Zvezda je lider! Kanga razbio bunker Radničkog, Glazer sačuvao, Katai začinio pobedu

Vreme čitanja: 5min | sre. 13.03.24. | 20:49

Desetkovane Nišlije skupo prodale kožu, ali su crveno-beli pretekli Partizan na čelu tabele (0:2)

Ove sezone lider na tabeli Mozzart Bet Superlige menja se nakon utakmica na Čairu. Drugi put Zvezda pretiče Partizan u večeri u kojoj neko od beogradskih večitih rivala gostuje u Nišu.

Prethodni put to se desilo 11. decembra kada je Partizan poražen na jugu Srbije, s tim što se Radnički tada, kao po pravilu, poput one strašljive mačke u nekad popularnom crtanom filmu Hi-men, pretvara u borbenog tigra, a onda vraća u prvobitno stanje protiv crveno-belih – bio je ovo 21. poraz na poslednje 22 utakmice, uz samo jedan remi i gol-razliku 8:57.

Izabrane vesti

Pa ipak, do osme pobede (2:0) na poslednjih devet prvenstvenih gostovanja na ovom stadionu srpski šampion stigao je teže nego što se očekivalo. Pobedom koju mu je najavio Gelor Kanga udarcem posle kornera u 34. minutu, a koju je dvema bravuroznim intervencijama kasnije sačuvao Omri Glazer. Na kraju začinio Aleksandar Katai još jednim svojim čarobnim potezom. Kao da su izabranici Vladana Milojevića svu municiju, doduše pucajući uglavnom u prazno, istrošili u večitom derbiju. Večeras totalna dominacija, dosta strpljenja, ali premalo izrazitih prilika, pa je na kraju izraelski čuvar mreže jedan od junaka.  

Odavno crveno-beli ne strepe kada dolaze na jug Srbije, kao što su nekada; odavno Čair više ne gori kada čeka nekadašnjeg prvaka Evrope i sveta. Na južnoj tribini, gde su Meraklije, bilo je višestruko manje ljudi nego na severnoj i to je možda i najveći poraz sportskog Niša. 

Nišlije, bez trenera i pola tima, nekako nisu ni bile ozbilja pretnja u najavi ovog duela, a u kakvom su ga stanju dočekale pokazao je pogled na protokol pred početak – rubrike šef stručnog štaba, pomoćni trener i trener zvrjale su prazne, a uz najavljene Ilića, Mesarovića, Ada, Čolovića, Stojanovića, na klupi su ostali ponajbolji igrač Radničkog ove polusezone (?!) Jusuf Bamidele (nezvanično, da se sačuva od četvrtog žutog kartona pred duel sa Napretkom), mladi reprezentativac i novopromovisani kapiten David Petrović i Milorad Stajić (roviti). Mesto među rezervama zauzeli su čak i Kamerunac Etongu, koga skoro godinu dana nema na terenu zbog teške povede, te internacionalac iz Gane Idris Razak Fuseini, prvi put licenciran tek pred ovu utakmicu.

Jača je Crvena zvezda za dve klase i od najjačeg Radničkog, a kamo li ovako desetkovanog, od prve sekunde uzela je loptu u svoje noge i zagospodarila terenom. Milojević je na startu odmarao Ivanića, šansu ukazao mladom Šljiviću, Mijailović je ponovo, inicijalno kao desni bek povremeno pravio višak u veznom redu, gde su sa loptom gospodarili Kanga i Hvang, dok je Šerif Endiaj prilično dobro uštopovan od strane domaćih štopera.

Radnički je promenio golmana, Vasiljević je ispucao sve kredite, pa je šansu dobio mladi Dimitrije Stevanović. Odbrambenu trojku činili su Petković, Bakić i Vojnović, ali suštinski su se Nišlije najčešće branile sa petoricom u liniji - Faj i Belaković bili su ti, krilni bekovi. Jamkam se preselio u vezni red, u paru sa Lukovićem, a ispred njih, kao starter debitovao je Denis Stojković.

Stao je Radnički nisko u dupli blok i prilično disciplinovano se branio. Nisu fudbaleri srpskog šampiona pronalazili puno prostora, Olajinka je najpre ciljao pored gola, pa Šljivić pravo u Stevanovića, onda i preko gola, dok se golman Radničkog posebno istakao u 29. minutu kada je paradom izvukao loptu već viđenu u golu posle pokušaja Hvanga.

Zvezda je do vođstva stigla u 34. minutu, još jednom u ovoj polusezoni posle prekida. Nakon kornera domaći su loše ispucali loptu, koja je stigla do Gelora Kange na nekih 17 metara od gola, na putu ka mreži zakačila je inače odličnog Bakića, promenila pravac i završila u mreži, a Gabonac potrčao u vrlo srdačan zagrljaj Vladanu Milojeviću.

Radnički je u prvom poluvremenu, prvi put prešao centar u 21. minutu, prvi korner izveo u 38, a prvu pravu, ali ozbiljnu priliku imao u 43. minutu, kada je Cvetković šutirao sa dvadesetak metara, a Glazer sjajno intervenisao. Odmah potom i udarac iz ugla za domaće, te neprecizan pokušaj iz dobre pozicije Marka Petkovića.

Gosti su u nastavku dugo bili bez udarca u okvir gola. Pokušavali su Bukari iskosa sa desne strane – pored, Endiaj iz slobodnog udarca - preko, pa Olajinka glavom izbliza opet pored gola. Nije bio zadovoljan Milojević, izvršio je trostruku izmenu, a najveću priliku u ovom periodu meča imao je Radnički. Cvetković je imao pravu minijaturu po levom krilu, pogodio Semira Smajlagića u „trepavicu“, a Glazer je mađioničarskim trikom izvukao loptu sa gol-linije!

I onda u 87. minutu, Rodić je centrirao po zemlji sa leve strane, a dodir svoje magije sa loptom imao je Katai, pronašao joj je put ka mreži kroz noge Bakiću za konačnih 2:0. 

Radničkom se nema šta zameriti na otporu koji je večeras pružio pod svim okolnostima, ptredvođen sa klupe sportskim direktorom Aleksandrom Jovanovićem. Ostaje mu da sutra sačeka novog šefa stručnog štaba (biće to Dejan Joksimović), da nekako pregrmi nedeljno gostovanje u Kruševcu, pa da se tokom predstojeće reprezentativne pauze prestroji, jer trenutno postoji ozbiljna strepnja da li će Crvena zvezde sledeće sezone uopšte gostovati u Nišu...

Crvena zvezda koja večeras slavi i pored neubedljivog izdanja. Jeste četiri dana kasnije nego što se nadala, ali ponovo je na tabeli tamo gde želi da bude... 

RADNIČKI – CRVENA ZVEZDA 0:2 (0:1)

/Kanga 34, Katai 87/

Niš. Stadion Čair.

Gledalaca: 9.000.

Sudija: Marko Ivković (Lajkovac).

RADNIČKI (5-4-1): Stevanović 6.5 – Faj 6 (od 90. Idris), Petković 6, Bakić 6.5, Vojnović 6.5, Belaković 6,5 – Jamkam 6.5, Luković 6, Stojković 6 (od 59. Vukić 6), Cvetković 7 – Smajlagić 6 (od 72. Terzić).

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Glazer 7 – Mijailović 6.5 (od 81. Mimović), Điga 6.5, Spajić 6.5, Rodić 7 – Kanga 7, Hvang 7 (od 59. Ivanić 6) – Bukari 6 (od 72. Katai 7), Šljivić 6 (od 59. Stamenić 6.5), Olajinka 6 – Endijaj 5.5 (od 59. Kraso 6).

Igrač utakmice: Gelor Kanga (Crvena zvezda) 7.

MOZZART BET SUPERLIGA, 25. KOLO

Utorak

TSC - Mladost 4:1 (1:0)

/Ćirković 2, 67, Pantović 58, Jovanović 71 – Veličković 74/

Čukarički - Spartak 2:2 (1:0)

/Adžić 29 , 51 - Martinović 55 , Ubiparip 80/

Novi Pazar - Voždovac 2:2 (1:1)

/Suma 13, 55p - Vilka 22, Savić 90+4/

Javor - Radnik 2:1 (2:0)

/Gojković 4, Mićić 32 – Oreščanin 83/

IMT - Vojvodina 1:3 (0:1)

/M. Luković 83 - Lambulić 10ag, Seri 59, 90+3/

Sreda

Radnički 1923 - Železničar Pančevo 3:0 (0:0)

/Vidosavljević 68, Viđži 78, Zorić 90/

Partizan - Napredak 0:1 (0:1)

/Majdevac 33/

Radnički Niš - Crvena zvezda 0:2 (0:1)

/Kanga 34, Katai 87/



tagovi

FK Crvena zvezdaRadnički NišMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara