CAS presudio Kolubari (©Starsport)
CAS presudio Kolubari (©Starsport)

Zvanično: Za kazne za nameštanje utakmica FSS-u dovoljan Uefin dopis, bez drugih dokaza

Vreme čitanja: 2min | čet. 28.09.23. | 15:27

Presudio CAS

Uzdah olakšanja u Fudbalskom savezu Srbije i upozorenje za sve klubove Mozzart Bet Superlige Srbije. Sud za arbitražu u sportu (CAS) doneo je konačno odluku u “slučaju Kolubara” i – ono što je najbitnije - potvrdio da je FSS imao autonomiju da usvoji i zatim primenjuje kontroverzni član 83 Disciplinskog pravilnika, odnosno da ima mogućnost da kažnjava klubova za lažiranje utakmica samo na osnovu pisane Uefine informacije, bez izvođenja drugih dokaza.

Podsetimo, aktuelna sezona u Mozzart Bet Superligi kasnila je pošto se Kolubara žalila na odluku FSS da je kazni oduzimanjem devet bodova zbog toga što je namestila dve utakmice u prethodnom ciklusu takmičenja. Odnosno da je namerno izgubila mečeve sa ekipom Mladost GAT (0:1) i subotičkim Spartakom (0:3) kojima su bodovi bili neophodni u borbi za opstanak.

Izabrane vesti

CAS je zatim odluku smanjio na šest bodova, pošto je samo u dopisu za utakmicu sa Spartakom pisalo da postoje “jasni i brojni dokazi” da je utakmica zaista nameštena. U slučaju utakmice protiv Mladosti pisalo je samo da postoji sumnja koju treba proveriti i da nema dovoljno dokaza da je utakmica nameštena, tačnije primenu člana 83.

Kolubara je potom zahtevala da FSS dokaže njenu krivicu, sada je Sud u Lozani presudio da Savez to i ne mora da radi, ako je dobio dopis iz Uefa. Sa tim “jasnim i brojnim” dokazima, podrazumeva se.

Druga je stvar što je Kolubara zbog oduzetih devet bodova direktno ispala iz lige. Da joj je oduzeto šest bodova, igrala bi baraž, no kazna je kasnije ublažena. Ali niko nije žalio za klubom koji je dokazano namestio makar i tu jednu utakmicu.

Trebalo bi o tome da razmisle i drugi srpski klubovi.



tagovi

FSSCASKolubara Lazarevac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara