Vidić na ramenima Žigića; Pozdrav Pankova i Borjana (©MN Press)
Vidić na ramenima Žigića; Pozdrav Pankova i Borjana (©MN Press)

Žigić, Vidić, Borjan, Pankov... Čeka se novi junak Crvene zvezde

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.10.21. | 12:37

Crveno-beli protiv Midtjilanda žele da nastave uspešan niz u duelima sa klubovima iz zemlje Andersonovih bajki

U prethodnih šest okršaja sa danskim klubovima, Crvena zvezda je neporažena. Lingbi 1985, Odense 2003. i Kopenhagen 2019. bili su samo usputne stanice na putu ka višem cilju. Ipak, crveno-beli još nemaju pobedu na tlu Danske. To će u četvrtak od 18.45 pokušati da promene izabranici Dejana Stankovića, u susretu sa Midtjilandom.

ČETVRTAK, 18.45: (2.50) MIDTJILAND (3.30) CRVENA ZVEZDA (3.10)

Izabrane vesti

Vodeći tim danskog prvenstva ima jedan bod iz duela sa Ludogorecom (1:1) i Bragom (1:3), dok je srpski šampion na prvom mestu Grupe F sa maksimalnih šest bodova. S obzirom na to da će domaćin biti bez najboljeg strelca Žuniora Brumada i prvog štopera Žuninja, a da Beograđani dolaze u najjačem sastavu (neizvesni jedino Lois Dioni i Rišairo Živković), očekuje se da gosti nastave uspešnu seriju protiv danskih timova, ali moraće dobro da se potrude da bi to i ostvarili.

Golovima se navijači nadaju od oporavljenog Milana Pavkova, koji je ove sezone još jednom uspeo da se izdigne i od statusa otpisanog stigne do prvog špica. U prethodna četiri nastupa na međunarodnoj sceni visoki napadač dao je tri gola. U Razgradu je ulaskom u igru umesto Dionija uneo živost u napad svog tima i učestvovao u akciji koja je prethodila sjajnom Kanginom golu za pobedu 1:0, dok je u subotu u Lazarevcu bio dvostruki strelac.

Dobra forma nameće Pavkovu ulogu potencijalnog junaka, ali i činjenica da ima nedovršena posla u Danskoj. Naime, Pavkov je bio strelac u beogradskom meču sa Kopenhagenom (1:1), kada je lobovao golmana uz pomoć protivničkog štopera Viktora Nelsona, ali je revanš propustio zbog povrede.

Te večeri u ludoj penal seriji istakli su se čudesni Milan Borjan i dvaput precizni Radovan Pankov, dok je gol iz igre postigao Ričmond Boaći na asistenciju Marka Marina.

Gledajući dalje u prošlost, partije sa Dancima izuzetno su motivisale Nikolu Žigića i Nemanju Vidića. Njih dvojica doneli su 2003. godine Crvenoj zvezdi prolaz u drugo kolo tadašnjeg UEFA kupa kroz dramatične okršaje sa Odenseom. Prvo je u Danskoj bilo 2:2, a onda 4:3 u Beogradu. Žigić je postigao oba gola u gostima, pa još jedan za vođstvo na Marakani, dok je Vidić bio dvostruki strelac u revanšu, u kom je pored njih dvojice mrežu zatresao i Bojan Đorđić majstorskim lobom sa leve strane. Presudan je bio Vidićeg gol u 86. minutu, nakon centaršuta iz prekida sa leve strane i snažnog udarca glavom.

Tim golovima kasniji kapiten Mančester junajteda iskupio se za grešku iz prvog poluvremena, kojom je omogućio gostima da izjednače. Samo minut posle nje, već u 12. minutu, Vidić je pogodio za 2:1 na centaršut Đorđića. Magični potez bivšeg mladog reprezentativca Švedske viđen je u 27. minutu, ali su uporni gosti uspeli da izjednače na 3:3. Prolaz zbog gola više u gostima onemogućio im je Nemanja Vidić pomenutim skokom na centaršut Dragana Šarca.

Kada je reč o 1985. godini i susretima sa Lingbijem u osmini finala Kupa pobednika kupova, Crvena zvezda nije imala jednog ili dva junaka. U strelce se upisalo pet različitih igrača, u Danskoj (2:2) sadašnji trener filijale Grafičara, Boško Đurovski i sportski direktor prvog tima Mitar Mrkela, a u Beogradu (3:1) Miroslav Šugar, Jovica Nikolić i Žarko Đurović.

Revanš sa Lingbijem imao je neprijatnu uvertiru po crveno-bele, pošto je Fudbaski savez tadašnje Jugoslavije poništio registraciju Miralema Zjaja kao fudbalera Crvene zvezde, pa je švajcarski Arau uložio žalbu i tražio od UEFA da poništi pobedu Zvezde u njihovom dvomeču. Evropska fudbalska organizacija otvorila je disciplinski proces i odložila revanš sa Dancima, ali je utvrđeno da nema nepravilnosti u nastupima Zjaja za crveno-bele, pa je srpski klub nastavio takmičenje. Završio ga je, ipak, u narednom kolu pošto je Altetiko Madrid pobedio 2:0 u Beogradu, dok je u Španiji bilo 1:1.

Kako svaka utakmica priča svoju priču, pred Crvenom zvezdom je novo poglavlje evropske knjige u meču sa Midtjilandom. Videćemo ko će biti njegovi junaci...

Nezahvalno je licitirati imenima, ali uz Pavkova se svakako nameću nosioci igre Mirko Ivanić i Aleksandar Katai, te preporođeni Gelor Kanga i konstantno pouzdani El Fardu Ben. Iz drugog plana vreba Milan Rodić koji je bio izuzetno raspoložen za asistencije u Lazarevcu, a prekide čekaju Aleksandar Dragović i Miloš Degenek, koji će usput morati da se rvaju i sa brzim napadačima Midtjilanda.

Jer jedino što Zvezda ne sme da uradi jeste da se upusti u trku sa Midtjilandom. Moraće izabranici Dejana Stankovića da stanu na loptu, da zaustave rivala da uđe u prepoznatljiv ritam. I da onda sačekaju šansu. Pa da onda vidimo ko će biti dovoljno priseban da je iskoristi i nastavi stazom koju su utabali Vidić, Žigić, Borjan, Pankov...



tagovi

FK Crvena zvezdaLiga EvropeNemanja VidićNikola ŽigićMilan Borjan

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara