Gurović za MOZZART Sport: Trinkijeri podigao timski duh u Partizanu, Zvezda po rosteru ima najbolju ekipu na Jadranu

Vreme čitanja: 4min | sub. 24.11.18. | 09:03

“Pošto je Partizan domaćin, zbog publike možda ima blagu prednost. Igrački, Regland, Odžo i Cirbes bi mogli da donesu prevagu na jednoj strani, mada ja vidim i Filipa Čovića kao važan faktor. Taj dečko je mnogo potcenjen, a ja verujem da on radi ogroman posao za tim. Na drugoj strani su Zagorac i Marinković mogu da budu Partizanov motor, a to i jesu kada uđu u svoj element“, kaže proslavljeni šuter

Derbi, kad mu vreme nije.

Došao je i taj momenat košarkaške sezone koji se nestrpljivo čeka u Srbiji gde se sportska emocija izražava kroz crnu ili crvenu boju. Prvi susret Partizana i Crvene zvezde definitivno dolazi u loš čas, ali upravo bi susret pred nama (TV Arenasport, 17.00) mogao da bude prekretnica za jednog od dva beogradska velikana. Dok bi pobednik dobio ozbiljan zamajac i samopouzdanje za finiš grupne faze Evrokupa i one bitne mečeve u Jadranskoj ligi, poraženi bi dobio šamar koji bi zasigurno otvorio neke teme o kojima se trenutno još ne govori i prevashodno u fokus stavio potragu za rešenjem koje bi učvrstilo ekipu.

Izabrane vesti

Milan Gurović je uveren da oba takmaca imaju svoje adute i da nešto lošiji rezultati u poslednje vreme ne mogu da budu merilo pravog odnosa snaga. Jer, možda zvuči kao floskula, derbi zaista budi tu posebnu emociju, draž zbog koje je svaki okršaj jedinstven. 
“Imamo situaciju da Partizan posle promene trenera igra bolje. Jeste sada Partizan nanizao dva poraza, od Budućnosti kao evroligaša i Valensije koja važi za jednog od favorita u Evrokupu. Ali, dolaskom Andree Trinkijerija hemija se podigla, cela ekipa igra mnogo bolje i sa više samopouzdanja. Koristi deset igrača za koje smatra da treba da igraju. Odbrana je jača nego što je bila na početku sezone“, kaže Gurović u razgovoru za MOZZART Sport i nastavlja:
“Crvena zvezda po rosteru ima najbolju ekipu na Jadranu, uz Budućnost. Obe ekipe dolaze iz poraza i verujem da će biti dobra, zanimljiva utakmica uz dosta tenzije, jer svaki derbi donosi tu određenu dozu napetosti, što je i normalno“.

Mnogo je detalja zbog kojih je ovaj susret tako zanimljiv. Ispred svega, dugo se nije dogodilo da su treneri oba  debitanti u najvećoj košarkaškoj svetkovini u Srbiji. I ne samo to – Andrea Trinkijeri i Milan Tomić prvi put rade u srpskoj košarci...
“Treneri se sigurno poznaju. Dosad nisu odigrali nijednu utakmicu jedan protiv drugog, ali verujem da su pratili jedan drugog i gledali gde su mane, a gde prednosti. Obojica će poraditi na tim minijaturama, da jedan drugog iznenade. Tomić radi odličan posao kao trener početnik, koji je uzeo prvu ekipu gde je postao glavni trener. Biće tu nadmudrivanja“, kaže Gurović i nastavlja:
“Trinkijeri ima više iskustva jer je duže u poslu. Tomić jeste bio pomoćnik u Olimpijakosu dugi niz godina, to ne smemo da zaboravimo. Skupljao je dragoceno iskustvo od Dude Ivkovića i ostalih trenera koji su radili tamo. Vidi se da čovek ima trenerski potencijal, dobro radi i obavlja svoj posao. Opet, Trinkijeri je evroligaški trener, koji je mnogo puta pokazao da razume košarku i kakav kvalitet ima. On je po mentalitetu dosta više čovek s ovih prostora, s obzirom na to odakle vuče korene, nego što je Italijan“.

Posle analize trenera, nekoliko reči i o plejmejkerima večitih. Ponovo Amerikanci i ponovo Zvezda ima iskusnijeg organizatora na svojoj strani.
“Crvena zvezda ima blagu prednost na poziciji plejmejkera, gde je Džo Regland ipak bolji igrač od Markusa Pejdža. Dominantniji je, jači, nije mnogo viši od Pejdža, ali je korpulentniji i može bolje da vodi igru“, smatra Gurović i ističe bitan detalj:
“Zvezda je pala s igrom onda kada je pao Regland“.

Osim sudara dvojice plejmejkera nekadašnji reprezentativac vidi još nekoliko zanimljivih duela.
“Meni će, iskreno, biti zanimljiv duel Ognjena Dobrića i Vanje Marinkovića, dvojice mladih igrača koji su pokazali da imaju zavidan kvalitet. Videćemo kako će biti i na centru, gde malu prednost dajem Crvenoj zvezdi zbog Majkla Odža. Dominira u reketu i videli smo koliko je snažan. Zvezda ima i Majka Cirbesa, kao igrača s evroligaškim iskustvom“.

Pred nama je i svojevrsni derbi debitanata, što je takođe Gurović istakao kao zanimljiv detalj.
“Partizanu će zaigrati Rade Zagorac, jedan je od najboljih igrača u timu i nosilac igre. S druge strane Zvezda ima Bilija Berona, koji je odličan šuter. Svojom brzinom može da pokrene ekipu napadački, kroz tranziciju“.

Uprkos tome što veruje da Partizan i Zvezda imaju polovične šanse da prvi uzmu skalp, otkrio nam je Gurović svoja razmišljanja o detaljima koji bi mogli da presude...
“Pošto je Partizan domaćin, zbog publike možda ima blagu prednost. Igrački, Regland, Odžo i Cirbes bi mogli da donesu prevagu na jednoj strani, mada ja vidim i Filipa Čovića kao važan faktor. Taj dečko je mnogo potcenjen, a ja verujem da on radi ogroman posao za tim. Na drugoj strani su Zagorac i Marinković mogu da budu Partizanov motor, a to i jesu kada uđu u svoj element“.

Upitan da prokomentariše Zvezdin drastičan pad u odbrani i činjenicu da je u poslednje tri evropske utakmice rivalima dozvoljeno tačno 277 poena, Gurović ukazuje da je na struci da kod igrača probudi osećaj odbrambene odgovornosti.
“Nijedna ekipa ne može da izdrži celu sezonu da igra u visokom ritmu. To su sve ljudi, nisu mašine i normalno je da dođe do zamora materijala. Ako pogledamo košarku pre desetak godina i sada, ne može da se poredi takmičarski ritam, jer je sve više utakmica na programu i igrači nemaju vremena da se odmore. To nije izgovor. Kako Crvena zvezda, tako i ostali. Da ne ulazim u detalje, siguran sam da će Milan Tomić uspeti da ukaže igračima koliko je odbrana važna, da se kroz dobru odbranu dolazi do pobede. Nikada nije bio dovoljan samo dobar napad. To je već stvar struke“.

Foto: Star Sport


tagovi

Milan Gurović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara