Klaudio Ranijeri (Reuters)
Klaudio Ranijeri (Reuters)

Vredelo je verovati sedoj rimskoj glavi...

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.03.24. | 17:13

Počela i misija spasavanja Sasuola

Kada je Kaljari u oktobru posle devet kola bio zakucan za dno Serije A sa samo tri boda, rejting Klaudija Ranijerija je bio prilično poljuljan. Mnogi su verovali da je prošlo vreme iskusnog stručnjaka, da je pregažen i da je pogrešio kada se posle tri decenije vratio u klub zbog kojeg je fudbalska Italija prvi put čula za njega.

Pre 36 godina, anonimni Rimljanin je stigao na Sardiniju u jednom od najcrnjih perioda kluba koji je ponos mediteranskog ostrva. Ranijeri je za dve sezone doveo Kaljari iz treće u prvu ligu i skrenuo pažnju na sebe. Preporučio se Napoliju iz kojeg je otišao Dijego Maradona i tako je dalje tekla jedna od najdugovečnijih karijera evropskog fudbala. Fiorentina, Valensija, Atletiko Madrid, Čelsi, Parma, Juventus, Roma, Inter, Monako, Nant, Fulam, Sampdorija su samo neki od klubova koje je vodio Ranijeri,. Vrhunac karijere je bilo čudo sa Lesterom posle kojeg je krenuo silaznom putanjom.

Izabrane vesti

Nigde nije imao uspeha posle Lestera i pre godinu dana je sa priličnom skepsom dočekan u Kaljariju koji je bio u drugoj ligi. Opet je uspeo da vrati Sarde u elitni rang elitnog fudbala ali je početak bio baš loš. Tek u desetom kolu je zabaležio prvu pobedu i delovalo je da Kaljari sa njim neće potrajati u elitnom rangu fudbala. Već tada se spekulisalo o smeni i tražila se sveža krv ali je uprava Kaljarija verovala sedoj rimskoj glavi njegovom bogatom iskustvu.

Vezao je Ranijeri tada dve pobede nad direktnim rivalima, promenio neke stvari u timu među kojim i starnog golmana i krenulo je uzlaznom putanjom. Bilo je više neuspeha nego uspeha, vezao je nedavno i četiri poraza ali kada su došle odlučujuće bitke, „namestio“ je Kaljari da digne glavu iznad vode. Posle remija sa Napolijem i Udinezeom te pobede nad Empolijem, Kaljari je danas produžio seriju nepobedivosti trijumfom nad fenerjašem Salernitanom (4:2). Na ovaj način je 10 kola pre kraja suštinski potpisao presudu Salernitani za selidbu u Seriju B i digao Kaljari na 13. poziciju iznad svih direktnih rivala za opstanak.

Proradili su danas ofanzivci Kaljarija, a u junaka pobede je izrastao rezervista i dvostruki strleac Eldjor Šomurodov.

Zaboravljeni Đanluka Lapadula je posle sjajnog solo prodora doveo Sarde u vođstvo posle 12 minuta igre. Zimsko pojačanje Đanluka Gaetano je pred odlazak na poluvreme duplirao prednost i krunisao dobru igru pošto je i pre toga bio u šansama.

Na poluvremenu je u igru ušao Šomurodov i ubrzo povisio na 3:0. Delovalo je da je utakmica rešena ali Salernitana niotkuda vratila sa dva gola Kastanosa i Mađorea i unela neizvesnost. Išli su gosti na sve ili ništa i dobili ništa. Šomurodov je u 76. minutu opet bio precizan nakon što mu je Očoa odbranio prvi pokušaj.

Ranijerijev Kaljari je sada u dobroj poziciji ali ne sme da se opusti jer u preostalih 10 kola igra protiv Intera, Milana, Juventusa, Fiorentine, Atalante ali i nekih direktnih rivala.

Misiju opstanka je napokon započeo i Sasuolo na čiju klupu je nedvano seo iskusni Davide Balardini. Neroverdi imaju tim za sredinu tabele ali rezultate ispod svih očekivanja. Danas su pobedili direktnog konkurenta Frozinone (1:0) i prekinuli srnu seriju s obzirom da su u prethodnih osam mečeva osvojili samo bod. Ali se mora istaći i da su imali mnogo sreće...

Tek u drugom poluvremenu se meč rasplamsao i u 55. minutu ga je odblokirao norveški vezista Kristijan Torstvet koji je na dodavanje Uroša Račića izbegao ofsajd zamku i zatresao mrežu. Imali su domaći šanse za 2:0 i umalo da budu surovo kažnjeni na kraju. Ferari je u 90. minutu igrao rukom i skrivio penal koji je izveo brazilski napadač Kajo Žorž i pogodio stativu. Sada dva tima deli linija opstanka i samo bod razlike.

SERIJA A – 28. KOLO

Petak

Napoli - Torino 1:1 (0:0)

/Kvarachelija 61 - Sanabrija 64/

Subota

Kaljari - Salernitana 4:2 (2:0)

/Lapadula 12, Gaetano 40, Šomurodov 51, 76 - Kastanos 56, Mađore 58/

Sasuolo - Frozinone 1:0 (0:0)

/Torstvet 58/

18.00: (3.60) Bolonja (3.45) Inter (2.20)

20.45: (2.20) Đenova (3.20) Monca (3.80)

Nedelja

12.30: (2.35) Leče (3.30) Verona (3.40)

15.00: (1.45) Milan (4.40) Empoli (7.25)

18.00: (2.30) Juventus (3.35) Atalanta (3.40)

20.45: (2.65) Fjorentina (3.35) Roma (2.85)

Ponedeljak

20.45: (1.95) Lacio (3.50) Udineze (4.40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Klaudio RanijeriFrozinoneEldor ŠomurodovSalernitana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara