Berić za MOZZART Sport: Zvezda nije bauk, ali mora da se gine - samo tako Partizan ima šanse

Vreme čitanja: 4min | sub. 24.11.18. | 08:59

Nekadašnji košarkaš crno-belih analizira trenutni odnos snaga najvećih srpskih klubova

Derbi je pred nama, a najveća utakmica srpske klupske košarke uvek izaziva veliku pažnju u javnosti. Jedan od onih koji je odigrao „mali milion“ takvih utakmica i dobro zna šta one nose sa sobom je Miroslav Berić. Legendarni košarkaš Partizana je u razgovoru za naš portal analizirao trenutnu situaciju i odnos snaga među najvećim rivalima.
„Derbi dolazi u lošem trenutku i za Partizan i za Crvenu zvezdu, posle poraza u Evrokupu. Crveno-beli, doduše, u Jadranskoj ligi imaju učinak bez greške, ali se vidi da nisu u formi u kojoj su bili do pre mesec dana. Partizan igra po sistemu toplo-hladno, još nije na očekivanom nivou, ali je to i normalno s obzirom da ima novog trenera“, rekao je Berić na početku razgovora za MOZZART Sport.

Crveno-beli su trenutno jedina neporažena ekipa u Jadranskoj ligi i deluju kao najozbiljniji kandidati da i na kraju ovog dela takmičenja ostanu na toj poziciji.
„U ovom trenutku derbi može da bude važniji za Partizan, jer Zvezda zbog tih 8-0 nema preveliki pritisak. Crno-beli bi u slučaju poraza bili u baš nezgodnoj situaciji kada je u pitanju borba za plasman u plej-of“.

Izabrane vesti

Berić ističe da je evidentno da u ovom trenutku Partizan ima pre svega problem u napadu, dok je borbenost na onom nivou koji se uvek očekuje od igrača crno-belih.
„Derbi je specifična utakmica u kojoj je dovoljno da iskoče jedan ili dvojica igrača. Deluje da Partizan još nije napadački na nivou, nedostaju mu poena. Ali, što se tiče borbenosti, niko momcima ne može da zameri na onome što rade i kako se ponašaju ove sezone. Zvezda nije bauk, Partizan će imati veću podršku sa tribina“.

Prema njegovim rečima, glavni preduslov da Partizan uopšte razmšlja o pobedi je borba na svakom delu terena i za svaku loptu.
Energija je najvažnija. Ako igrači Partizana ne budu ušli sa potrebnom energijom u utakmicu imaće vrlo male šanse da uopšte razmišljaju o pobedi. Mora da se gine na terenu, jer onda i neki prazni minuti u napadu mogu da se kompenzuju dobrom odbranom“.

Miroslav Berić i Milan Tomić na turnir Beogradski pobednik 1996. godine 

Kao prednost crveno-belih Berić je istakao iskustvo nosilaca igre, a podsetio je da su čak i neki od mlađih košarkaša Zvezde imali priliku da igraju derbi.
„Zvezdina prednost je iskustvo, pa i neki njihovi mlađi igrači su prošle sezone imali priliku da igraju derbi. Na drugoj strani, Zagorac prvi put igra derbi, pa Pejdž, Lendejl... Nadam se da će zbog toga samo da budu dodatno motivisani. Ne očekujem neku prelepu utakmicu, ali verujem da će biti ozbiljne borbe na obe strane“.

Istovremeno, kada je u pitanju trenerska pozicija, Berić određenu prednost daje Andrei Trinkijeriju, iako su i Italijan i Milan Tomić debitanti u derbiju.
„Trinkijeri dobro poznaje ovdašnju košarku, uostalom dolazio je ovde i pre 20 godina da gleda treninge, čak i tajno, kako je sam rekao. Dobro je poznato da su svi evropski treneri kopirali naše stručnjake“, istakao je nekadašnji reprezentativac i nastavio sa detaljnom analizom.
„Nije čak Trinkijeri nov u nekom osnovnom smislu. Video je kako izgleda krcat Pionir protiv Trenta i Cibone. Takođe, i Tomić je momak iz Beograda, igrao sam protiv njega milion puta u mlađim kategorijama. Iskustvo je na strani Trinkijerija, ali u ovakvim mečevima su ipak igrači ti koji moraju na terenu da naprave prevagu“.

Kao bivši igrač i potpredsednik kluba, Berić je više nego kompetentan da govori i o tome kako mu deluje Partizan od početka sezone.
„Stalno smo tu negde, uvek blizu, ali napraviš seriju, pa ti se onda desi kao protiv Valensije da rival sa 12:0 reši utakmicu. Naravno, lako je to reći sa strane, a drugo uraditi i ispraviti na terenu. U svakom slučaju verujem da Partizan ima kvalitete da dobije derbi“.

Dolazak italijanskog trenera pre mesec dana na klupu Partizana naš sagovornik ocenio je kao kvalitetan potez.
„Trinkijeri je dobar trener, vrlo harizmatičan, a veoma je važno što priča srpski pa nema tu vrstu barijere prema domaćim igračima. Partizan je napravio dobar potez njegovim dovođenjem, a vidim i da je Trinkijeri svestan šta predstavlja Partizan. Trenutno Partizan nije u vrhu, ali verujem da to može da se promeni, a jasno je da je Italijan doneo neku novu energiju“, zaključio je Berić.

Foto: Starsport i MN Press


tagovi

Miroslav Berić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara