što očekuje klub u narednom periodu, samo je pitanje hoće li Tuvaidžri imati vremena da sve svoje zamisli pretvori u stvarnost jer Želji počinje goriti pod nogama.

U poslednjih pet utakmica imaju svega jednu pobedu, navijači polako počinju da prave pritisak, a skroman igrački kadar ne može sve to da iznese. Da stvar bude još gora, u poslednjem kolu ovog dela ide u goste, i to ekipi Goška koja je dobila novu energiju sa novim trenerom, pa se ne sme na Grbavici ni zamisliti šta bi se desilo ukoliko se izgubi od Veleža. Situacija bi se dodatno zakomplikovala, a Željo bi mogao mimo svih očekivanja završiti u opasnoj zoni. Poznajući situaciju, u taboru domaćih misle samo pozitivno, te žele pobedom izaći iz krize i najaviti bolje dane.

Očekujemo zanimljivu utakmicu, izazov je igrati protiv tima koji igra veoma dobro u ovom trenutku. Za nas je jako bitna utakmica, moramo odigrati dobro i dati sve od sebe", rekao je Al Tuvaidžri te dodao:

"Nisam tip trenera koji će izaći pred medije i kritikovati pojedinačne fudbalere, fudbal je kolektivni sport, neću nikog izdvajati, a to ćete videti dok god sam ovde i gde god budem radio. Znam šta je bio problem u Tuzli, nisam sretan zbog toga, ali moja odgovornost i moj zadatak je da to pokušam rešiti. Imamo šansu na ovom stadionu i verujemo da možemo pobediti bilo koga. Verujemo da možemo pobediti bilo kojeg protivnika, a ne samo Velež", poručio je strateg Želje.

Dok Željezničar kuburi sa formom, u Veležu to nije slučaj. Naprotiv, Rođeni su jedna od ekipa koja igra u najboljoj formi, pa i ne čudi što su drugoplasiranom Zrinjskom prišli na svega tri boda. Imao je trener Dean Klafurić problema na samom početku svog mandata dok je sklopio kockice, ali kako je vreme odmicalo, Velež je izgledao sve ozbiljnije. U poslednjih šest utakmica upisali su tri pobede i tri remija, s tim da su te pobede bile protiv Goška, Zrinjskog i Sarajeva, i to bez primljenog gola.

Pokazao je Velež da se može nositi sa najjačim ekipama, pa su samim tim i ambicije porasle. Žele Rođeni doći do pozicije koja vodi u Evropu, a sudeći po trenutnoj formi i igrama, nisu daleko od toga. Od kako je hrvatski stručnjak preuzeo ekipu, Velež je na gostovanju bez bodova ostao samo u Banjaluci kod gradskog rivala Zrinjskog. U svim ostalim duelima, kući je odneo bar bod. Znači da im prijaju gostujuće utakmice, a zbog terena i ambijenta na Grbavici, motiv može biti samo veći. Sa eventualna tri boda Velež bi dobio mnogo. Čekao bi kiks svojih komšija i dočepao se željenog drugog mesta.

Znaju to u taboru Rođenih pa će pokušati doći do bodova kod uspavanog Željezničara.

U fudbalu je svaki novi dan zakon da se moraš dokazivati. Ako ostanemo na tim lovorikama, ako se malo opustimo, sve pada u vodu. Moramo da nastavimo dalje, da težimo da budemo bolji iz dana u dan i samo tako možemo da zadržimo sve ovo što je dobro. Oni su u svojim problemima, ali se mi fokusiramo na sebe. Poštujemo Želju kao klub, ali i zbog toga što imaju dobre pojedince. U teškoj su situaciji, daće sve od sebe da pobede. Reč je o derbiju, a znamo da u derbijima nema favorita", istakao je Dean Klafurić, čiji izabranici će imati veliku podršku sa tribina Grbavice, s obzirom na to da je najavljen dolazak velikog broja navijača iz Mostara.

"Tome se radujemo, naši navijači nam stvarno puno znače i njihova podrška nam mnogo znači tokom utakmice. Pogotovo se radujemo što će to biti na Grbavici, na kultnom stadionu, hramu fudbala, ne samo u BiH, već i šire", zaključio je Klafurić.

BIH 1 - 17. KOLO

Petak

18.00: (2,60) Željezničar (3,10) Velež (2,65)

Subota

13.00: (12,0) Zvijezda (6,00) Borac (1,20)

13.00: (1,95) Sloga (3,35) Posušje (3,70)

16.00: (1,30) Sarajevo (4,90) GOŠK Gabela (9,50)

Nedelja

13.00: Igman - Tuzla Siti

15.15: Široki Brijeg - Zrinjski

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1ŽeljezničarVelež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara