Bitna stavka

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.05.20. | 16:22

Partizan radi na obnavljanju ugovora Markusu Pejdžu i to je jedna od važnijih stvari koje će crno-beli probati da obave kada je sklapanje tima za narednu sezonu u pitanju. Zavisi i od ponuda drugih ekipa, te od toga da li će crno-beli igrati Evroligu

Dugo se ove sezone, poput mantre, vrtela priča kako Partizan traži beka šutera, kako mu je tu potrebno pojačanje, a na kraju je došao Redži Reding. Ipak, crno-beli su sve vreme imali sjajnog, pravog beka šutera u timu, samo je bilo potrebno vremena da on procveta i iskaže se u pravom svetlu. I to je Markus Pejdž uradio, te pored Ognjena Jaramaza postao najubojitija karika u napadu što se odlično videlo i na Kupu u Nišu, te na brojnim drugim utakmicama.

Problem je što je Partizan Pejdža doveo, sačekao, istrpeo, i sada kada je gotov proizvod spreman za evropsku košarku - njemu je istekao ugovor. To bi za čelnike crno-belih ovog leta mogla da bude jedna od najvažnijih stavki. Novi ugovor za Pejdža, kao vrlo bitan poduhvat projekta “sledeća sezona”, a to neće biti lako.

Izabrane vesti

Partizan ima želju za tako nešto, a da li će i Pejdž pokazati želju da ostane na to će uticati mnogo faktora, između ostalog i to da li će Partizan igrati sledeće sezone Evroligu, te od ponuda drugih klubova.
Pejdž je odigrao dobru sezonu, videćemo. Sa Pejdžom ćemo videti kakva situacija će biti. Voleo bih da zadržimo kostur ekipe, ova ekipa je pokazala da ima karakter i da zna da se bori", rekao je predsednik Partizana Ostoja Mijailović jednom prilikom.

I tako se Partizan i ponašao. Prvo je Vil Mozli dobio novi ugovor i to trogodišnji. Potom je i Rade Zagorac potpisao novi dvogodišnji ugovor sa Partizanom. Ognjen Jaramaz je već imao ugovor, a Pejdž bi mogao da bude jedan od sledećih na redu, uz još igrače koji se pominju kao potencijalna pojačanja kao što su Dragan MilosavljevićTrej Dreksel, Milan Mačvan i Džejms Tompson IV.

Elem, Parizan u Pejdžu ima igrača koji ima srpski pasoš i jako dobro poznaje klimu u klubu. A dodaćemo i da se radi o lepo vaspitanom momku, dobrom po svlačionicu. Ne bi morao da se adaptira u odnosu na nekog ko bi hipotetički došao posle njega, a pitanje je i da li crno-beli mogu da nađu na tržištu igrača, i da istog dovoljno plate, a da isporučuje brojke kakve je Pejdž davao, posebno ove sezone.

Šta kaže statistika?

U ABA ligi Pejdž je ubacivao u proseku 10,7 poena pri čemu je šutirao za tri poena prilično visokih 48%. Imao je i dva skoka i dve asistencije pored toga. U Evrokupu je, u TOP 16 fazi, Pejdž doprinosio sa 10 poena i 45,8% u šutu za tri poena, a imao je i dva skoka i dve asistencije.

Poređenja radi, u NCAA je za tri poena šutirao u proseku iz godinu u godinu na sledeći način: 34% u sezoni 2012/2013, 38% (2013/2014), 39% (2014/2015), 35% (2015/2016). Sve do ovih brojki iznad. Očigledan je stalan napredak kod Pejdža.

Mnogo mu je generalno odgovaralo to što je počeo da igra od lopte, Trinkijeri ga je sklonio iz organizacije i to mu je dalo prostor da mnogo više preti u šutu, što je Pejdž koristio. Imao je probleme sa konstantnošću, ali je ove sezone sazreo i postao daleko bolji i u tom smislu.

Između ostalog, Pejdža nije došao u Partizan pre dve godine kao tikva bez korena, već kao igrač koji je nastupao na finalu NCAA lige, pred 70.000 gledalaca na NFL stadionu u dresu Severne Karoline. Više od toga ne možete da doživite koledž košarci.

Imao je priliku i da upozna i velikog Majkla Džordana o čemu je pričao tada u intervjuu za naš sajt.
“Upoznao sam ga na koledžu na Fajnal foru NCAA lige, a kasnije je dolazio i na treninge Šarlota čiji je vlasnik. Razgovarali smo tada, ali je ipak više pričao sa momcima koji su imali veću ulogu od mene... Duži razgovor smo imali posle NCAA finala kada mi je rekao: ’Samo nastavi da radiš, pred tobom su još veće i bolje stvari’“.

Naravno, može još da napreduje, pre svega u vidu fizičke spreme i snage, ali i ovako je “paket” koji će Partizan gledati da zadrži.
Imao sam jako dobar razgovor sa Novicom Veličkovićem o tome kako je važno da imam pravi odnos prema igri i da budem agresivan, naročito na šutu. Od tada se osećam zaista dobro, saigrači me podstiču da upućujem što više šuteva sa distance. Poštujem Novicu, i jako sam srećan kada čujem savete od nekoga ko zapravo nije trener. Rekao mi je da bih mogao da šutnem i deset trojki na utakmici i da bi svi ovde bili srećni. Bitno je da imam takav mentalitet i da šutiram, igrači su mi skinuli teret sa leđa. Ono čime ja najviše doprinosim ovom timu Partizana je upravo taj šut. I morao bih da budem dobar u tome“, rekao nam je Pejdž jednom prilikom u toku sezone.

“Problem” sada svakako može da bude to što je Pejdž dobrim igrama privukao pažnju stranih klubova, kao i nejasna situacija oko toga da li će crno-beli sledeće sezone igrati Evroligu. To bi moglo da utiče na Pejdžovu odluku o ostanku i izvesno bi, u slučaju da ostane, dobio bolje uslove od onih koje je dobio kada je tek stigao među crno-bele.

Za ples je potrebno dvoje, videćemo da li će se Partizan i Pejdž “naći” u predstojećem periodu. Bitna stavka kada je sledeća sezona u pitanju.

FOTO:  Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara