Derbi u nevreme

Vreme čitanja: 5min | sub. 24.11.18. | 09:05

I Partizan i Crvena zvezda dočekuju prvi ovosezonski obračun posle poraza u evropskim takmičenjima - i u slaboj formi (17h)

Ni jedni ni drugi ne blistaju. Crvena zvezda je u padu forme posle odličnog starta, vezala je tri poraza u Evrokupu. Partizan je posle tri vezane pobede pod Andreom Trinkijerijem nanizao tri poraza u svim takmičenjima. Danas od 17 časova stiže nam prvi ovosezonski večiti  derbi. Po svemu navedenom reklo bi se - u nevreme za oba tima.

Domaćin današnjeg susreta biće Partizan, tako da će Pionir biti iza leđa Trinkijerijevih igrača. Crno-beli su sezonu počeli s Nenadom Čankom na klupi, ali je posle loših partija i poraza od Zadra na klupu došao pomenuti Italijan, prvi stranac u istoriji na klupi crno-belih. Crno-beli su tada počeli da igraju dosta bolje, na sirovu energiju dobili tri duela, ali su im mečevi protiv Zenita, Budućnosti i Valensije ukazali da tu ima još mnogo mesta za napredak. Bio je to mali dodar s realnošću.

Izabrane vesti

Crno-beli imaju dosta potencijala, Rade Zagorac je igrama vratio status reprezentativca, Džok Lendejl deluje dobro ispod koša, Vanja Marinković je namestio ruku (15,3 poena u proseku), Markus Pejdž je solidan...
Dosta sam priča čuo, neke su kao bajke, želim da doživim to. Uživaću, bez dileme, zato što će mi to biti prvi u nizu derbija, a želim da uživam svake sekunde kako bih jednog dana mogao da ispričam deci šta znači kad sediš na klupi u Pioniru tokom utakmice Partizan - Zvezda. To mi je važno“, rekao je Trinkijeri pred ovaj duel.

Ima Trinkijeri igrače sa kojima može da raspolaže, vidi se pomak u igri, ali Zvezda je protivnik koji  po kvalitetu spada u red i rang ove poslednjih timova. Koji su bili bolji od Partizana. Dakle, crno-beli će morati brže i jače nego do sada kako bi mogli da se suprotstave dosad nepobeđenoj ekipi na Jadranu.

Najveća prednost Partizana mogla bi  da bude energija sa tribina uz fanatičnu igru, dosta trčanja, pogodaka iz kontre. I sam Trinkijeri kaže  da ne želi da prepuni glavu informacijama svojim  igračima i da želi da sve to izgleda što jednostavnije. Prednost Partizana mogla bi da bude i dobra igra u pik en rolu uz odličan spejsing po kom je Trinkijeri poznat. Mane su neiskustvo, mladost  i još nedovoljna uigranost nad trenerom koji je nedavno stigao. Uostalom, to je tim koji je izgubio  poslednje tri utakmice koje je igrao.

Biće zanimljivo videti i kako će Stefan Janković odigrati ovaj meč s obzirom da je prošle sezone nosio dres Crvene zvezde odakle je prešao u redove ljutog rivala.

Crvena zvezda sa druge strane ima prilično čudnu sezonu. Početak je bio kao iz snova za njene navijače. Sve je izgledalo fenomenalno, bez poraza. Međutim, od  Breše i ispuštenog vođstva od preko 20 poena Zvezda je počela da pada. U ABA ligi je na kvalitet uspevala da dobija, ali u Evrokupu jevezala četiri poraza na poslednjih pet utakmica. Čini se da u timu ima turbulencija, da stvari na parketu ne deluju najbolje, pa zato ni Zvezdi ovaj derbi ne dolazi u pravo vreme.

Baš zato bismo mogli, barem iz ugla neizvesnosti, da gledamo baš zanimljiv derbi.

Zvezdine prednosti su to što ima dosta  dobrih stranaca, iskusnih stranaca. Džo Regland, Mo Faje i Bili Beron (11,5 poena u proseku) su igrači od kojih se najviše očekuje, dok je utisak da Stratos Perperoglu i Majk Cirbes mogu bolje  nego što su do sada. Problem Zvezde je što je Regland počeo da pruža malo slabije igre u napadu i to se odmah osetilo. Takođe, kada on izađe Zvezda sa Filipom Čovićem deluje slabije. Utisak je i da Faje nema pravu zamenu na poziciji četiri, ali o tome smo pisali i pre nego što je sezona uopšte i počela.

Ukoliko Milan Tomić  bude  uspeo da namesti odbranu koja je na poslednja tri meča u Evrokupu primila 277 poena, onda može da se nada pobedi u derbiju. Pored toga, moraće da razmrda malo igrače koji kao da su u nekom polusnu na poslednjim duelima. Ukoliko to sve bude uradio, Zvezda može da ima ulogu blagog favorita. Baš tako stoje stvari kada se gleda kvalitet igrača na papiru.
Derbi je specifična utakmica, ali mi znamo koji je naš cilj u ovom meču. Sigurno da je potrebno da se odigra borbeno, ali sa puno pameti, u oba pravca,  u odbrani i u napadu. Igramo na strani, pred njihovom publikom, ponavljam potrebno je da odigramo borbeno sa 120 posto, ne 100 posto, a koncentracija mora da bude na maksimalnom nivou” rekao je Tomić u najavi meča.

Međutim, derbi nas je do sada naučio da na parketu ne važi previše ni papir ni  logika. Već srce, petlja i još neke stvari, znate na šta mislimo. Ko bude u glavi bio spremniji  za košarkaški rat, on će dobiti. Faktor sreće će kao i uvek odlučivati. Ne bi trebalo da čudi ako budemo  gledali meč na jedan posed do samog kraja.

Svaki derbi je u suštini 50:50 čak i kada su mnogo veće razlike u formi, igri i kvalitetu nego što je to slučaj sada. A ovaj je baš poput bacanja novčića. Može da padne na obe strane. To je večiti derbi. Partizan i Crvena zvezda su do sada u ABA ligi igrali 35 puta. Crno-beli su uspešniji sa 19:16 u pobedama. Crno-beli kao domaćini imaju skor 11:8. U prethodnoj sezoni oba duela u regularnom delu takmičenja dobili su crveno-beli.

Trebalo bi da oba trenera mogu da računaju na sve igrače koje imaju na raspolaganju. Ne bi bilo preveliko iznenađenje da vidimo i Novicu Veličkovića na parketu.

ABA LIGA - 9. KOLO

Subota

17.00: (2,70) Partizan - Crvena zvezda (1,55)
19.00: (1,60) Olimpija - FMP (2,55)
21.00: (1,30) Mega Bemaks - Cibona (3,90)

Nedelja

19.00: Cedevita - Krka

Ponedeljak

18.00: Zadar - Budućnost
21.00: Mornar - Igokea

Foto: Star Sport


tagovi

ABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara