Igor Miladinović (©Starsport)
Igor Miladinović (©Starsport)

Više od 25.000 Grka i potpuno nov tim Olija na Karaiskakisu: Ume li Čuka da sakrije aperkat?

Vreme čitanja: 5min | čet. 24.08.23. | 11:44

Niko ne očekuje prolaz Brđana protiv atinskog velikana, ali...

Požari bukte širom zemlje, prišli su i na svega dvadesetak kilometara severno od Atine i fudbal svakako nije prva tema u Grčkoj pred dolazak Čukaričkog na noge Olimpijakosu u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope. Ali ono malo ljudi što je ostalo u antičkoj prestonici – jer mnogi su dalje po odmorima na ostrvima – svakako će razonodu pronaći i u fudbalu, posebno zato što je Olimpijakos ove sezone izvršio potpunu rekonstrukciju ekipe.

O tome govori i podatak da bi prema grčkim projekcijama u startnih 11 atinskog velikana trebalo da zaigra čak pet letnjih pojačanja. A plan kluba je da u poslednjoj nedelji prelaznog roka dovede još trojicu ili četvoricu igrača, među njima i neka dobro poznata imena. Recimo Luku Jovića ili Stevana Jovetića za sam špic, dok je već ugovorena pozajmica Omara Ričardsa, koji je pre samo godinu dana igrao za Bajern, onda za 8.500.000 evra otišao u Notingem Forest, ali je odmah polomio nogu i pauzirao godinu dana.

Izabrane vesti

Pa ipak, treba reći da je Olimpijakos ovog leta potrošio već 5.300.000 evra na pojačanja, mada glavnicu na Santjaga Hesea, zadnjeg veznog iz Urakana, ali je on tek stigao i neće početi protiv Beograđana s tim da jeste na spisku registrovanih, kao i pomenuti Ričards.

Ko onda hoće?

Grčka projekcija kaže: Pahalakis – Masuras, Recos, Freire, Kini – Kamara, Ibora – Bil, Skarpa, Fortunis – El Kabi. Od novajlija tu su: El Kabi, Ibora, Frir, Kini, Skarpa. I još jednom: biće ih još, jer je Lion već nudio 4.000.000 evra za Medija Kamaru – Olimpijakos tražio više, ali pregovori još traju – dok je kapiten Kostas Fortunis iz Saudijske Arabije dobio 2.500.000 evra po godini, tako da je i on blizu odlaska.

Što se tiče ostalih, Ajub El Kabi je došao da zameni 36-godišnjeg Jusefa El Arabija, on će možda čak i kući u Maroko, ako ne dobije zadovoljavajuću ponudu iz Arabije, ali nije oduševio u prvim mečevima, otud i one spekulacije o Luki Joviću. Visente Ibora je preiskusan igrač, igra solidno, ne i najbolje, zato je uostalom i stigao Hese. Kini nije starter, tu je samo zato što je Rodinej suspendovan. Argentinski štoper Nikolas Freire je ostavio sasvim dobar utisak, njegov parnjak Panajotis Recos – prošle sezone je tu bio na pozajmici iz Verone, sada je otkupljen po obavezi – bio je jednom nogom van kluba, ali je oduševio na pripremama i izborio se za ostanak. Možda i najveći ulov, Brazilac, Gustavo Skarpa stigao je na pozajmicu iz Notingem Foresta, “bratskog” kluba ili bolje reći sestrinske firme Evagelosa Marinakisa.

Mnogo dakle promena i mnogo neizvesnosti. Baš zato navijači su rešili da podrže ovaj tim u stvaranju, pa je Olimpijakos dan pre utakmice već imao prodatih 25.000 ulaznica. Teško da će ih biti značajno više, ali jasno je da Čukarički čeka vatrena dobrodošlica.

Šta onda Čukarički može da uradi? Posebno kada se zna da u Atini neće moći da računa na Mohameda Badamosija, koji se spreman za transfer u Saudijsku Arabiju.

Ako ćemo realno – ne mnogo. I samo naivni bi mogli da pomisle da će Brđani, sa tradicionalnom politikom promovisanja mladih igrača zarad kasnije dobiti, mogli da izbace tim čija je vrednost procenjena na blizu 100.000.000 evra, otprilike četiri puta više od Čukinog. Posebno ne sada, sa Igorom Matićem kao trenerom početnikom na klupi, te ekipom ugruvanog samopouzdanja nakon šamara koje su im izdelili momci uz IMT-a.

Ali ono što bi Čukarički morao – mada se ništa ne mora – jeste da popravi onaj opori utisak da smo do 11. mesta Uefine rang liste slučajno zalutali. APOEL je u dva meča očitao lekciju Vojvodinu, TSC jednostavno nije imao promil šanse protiv Brage, Partizan je u dvomeču sa Sabahom (tokom priprema igrao 1:1 sa Olimpijakosom) popravio sliku u revanšu i svima je jasno da su dosadašnji dueli samo podvukli veliku razliku između onih istinski evropskih klubova i onih koji bi voleli da su takvi.

Čukarički dakle ne igra pod bilo kakvim pritiskom, niti bilo ko od njih očekuju da eliminiše atinskog velikana. Samo bi bilo baš poražavajuće ako bi, kao TSC protiv Brage. u uvodnih 20 minuta u dva meča primio čak šest golova.

Svaka čast na promociji supertalentovanih igrača – baš ovih dana na Banovom brdu mogu da se diče dok svima pokazuju fotografije Đorđa Petrovića u Čelsiju – ali fudbal se igra za rezultate, a Čuka još čeka prvi veliki evropski skalp.

Istina je da Olimpijakos ne deluje kao realna žrtva, ali ako takvu žele da pronađu u grupnoj fazi Lige konferencije moraće već sada da počnu da pokazuju nešto prkosa, malo srca da se porvaju i sa većima i snažnijima od sebe.

Pa nek i dobiju po zubima, samo nek uzvrate bar poneki put. U Atini to niko ne očekuje. Oni su već svoje ime upisali u grupnu fazu Lige Evrope. A, ko zna? Dešavalo se i većina da padnu dok zagledani u nebo dobiju aperkat u bradu.

OLIMPIJAKOS – ČUKARIČKI, 21.00

Stadion: Jorgos Karaiskakis

Sudija: Donatans Rumšaš (Litvanija)

Olimpijakos: Pahalakis – Masuras, Recos, Freire, Kini – Kamara, Ibora – Bil, Skarpa, Fortunis – El Kabi

Čukarički: Filipović – Stevanović, Ćalasan, Drezgić, Tošić – Docić, Sisoko – Nikčević, Tomović, Ivanović – Endiaje.

PLEJ-OF ZA LIGU EVROPE (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

19.00: (1,70) Heken (3,70) Aberdin (5,10)

19.00: (1,20) Slavija Prag (6,75) Zorja (14,0)

19.00: (2,25) Dinamo Zagreb (3,30) Sparta Prag (3,30)

20.00: (4,60) Ludogorec (3,60) Ajaks (1,80)

20.00: (2,85) Olimpija (3,20) Karabag (2,60)

20.30: (2,40) Slovan Bratislava (3,20) Aris Limasol (3,10)

20.30: (1,50) Union Sen Žiloaz (4,30) Lugano (6,50)

20.45: (3,45) Ki Klaksvik (3,25) Šerif (2,20)

21.00: (1,63) LASK (3,80) Zrinjski (5,70)

21.00: (1,22) Olimpijakos (6,25) Čukarički (14,0)

***kvote su podložne promenama

 


tagovi

Čukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara