Zvezda, Beograd, Srbija i Liga šampiona - 1.408 dana kasnije!

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.10.23. | 10:39

Crveno-beli večeras protiv Jang Bojsa igraju jedan od najvažnijih mečeva u sezoni (21 čas, TV Arena)

Da je živ pokojni, veliki srpski novinar Bogdan Tirnanić bio bi jako ponosan, negde bi možda ovog jutra dobio inspiraciju da napiše drugi deo knjige “Beograd za početnike”. Znao je on u zanosu inspiracije da piše o veličini glavnog grada Srbije rečima da je Beograd za sportsku i kulturnu baštinu sveta mnogo značajniji od Njujorka, jer, primera radi, Real Madrid nije dobio četiri komada u Americi, nego na beogradskoj Marakani.

Tek Crvena zvezda treba da eksploatiše Ligu šampiona i pobedom nad Jang Bojsom (21 čas, TV Arena) nagovesti potencijal vredan evropskog proleća, ali ima podatak koji mogu da posluže za diku, dok se čeka jedan od najvažnijih mečeva sezone. Ove jeseni Liga šampiona se ne igra u Budimpešti - igra se u Beogradu.

Izabrane vesti

Ove jeseni Liga šampiona se ne igra u Zagrebu - igra se u Beogradu.

Ove jeseni Liga šampiona se ne igra u Beču - igra se u Beogradu.

Ove jeseni Liga šampiona se ne igra u Atini - igra se u Beogradu.

Ove jeseni, najbliže Beogradu, najkvalitetnije evropsko takmičenje igra se u 948 kilometara udaljenom Istanbulu (makar kada govorimo o metropolama, iako je Salcburg bliži).

Mušema i ona hima Lige šampiona se vraćaju u Srbiju posle tačno 1.408 dana. Poslednji put to se desilo 26. novembra 2019. godine, u sumornoj noći kada je Bajern pred prepunom Marakanom deklasirao Crvenu zvezdu (0:6). Bilo je te večeri ozbiljne patnje i frustracije, ali je klub sa Marakane više od tri godine gurao kamen uzbrdo kako bi se ponovo dočepao velikog takmičenja. Uvek se provlačila teza da je Liga Evrope takmičenje po Zvezdinoj meri, što je negde tačno, ali prosto ko jednom oseti Ligu šampiona i sve što ona donosi, teško prihvata spuštanje na niži stepenik.


Kada su izvučene grupe za ovogodišnji ciklus bilo je jasno da je Mančester Siti prvi i najveći favorit grupe, i da bi Lajpcig trebalo da na rutinu odbrani status ekipe iz drugog šešira. Već tada se znalo da će beogradski duel između Crvene zvezde i Jang Bojsa, biti neka vrsta kvalifikacija. Da će biti Milojevićev Krasnodar, ili Stankovićeva Haifa.

Crvena zvezda ulazi u duel sa Jang Bojsom posle vrlo problematičnog perioda, i to je jedini razlog zbog kojeg euforija nije na najvišoj tački. Crveno-beli su pik forme ostavili negde u julu, kada su pred 36.000 svedoka na Marakani, zgormili Fjorentinu i potom se pobedama u Mozzart Bet Superligu ušuškali u zonu komfora. Platili su skup ceh, ali Barak Bahar ništa značajno nije izgubio.

U igri je na tri fronta, i sasvim su legitimna očekivanja javnosti, pa i klupskog rukovodstva, da u duelu sa Jang Bojsom promeni tok sezone. Crveno-beli na raspolaganju imaju nikada skuplji tim, igrače sa ugovorima jednakim onim u Španiji i Italiji, širok kadar... Neki navijači bi rekli da im nedostaje identitet i krvavi pogled kada se približe Zvezdine utakmice istine.

Ali i tu falinku igrači i Barak Bahar mogu večeras da isprave. Jer su sigurno spoznali da imaju retku privilegiju da igraju Ligu šampiona za Crvenu zvezdu u Beogradu. Imaju vremena da u karantinu do meča sa Jang Bojsom preslitaju stranice Tiranićeve knjige sa početka teksta “Beograd za početnike”. Shvatiće da su u pravom trenutku na pravom mestu.

Možda je to shvatio Barak Bahar, jer je pred važan meč bio priličan optimista.

„Drugačije je kada igrate pred 50.000 navijača nastrojenih protiv... Sad ćemo imati podršku. Da, moramo da iskoristimo navijače. Da igramo zajedno sa njima. Bićemo jaki, snažni, ako dobro započnemo meč verujem da ćemo pobediti”, poručio je izraelski stručnjak.



tagovi

Barak Bahar

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara