@SevillaFC
@SevillaFC

Zlatni dečko od 80.000.000 evra u potrazi za novim fudbalskim životom

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.01.22. | 00:26

Antoni Marsijal do kraja sezone na stadionu Ramon Sančez Pishuan

Ne tako davne 2015. godine svi veliki klubovi su obletali oko zlatnog dečka francuskog fudbala Antinija Marsijala. U orbitu ga je katapultirala sezona 2014/2015. kada je sa 19 godina postigao 12 golova i zabeležio pet asistencija za Monako, a onda se pojavio Mančester junajted i učinio ga najskupljim igračem do 20 godina u istoriji svetskog fudbala. Crveni đavoli su dogovorili transfer težak 80.000.000 evra, od čega je 50.000.000 bilo zagarantovano, a ostatak išao kroz bonuse. Kneževima je sledovalo još 10.000.000 evra za 25 postignutih golova, još 10.000.000 kada sakupi 25 nastupa za reprezentaciju Francuske i još 10.000.000 u slučaju osvajanja Zlatne kopte. Dve trećine bonusa već su ostvarene, dok onom preostalom delu nije bio ni blizu i pitanje je da li će biti do kraja karijere.

Posle šest i po godina na Old Trafordu, koje su obeležili brojni usponi i padovi, Marsijal je došao u situaciju da oživljava karijeru na stadionu Ramon Sančez Pishuan. Sevilja je pravovremeno reagovala i iskoristila želju igrača da se vrati u fudbalske visine. Francuz će do kraja sezone igrati na pozajmici, koja Sevilju neće koštati ništa, a u potpisanom ugovoru ne postoji ni izlazna klauzula. Ipak, Andalužani će imati trošak plate igrača, koji se procenjuje između 6.000.000 i 8.000.000 evra, što je stavka bez koje Crveni đavoli nisu ni želeli da ulaze u pregovore. Marsijal je večeras promovisan u veliko pojačanje ekipe Đulena Lopetegija, a da li će uspeti to da potvrdi i na terenu pokazaće naredni meseci u kojima Andalužani imaju ozbiljne ambicije.

Izabrane vesti

Marsijal je od samog početka karijere bio suočen sa velikim pritiskom. U Francuskoj su ga odmah poredili sa legendarnim Tijerijem Anrijem, ali pre svega zbog sličnosti u počecima karijere, potom se taj pritisak višestrkuko uvećao na Teatru snova.

"Mislim da ne igramo na isti način. On je bio bveoma brz, dok se ja više oslanjam na snagu i tehniku, ali uvek je dobro porediti se sa sjajnim igračima", rekao je svojevremeno Marsijal.

Najeveći teren naravno predstavljala je ogromna cifra koju je za mladog igrača izdvojio slavni engleski klub.

"Ne znam da li vredim 80.000.000 evra, ne bavim se ciframa. Naravno da je ludost za igračla mojih godina, ali pokušavam da ne razmišljam o tome", pričao je Francuz.

U prvoj sezoni je postigao 17 golova na 49 utakmica, aa onda na naredne dve ukupno 18. Prvu krizu umao je tokom boravka Žozea Murinja, sa kojim je imao otvoren sukob, a onda je procvetao u svojoj najboljoj sezoni 2019/2020, kada je postigao 23 gola i imao 12 asistencija.

"On je Antoni iz prošlosti, onaj kojeg poznajemo: snažan, pozitivan, spreman da se suoči sa situacijom", rekao je Ole Gunar Solskjer jednom prilikom.

Ipak, sve se vratilo unazad teškom povredom kolena koju je Marsijal doživeo u martu prošle godine, što je najveći razlog zbog kojeg je u ovoj sezoni odigrao 367 minuta fudbala i postigao jedan gol. Prostor mu je dodatno bio zatvoren dolaskom Džejdona Sanča, a pred zimski prelazni rok prilično je zategao i odnose sa Ralfom Rangnikom, jer je želeo da ode iz kluba. Nemac ga je prošle nedelje javno optužio da nije želeo da učestvuje u meču sa Aston Vilom (2:2).

"Nije želeo da bude u timu. Trebalo je da bude sa nama, ali nije želeo, pa zbog toga nije putovao sa ekipom", rekao je Rangnik.

Ipak, Francuz je to ubrzo demantovao, podsetivši koliko dugo se nalazi u klubu, koji izuzetno poštuje.

"Nikada nisam odbio da igram utakmicu za Nunajted. Ovde sam sedam godina i nikada nisam nikoga omalovažavo ili iskazivao nepoštovanje prema klubu ili navijačima", rekao je Marsijal.

Francuskom napadaču ugovor na Old Trafordu ističe u junu 2024. godine, a do sada je odigrao 269 utakmica, postigao 79 golova i zabeležio 50 asistencija. Osvojio je FA kup, Liga kup, Komjuniti šild i Ligu Evrope. Ima 26 godina i ovo mu je idealan trenutak da ponovo restartuje karijeru, a čini se da je Sevilja idealno mesto za to.


tagovi

Antoni MarsijalZimski prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara