Vučelić: U Srbiji ima nameštanja! Teško će Partizan do titule

Vreme čitanja: 5min | pet. 09.02.18. | 08:08

"Đukić je stavio Milojevića u džep", kaže predsednik crno-belih

(od našeg izveštača sa Kipra)

Pozicija Miroslava Đukića nikad se u Humskoj 1 nije dovodila u pitanje. Iako je bilo zamerki na račun rezultata, povika sa tribina "Đuka, odlazi", kikseva u prvenstvu, aktuelni trener je zavredeo poverenje uprave zbog toga što je ispunio prvi cilj - plasman u grupnu, a potom i prolećnu fazu Lige Evrope.

Izabrane vesti

To ga "drži" sigurnim na klupi.

Deluje da će na njoj ostati i po okončanju ovog prvenstva, za koje čak i rukovodioci crno-belih sumnjaju da će se završiti prema željama Grobara, slavodobitno kako lane, kad je Parni valjak u foto-finišu prestigao Crvenu zvezdu.
"Đukić je odličan trener. Za nekog ko je godinama živeo i radio u inostranstvu je odlukda da se vrati u srpski fudbal kao ulazak u jedan od krugova pakla. Oni tereni, nameštanja, sve što nam predstoji... Uhvatiti se u koštac s takvim problemima znači pokazati hrabrosti, moći. Nadam se da će uspeti da sprovede svoju filozifiju igre", precizirao je Milorad Vučelić, predsednik Parnog valjka, u razgovoru sa predstavnicima beogradskih redakcija, pred kraj boravka ekspedicije crno-belih na Kipru.

Iza Đukića je pola godine privikavanja na Superligu u kojoj nije bio deceniju, a ispred teška misija: da ponovi uspeh Marka Nikolića?
"Povoljno je što smo se kvalifikovali u Ligu Evrope, imam poverenje u njega. Mesto gde je zasluživao kritiku je onaj deo koji Miroslava čini drugom vrstom čoveka. Nije aktivan tokom utakmice, ne viče, a mi volimo takve... S druge strane, protiv Crvene zvezde je u džep stavio Vladana Milojevića, onako velikog trenera, najvećeg u prošloj godini, po izboru FSS... Samo zahvaljujući neefikasnosti nismo uspeli da slavimo u poslednjem derbiju".

Kad smo već kod Zlatne lopte FSS, mislite da ju  je zaslužio neko drugi?
"Ako se čovek drži činjenica, laureat je trebalo da postane Slavoljub Muslin. Posle osam godina idemo na SP i logično je bilo očekivati da priznanje dobije selektor, kreator puta na Mundijal. Gledamo li, pak, domaću scenu onda je to Marko Nikolić, zbog osvojene duple krune. Milojević je u nekoliko meseci pokazao da je veći i od Marka i Muslina. Verujem da ni Ljubiša Tumbaković ne bi imao šansu da se sa Crnom Gorom kvalifikovao za Svetsko prvenstvo".

TRAŽE OD NAS PAS IGRU, A IGRAMO PO LIVADAMA

Naveli ste tri ograničavajuća faktora Đukićevog rada. Sintagma "ono što nam predstoji", zahteva pojašnjenje - šta, konkretno?
"Ne bih da budem zao porok. Matija Bećković je jednom kazao: "koga god sretnem, kaže mi - šta sam ti rekao? Onda pogledam tiket, ništa pogođeno..." Teško će Partizan do titule ove sezone, imajući sve elemente u vidu. Kad kažem elemente, ne mislim na sastav tima i najvećeg trenera, već sve ono što čini ambijent i igru. Bilo bi čak i bez toga teško, jer Crvena zvezda ima mnogo bolji tim nego što je imala lane".

Nek' bude da je sve to tačno, zar ne mislite da je Partizan sam kriv što razlika nije manja, pošto kod kuće nije dobio Napredak, Spartak, Vojvodinu, a izmigoljila mu se i pobeda nad liderom?
"Mnogo bodova smo prosuli, to je tačno. U šali, krivim Stojkovića kako je primio onaj gol protiv Novosađana, a prethodno činio čuda? Naš glavni problem je neefikasnost. Igra je dobra, protok lopte takođe, ali... Samo jedan primer, Tavamba nema veliki procenat realizovanih šansi. Ako poboljšamo taj segment, možemo mnogo da uradimo".

Apostrofirali ste i terene. Čak su nam i igrači potvrdili da na stadionu Napretka u finišu jeseni nije moglo da se igra, trener Đukić kaže da mu je Milorad Mažić rekao "može, ovo je Srbija".
"Igramo po livadama! Nije to fudbal. Tražite od Partizana pas igru i kontrolu poseda. Kakav posed? Tu protivnik odmara i samo te čeka. Na svim stadionima imamo reflektore, a igramo po njivama. Pogledajte u kakvom su stanju terenu u Subotici, Ivanjici, Čačku, Surdulici... Na takvom terenu posed lopte umara ekipu koja je ima. FSS bi trebalo da naredi klubovima da urede igrališta".

SUDIJE, ILI NAUČITE ILI SE SKLONITE

Direktno ste rekli da u Superligi ima nameštanja?
"Ima, naravno da ima. To ne moram ja da znam, međutim, vi kao novinari biste morali. Znam, pitaće vas da dokažete tvrdnje, ali nije novinar tu da dokazuje, već konstatuje kako se neko povlači, s kakvim timom igra i ostalo. Znate i sami kako će se završiti 50 odsto utakmica, naročito u drugom delu sezone".

Govorite iskustveno?
"UEFA je prošle godine poslala pismo u kome je označila osam klubova Superlige sumnjivim za nameštanje. Nikad nije odustala od tih upozorenja. Ako Evropska kuća fudbala vidi tako, zašto ne bih i ja? Ukoliko bi postojala nezavisna istraga, kao što je sprovedena svojevremeno u Italiji, pod uslovom da se moj izkaz ne pojavi u novinama, bio bih spreman da pomognem skromnim znanjem. Ne posedujem nikakve dokaze, ponudio bih indikacije, ukazao na sumnjive mreže".

Tokom jeseni ste nekoliko puta govorili i o sudijama kao najlošijem delu srpskog fudbala. Ostajete li pri tom stavu?
"Dok sam radio u rukometu, govorio sam da razumem ljude koji jure i prete sudijama. Pazite, na primer, Saša Zdjelar i Armin Đerlek izlaze na teren, smatrajući ga poljem pravde u kome pobeđuje bolji, a onda se pojavi arbitar koji sebe stavi u centar pažnje i odlučuje o ishodu. Tamo se priznaju golovi iz gol-auta, poništavaju oni regularni, sviraju penali... Pritom, unapred se zna šta će da se desi. Jedinog našeg sudiju s međunarodnim rejtingom optužuju, kažu da je lopuža. Ovi ostali? Većina ne zna da sudi. Legitimo je zapitati: da li ne zna ili ima neki drugi motiv? Postoje dva rešenja: ili da nauče ili da se sklone".

ZVEZDA PREDNJAČI U ZARAĆENIM ODNOSIMA

Jasno je kao dan da su odnosu između Partizana i Crvene zvezde narušeni do nepodnošljivih granica. Kako sprečiti pojavu teških reči u prolećnom delu sezone, ako smo jesenas bili svedoci neukusnih komentara?
"To ne zavisi od Partizana, prinuđeni smo da reagujemo tek na svako treće ili peto saopštenje s druge strane Topčiderskog brda. Oni su počeli da komentarišu naše utakmice. Rivalitet između večitih je žila kucavica srpskog fudbala, ali ta vrsta ponašanja je ispod nivoa, izaziva našu nevoljnu reakciju. Pomalo je licemerno da se nalazimo na ručkovima, sastančimo, pričamo jedni drugima "gde si, brate", ljubimo se, a onda kao posledicu imamo zaraćene odnose i razbijene glave. U tome prednjači Crvena zvezda".

Ovu tvrdnju Milorad Vučelić je potkrepio primerom iz jesenjeg dela sezone.
"Sedimo u kancelariji predsednika Borca posle utakmice u kojoj smo slavili 2:1. Čestita mi čovek, pijemo sok, kafu, čekamo da se igrači spreme da krenemo za Beograd. Ulazim u kola, kad čitam da je uprava Borca izdala saopštenje odmah posle saopštenja Crvene zvezde. Sve je jasno. Zato molim novinare da nas ne trpaju u isti koš, ne kvalifikuju naš odnos "rat saopštenjima", jer su oni imali pet, mi samo jedno", zaključio je predsednik Partizana.

Piše: Aleksandar Joksić 
(FOTO: MN PRess)


tagovi

Miroslav VulićevićMilorad Vučelić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara