Mehdi Mahdavikija posiže drugi gol za Irance 1998. godine (Reuters)
Mehdi Mahdavikija posiže drugi gol za Irance 1998. godine (Reuters)

Više od fudbalske igre SAD i Irana: Bitka za drugu rundu, bitka za ponos nacije, bitka "svetova"

Vreme čitanja: 7min | uto. 29.11.22. | 08:20

Pobednik će se plasirati u osminu finala, poraženi ide kući "posramljen"

Možda će se večeras (20 časova) temeperatura na Al Tumama stadionu spustiti za koji stepen u odnosu na dan. Radiće i toliko hvaljena klima. Ali, ako je verovati višednevnom medijskom prepucavanju više američkih i iranskih fudbalskih federacija i predstavnika vlasti, nego samih aktera meča - fudbalera - na terenu bi mogla da bude veoma vrela atmosfera. Pobednika trijumf vodi u nokaut fazu, a poraženom će pretiti druga vrsta nokauta - medijskog. Jer, gledano iz ugla vrha dve države, ulog nije samo ostanak u Kataru posle grupnog dela takmičenja, već ponos nacija koje decenijama međusobno "ratuju na daljinu".

Da je meč više od fudbalske igre, svedoči i serija novih javnih "okršaja". Američka fudbalska federacija (SSF) je prilikom objavljivanja tabele grupe nakratko Iran predstavila nacionalnom zastavom bez amblema Islamske Republike, rekavši da je tim potezom pokazana podrška demonstrantima u toj bliskoistočnoj zemlji.

Izabrane vesti

Brzo je reagovala iranska vlada, optužujući SAD da je uklonila ime Boga sa nacionalne zastave.

Portparol američkog saveza Nil Bjut nije želeo da kaže da li je korišćenje gumice odobrila predsednica USSF-a i bivša reprezentativka Sindi Parlou Koun, ali je priznao da su postojali kontakti sa državnim vlastima pre objave, što jasno ukazuje na značaj današnjeg meča.

"Bilo je (diplomatskih razgovora) u određenim trenucima. Neću da govorim o tome, ali, opet, ovo je naša odluka, a ne tuđa ili bilo čiji pritisak", objasnio je Bjut.

20.00: (4,10) Iran (3,25) SAD (2,10)

Opet je stigao "kontaranapad" rivala.

"Potez u vezi sa zastavom Islamske Republike Iran protiv je zakona takmičenja FIFA. Oni moraju da snose odgovornost. Očigledno je da time žele da utiču na meč Irana sa SAD", rekao je za poluzvaničnu iransku novinsku agenciju ISNA Safiolahi Fagahanpur, savetnik Iranske fudbalske federacije povodom američkog uklanjanja amblema sa iranske zastave koji je stilizovana kombinacija islamskih elemenata: geometrijski simetrični oblik reči Alah (Bog) i preklapajući delovi fraze "Nema Boga osim Alaha", formirajući monogram u obliku lale koji se sastoji od četiri polumeseca i linije.

U psihološki rat se uključio i bivši reprezentativac SAD Aleksi Lalas koji je klupe za rezervne igrače gledao prvi i zasad jedini fudbalski okršaj dve reprezentacije, odigran u 2. kolu grupne faze Svetskog kupa 1998. kada su Iranci, pošto su im uručili bukete cveća pre početka meča, pobedom od 2:1 na Žerlanu ugasili nade Amerikanaca za plasmanom u sledeću rundu.

"Za SAD je ključno razumevanje ove utakmice, ne samo iz fudbalske, već i kulturne perspektive. Mislim da nismo znali koliko je njima to bilo važno 1998, ali i da smo mi zapravo namerno pokušali da umanjimo mnogo drugih stvari", prisetio se Lalas.

Sardar Azmun slavi sa Karlosom Keirošom (©Reuters)Sardar Azmun slavi sa Karlosom Keirošom (©Reuters)

Bez obzira šti su ih Nemci rutinirali u trećem kolu (2:0) i poslali ih kući, reprezentativce Irana je po sletanju na aerodrom u Teheranu nekoliko desetina hiljada navijača dočekalo kao heroje jer su, kako su tamošnji mediji pisali, "pobedili velikog sotonu".

"Ako ništa drugo, morate da razumete emocije protivnika i kako se on hrabri", i bivši američki vezista Stu Holden, sada komentator Foksa je pokušao da podgreje atmosferu:

"Ako ne odgovorite na tu energiju, rival će biti bolji."

Pridružio mu se i nekadašnji američki selektor Jirgen Klinsman.

"Keiroš se zaista dobro uklapa u njihovu reprezentaciju, kulturu i način na koji igraju. Nije se kvalifikovao sa Kolumbijom za Svetski kup, pa ni sa Egiptom, a onda se neposredno pre ovog Mundijala vratio u Iran gde je dugo radio. Nije slučajno. Sve je smišljeno. Pogledajte kako se odnose prema sudijama, kako klupa uvek skače, vrši pritisak na četvrtog i linijske arbitre", izjavio je Klinsman, koji je doduše dan kasnije pokušao da objasni da Iranci i njihov selektor nisu baš razumeli poentu njegovih reči.

IRAN PROLAZI GRUPU - 1,85; SAD PROLAZI GRUPU - 1,90!

Ali bilo je kasno...

"Čak me i ne poznajete lično, ali dovodite u pitanje moj karakter s tipičnim predrasudama o superiornosti. Bez obzira koliko poštujem ono što ste uradili na terenu, te opaske o iranskoj kulturi, reprezentaciji i mojim igračima su sramota za fudbal. Niko ne može da povredi naš integritet ako nije na našem nivou, naravno. Kao Amerikanac/Nemac, razumemo da nemate podršku. Nema problema. I uprkos vašim nečuvenim primedbama na BBC-u koji pokušava da potkopa naše napore i veštine, obećavamo vam da nećemo donositi nikakve presude u vezi sa vašom kulturom, korenima i poreklom i da ćete uvek biti dobrodošli u našu porodicu", obratio se Keiroš na društvenim mrežama legendarnom nemačkom reprezentativcu direktno.

Dan kasnije, na konferenciji za medije, reagovao je ipak smirenije.

"Ako posle 42 godine u fudbalu još verujem da mogu da pobeđujem u pishološkim utakmicama, mislim da nisam ništa naučio o igri. Ako moj um upadne u zamku da me ometaju sve druge stvari, onda lažem fudbal. Kada se zavesa podigne, samo budite spremni da pevate i igrate. Ako niste spremni, Bog fudbala vam ne može pomoći. Nadam se samo da će moji momci glavom, dušom i veštinom da pobede i da možemo da dođemo do drugog kruga", rekao je Keiroš pozdravljen aplauzom iranskih novinara:

"Događaji oko ovog Mundijala biće dobra lekcija za sve nas u budućnosti. Učimo da je naša misija da stvorimo zabavu tokom 90 minuta i da usrećimo ljude. Rođen sam u Africi i nekada sam išao da radim na nekim mestima gde deca nemaju šta da jedu i piju dva dana, nemaju šta da obuku. Ali ako im date fudbal, ne možete da zamislite promenu na njihovim licima, od tuge do sreće. Ovo je naša misija. Trudim se da ostanem lojalan onome što me je otac naučio. Rekao je: Ne laži fudbal, nemoj da se ubiješ zbog igre. Biću odan fudbalu i trudiću se da ga poštujem, ali ima i drugih stvari, važnijih za celo naše društvo. Mi smo solidarni sa svim ljudskim i humanitarnim ciljevima širom sveta, ma kakvi oni bili i ko god da su. Vi govorite o ljudskim pravima, rasizmu, deci koja ginu u pucnjavi u školama – mi smo solidarni sa svim tim. Da im donesemo sreću bar tih 90 minuta."

Jirgen Klinsman (©Reuters)Jirgen Klinsman (©Reuters)

Iran se prvi put plasirao na Mundijal 1978. godine. Ali nikad nije ušao u drugu fazu... Ovog puta čini se nije nikad bliži, iako je šampionat otvorio ubedljivim porazom (2:6) od Engleske. Ali se izdigao iznad Velsa (2:0).

"Biće ovo veoma posebna utakmica, što nas čini ponosnim zbog šanse da uđemo u sledeću rundu. Moramo da pokušamo da damo sve od sebe protiv, bez sumnje, najkonzistentnije ekipe koja je napravila dva najbolja nastupa u našoj grupi – SAD. Igrali su veoma dobro protiv Velsa i Engleske. Svi ostali nisu bili tako dosledni. Znamo kakve poteškoće imamo protiv veoma dobrog tima, dobro organizovanog, sa istim ciljem. To je za mene posebna utakmica, jer sam na početku imao priliku da radim u MLS-u, pomogao sam fudbalu u SAD da odraste, pa mi je čast i privilegija da budem deo ove velike porodice fudbala i Ujedinjenih nacija fudbala. Sada su SAD zaista napredovale i to je najbolja pohvala koju mogu da kažem. Igraju zaista moderno, igrači u vrhunskim evopskim timovima, ali mi ćemo da igramo sa poštovanjem i velikom željom da pobedimo", dodao je Portugalac.

I njegov kolega na klupi SAD, Berhalter, pokušao je da smiri strasti, izvinivši se u svoje i ime igrača i stručnog štaba za objavu federacije na društvenim mrežama.

"Nismo znali ništa o tome šta je objavljeno, ponekad su stvari van naše kontrole. Verujemo da će to biti utakmica u kojoj će rezultat zavisiti od toga ko uloži više truda, ko bolje igra na terenu, jer mi nismo fokusirani na stvari van njega. Možemo samo u naše ime da se izvinimo u ime igrača i stručnog štaba za nešto u čemu nismo učestvovali. Sport je nešto što treba da okuplja ljude, spoji zemlje. Kada pogledate Olimpijske igre, videti sve te zemlje kako se takmiče u isto vreme je divan događaj. Svetski kup je veoma sličan, gde navijači dolaze iz celog sveta, da se takmičite na terenu, kao braća, tako da sport ima mogućnost da to uradi", rekao je američki stručnjak na konferenciji za medije.

Amerikanci koji su se posle propuštenog voza za Rusiju 2018, ove godine su se na Mundijal sa ambicijama koje bi bile zadovoljene bar plasmanom u osminu finala, potkrepljenih nerešenim ishodom sa Velsom, ali pre svega remijem sa jednim od glavnih favorita - Englezima. Ipak da taj bod ostane veliki kao kuća, mora da bude potvrđen pobedom nad Irancima. Inače će kući...

"Nemamo pravo na grešku, ovo je nokaut utakmica za oba tima, tako da će biti na visokom nivou. Sviđa mi se ono što je Iran uradio do sada, posebno u poslednjoj utakmici, s mnogo posvećenosti, zaista dobri kontranapadi i očekujemo da će to biti žestok meč", nahvalio je Berhalter Irance.

SVETSKO PRVENSTVO - 3. KOLO

Utorak

20.00: (4,10) Iran (3,25) SAD (2,10)

20.00: (8,00) Vels (4,20) Engleska (1,50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

MundijalAleksi LalasJirgen KlinsmanKarlos KeirošKatar2022reprezentacija SADReprezentacija Irana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara