Zrela Srbija, bistar um i hladna glava

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.06.18. | 08:49

Pravu istinu o Orlovima otkriće duel sa Švajcarskom, ali ako ništa drugo, naša reprezentacija zasad deluje kao takmičarska ekipa...

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Rusije)

Kada je već postalo jasno da Kostarika ne može da nas ugrozi kvalitetom, Srbi u Samari su se plašili samo jednog - da neko od izabranika Orlova ne stisne dugme za samouništenje.

Izabrane vesti

Istorija nas je tome naučila. Naši fudbalski almanasi puni su tih detalja u kojima nismo sačekali tragediju nego smo tragediji išli u susret. Crveni kartoni, bespotrebno igranje rukama i još bespotrebniji penali, lako ispadanje iz igre nedostojno fudbalskih profesionalaca.

Sve su to bili sastojci u igri našeg državnog tima posle osamostaljenja. Međutim, protiv Kostarike toga nije bilo ni u tragovima. I kada je selekcija iz Centralne Amerike stiskala Orlovi su rutinski odrađivali posao ispred Stojkovića. Znali su kako da istrče kontru i još bitnije - znali su kako da zadrže bistar um i hladnu glavu. Sve su to detalji koji mogu da znače uspeh na velikom takmičenju.
"Videlo se još tokom kvalifikacija da smo sazreli. Imamo mnogo igrača u ekipi koji su u najboljim godinama. Mnogo toga su prošli. To je mnogo važan faktor. Kao i da igraš po predviđenom planu. Znali smo kako da napadamo Kostarikance i kako da ih udaramo", poručio je Dušan Tadić.

Možda je rano za takve konstatacije, ali deluje da je ova Srbija zrela. I za drugi krug i da u kontinuitetu pruža partije na nivou poslednje. Naravno, istinu o Orlovima otkriće duel sa Švajcarskom, ali ako ništa drugo za sada reprezentacija Srbije deluje kao takmičarska ekipa. A i to je pomak, s obzirom čega smo se sve nagledali. Nema raspojasanih pojedinaca, niti napada sujete i ljubomore. Pisali smo već da je Srbija prvi meč na SP odigrala mozgom koji je ubojitije oružje od mnogo puta apostrofiranog patriotskog srca. Nekako taj mozak i pamet takmičarskog tima koji u svakom trenutku zna šta hoće morao bi da bude vodilja za bolje sutra, ali i prekosutra.

Trijumf protiv Kostarike trebalo bi nabrojeno da nadogradi za stepenicu više. O tome je nekoliko puta pre premijere u Sumari pričao junak trijumfa nad Kostarikom Aleksandar Kolarov.
"Važno je da se uvek ponašamo kao ljudi jedni prema drugima. Tako smo se ponašali od prvog dana priprema i to nam se vratilo. A te greške poput igranja rukom i kartona uvek mogu da se potkradu. Eto, videli ste primer Umtitija na ovom Mundijalu".

Sa pravog puta samo je u jednom trenutku skrenuo Nemanja Matić. Posle slabijeg početka as Mančestera je počeo da jede i raznosi rivale na sredini terena. Međutim, ušao je u konflikt sa jednim od pomoćnih trenera reprezentacije Kostarike. Prošao je bez posledica.
"Šta se desilo pored klupe? Ništa se nije desilo", želeo je as Junajteda u miks zoni da zaboravi pomenuti događaj.

Možda i još jedan dokaz zrelosti. Kada su u grupi prolazili kroz miks zonu reprezentativci Srbije su bili nasmejani. Ali samo nasmejani. Nije bilo urlika, internih šala, cike i nepotrebne galame. Prepoznali su trenutak u kojem se nalaze. Na lovorikama trijumfa nad Kostarikom živeće još ovog jutra. Posle će svi to zaboraviti, svesni da je Švajcarska all-in meč. Deluje da euforija nije uzela pod svoje izabranike Mladena Krstajića.

Znamo kako smo prošli kada smo tri dana slavili pobedu nad Nemačkom...

Foto: MN Press


tagovi

Rusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara