Deca pred kojima je budućnost (©MN Press, ©Star Sport, ©KK Crvena zvezda, ©Dragana Stjepanović)
Deca pred kojima je budućnost (©MN Press, ©Star Sport, ©KK Crvena zvezda, ©Dragana Stjepanović)

Budućnost regionalne košarke: Rekorder Topić, Megini biseri, Partizanov tandem i "nova generacija" iz Crne Gore

Vreme čitanja: 12min | pon. 03.04.23. | 16:34

Kvalifikacioni ANGT turnir Evrolige okupio je neke od najtalentovanijih igrača iz Evrope, a posebno su se istakli momci sa naših prostora

Spektakularnim finalom između juniora Mege i Crvene zvezde okončan je još jedan kvalifikacioni "Adidas Next Generation" turnir Evrolige, a u dramatičnoj završnici, posle 45 minuta velike borbe, izabranici Dragoljuba Avramovića izborili su vizu za Kaunas i završnicu juniorske Evrolige - pobedom od samo poen razlike (80:79).

Tako je okončan čak 12. kvalifkacioni turnir elitnog takmičenja za juniore u organizaciji Crvene zvezde, a ljubitelji košarke su mogli da uživaju u bravurama nekih od najtalentovanijih momaka sa ovih prostora, ali i šire. Poseban utisak ostavili su biseri regiona. A najjači, naravno, mladi bek Zvezde Nikola Topić.

Izabrane vesti

Još od prvog meča se videlo da je prerastao vršnjake u košarkaškom smislu. Da je dosta zreliji, da u njegovim potezima ima dosta rutine i sigurnosti. Žargonski rečeno, odigrao je kao "mator". Vukao je Zvezdu na gotovo svakoj utakmici. Jedino je dobio priliku da se odmori protiv Partizana, s ozbirom da su crveno-beli relativno brzo stekli kontrolu.

A u preostala tri susreta ispisao je istoriju. Na kraju je okončao ANGT sa prosekom od 26,8 poena, 7,2 asistencije, 3,8 skokova i dve ukradene lopte za indeks korisnosti 33,5 po nastupu. U utakmici za plasman u finale je protiv Next Generation tima postigao 49 poena, uz 12 asistencija i 20/20 sa linije penala. Sve to donelo mu je indeks 65.

Preuzeo je odgovornost kada su se crveno-beli protiv talentovane ekipe Peterija Koponena našli 21 poen u minusu. Igrao gotovo sam. Jedina taktika Zvezde u drugom poluvremenu bila je "lopta Topu u ruke i širi". Rešavao je napad za napadom. Tražio uvek najbolja moguća rešenja. Nekada je to bio prodor, ponekad šut s distance, a neretko asistecija. S ozbirom da je bio magnet za protivničku igru, to je koristio da prodorima skuplja odbranu rivala i delio loptu otvorenim saigračima.

"Neverovatna utakmica. Gubili smo u prvom poluvremenu, nismo počeli dobro i morali smo da jurimo rezultat. Bilo je sjajno. Hvala saigračima i navijačima koji su došli da nas podrže. Idemo dalje", rekao je skromno Topić i prokomentarisao šta mu je prolazilo kroz glavu kada je ekipa bila u velikom zaostatku:

"Samo sam želeo da pobedim. To je sve. Tim mi je pomogao i bila je ovo timska pobeda".

Od trenutka kada se Zvezda našla na najnižoj tački, ubacio je 37 poena, podelio šest asistencija i iznudio devet faulova u poslednjih 11 minuta susreta.

"Šta da kažemo o njemu? Pravo zlato evropske i svetske košarke. Bio je neverovatan. Sjajan je momak i veliki radnik. Izuzetno dobro razume košarku. Mnogo toga dobrog je pred njim", rekao je trener Zvezdinih juniora Branko Jorović posle partije za anale.

Topić je sa 49 poena izjednačio rekord ANGT turnira koji je u sezoni 2020/21 postavio Lefteris Mancukas nastupajući za U18 ekipu Promiteasa. Njegov indeks iz utakmice protiv Koponenovog tima (65), treći je najveći, zajedno sa Mancukasom. Ispred su samo Dragan Bender (66 indeks za U18 Makabi u sezoni 2014/15) i neprikosnoveni Nikola Mirotić koji je braneći boje juniorskog tima Real Madrida ubeležio 84 indeksna poena tokom takmičarske godine 2008/09.

Sa 20 pogođenih penala iz isto toliko pokušaja, Topić je izjednačio Mancukasov rekord iz pomenute utakmice, mada je Grk promašio tri bacanja. Zato je savršeno Nikolino veče zasenilo i njegovog imenjaka koji je u pomenutoj partiji za sva vremena šutirao 14/14 sa crte.

Nema dileme, Zvezdina budućnost leži u Topićevim rukama. Imala je i ranije sjajne omladince, počevši od Nikole Rebića, preko Vojislava Stojanovića, Ognjena Dobrića, Boriše Simanića, Marka Gudurića, Dušana Ristića... Nisu svi ostvarili karijere kakve su im predviđane, što je samo upozorenje za Nikolu da nastavi da radi. Ali sasvim je jasno da je mladi bek na pravom putu.

To dokazuju i njegove partije iz Košarkaške lige Srbije. Upisao je 10 nastupa u dresu OKK Beograda. Malo je reći da je pomogao ekipi da ostvari devet pobeda - bio je jedan od ključnih igrača u većini. Najbolji meč odigrao je protiv Sloge sa 33 poena i indeksom 39, a prosečno je beležio 19,3 poena. Za igrača koji još nije punoletan (18 puni u avgustu) - impresivno.

Na kraju, iako je proglašen za MVP-a i najboljeg strelca ANGT-a u Basket Siti dvorani, vodio juniore Zvezde do velikih pobeda, konstano je bio miran. Nije pokazivao previše emocija, dozvoljavao euforiji da ga uzme pod svoje. Svestan da je tek na početku i da još ništa nije ostvario. Da ga čeka još mnogo posla i odricanja, kako bi napravio karijeru kakvu želi. S ozbirom da iza sebe proslavljenog reprezentativca i bivšeg košarkaša tima sa Malog Kalemegdana, oca Milenka Topića, čini se da je u zvezdama zapisano da ga u crveno-belom čeka velika karijera.

Lazar Gačić (Foto: KK Crvena zvezda)Lazar Gačić (Foto: KK Crvena zvezda)

Uz Topića, od Zvezdinih bisera se na nedavno okončanom turniru izdvojio i Lazar Gačić. Vižljasto krilo koje fizički izrazito podseća na Alekseja Pokuševskog. A dokazao je u finalu da ima i meku ruku. Iz meča u meč je igrao sve bolje, te se u najboljem svetlu pokazao kada je bilo najpotrebnije. Kada su faulovi opteretili Topića, preuzimao je odgovornost u napadu i vukao crveno-bele. Posebno u prvom poluvremenu. Skupio je 20 poena i šest skokova, pokazao odličan ofanzivni potencijal. U januaru je napunio 18 godina i polako dolazi njegovo vreme da i u seniorskoj konkurenciji pokaže šta ume.

Dobar utisak je u dve ključne utakmice ostavio i Andrija Vuković. Prilično snažan centar za svoje godine. Radio je ove sezone sa FMP-om, upisao i par nastupa u dresu Pantera, a utisak je da se to posebno odrazilo na njegovu fizičku spremu. Odlično se borio pod obručima sa centrima Next Generation tima i Mege, skupio dabl-dabl sa 10 poena i 11 skokova (indeks 22) u ključnom meču grupne faze, a potom 14 poena i osam skokova u finalu (indeks 23).

Iako su Topić, Gačić i Vuković pokazali odličan potencijal, što se posebno odnosi na Nikolu, to nije bilo dovoljno da se savlada Mega. Četa Dragoljuba Avramovića je prošle sezone, doduše u značajno drugačijem sastavu, osvojila juniorsku Evroligu trijumfom na završnom turniru u Beogradu. Nikola Đurišić je ove godine dobio veliki prostor u prvom timu, Timotej Malovec i Andrija Jelavić su poslati na kaljenje u OKK Beograd, dok se Basala Bagajoko vratio u Fuenlabradu, a nažalost i doživeo tešku povredu početkom sezone.

Na njihova mesta došli su neki novi klinci, a posle borbe u Basket Siti dvorani, nekoliko igrača se izdvojilo. Na kraju je možda i najbolji utisak ostavio talentovani plejmejker Andrej Mušicki - MVP finala. Pokazao je visok nivo fizičke spreme i široku lepezu mogućnosti na terenu. Ima solidne šuterske sposobnosti, ali mu je u napadu najveći kvalitet svakako organizacija igre. A generalno najveći, čini se, igra u odbrani.

Bio je neumoran u čuvanju Nikole Topića. Pretvorio se u njegovu senku, a u napadu se trudio da ga optereti i vrlo brzo naterao na tri faula. Ukrao mu je loptu već u prvom minutu, pa iznudio faul sredinom prve četvrtine, a onda još jednom početkom druge, da bi ga i na treći naterao posle samo 13 minuta. Pokazao je da može na više načina da neutrališe prvu violinu protivničke ekipe. Kvalitet koji će treneri posebno ceniti kada budu prelamali da li da mu ukažu šansu i u kojoj meri, u seniorskoj košarci.

Na kraju je imao prosek od 6,8 poena, 7,2 asistencije, pet skokova i četiri ukradene lopte u meču, kao i prosečan indeks korisnosti 17. Impresivna statistika. U finalu je namučio Topića i bio na pragu nesvakidašnjeg tripl-dabla - 11 poena, 10 asistencija i osam ukradenih lopti! Sve to uz još četiri skoka i šest iznuđenih faulova za indeks 24.

Čini se da je pred njim zaista blistava budućnost, posebno jer je pokazao polivalentnost u igri, kao i da je u ranoj fazi karijere vrlo posvećen odbrani i igra sa visokim nivoom koncentracije. Bio je i silno motivisan, bacao se za lopte, skakao u zagrljaj saigračima posle dobrih poteza, nervozno odlazio na klupu posle grešaka. Videlo se da mu je i te kako stalo. Sledeće sezone ga čeka prilika u seniorskoj košarci i čini se da je i te kako spreman.

Filip Jović (Foto: MN Press)Filip Jović (Foto: MN Press)

Još jedan igrač Mege koji se čini spremnim za stepenik više je svakako i Filip Jović. On je prethodne sezone odigrao dva ANGT turnira za Next Generation tim i takođe pokazao talenat, ali i kvalitet. Ove kalendarske godine je stigao u Megu, nastupa za njene juniore, a brani i boje OKK Beograda u KLS. Čini se da fizički nije bilo spremnijeg igrača u Basket Sitiju minulog vikenda od njega (ne računajući prvotimce Zvezde i Partizana koji su pružali podršku sa tribina omladincima). Pokazao je da poseduje veliku snagu, upornost, ali i košarkaške kvalitete da napravi lepu karijeru. Pod obručima je dominirao na gotovo svakom susretu, što potvđuje i statistika: 19,2 poena, uz 3,8 skokova i 66,7 odsto preciznosti za dva poena (28/42).

Čini se da mu je jedina mana šut s distance. Nije mu "najjača" karika, pa ga previše i ne koristi. Samo šest puta je okušao sreću, ali i tri puta pogodio, dok ima prostora da popravi preciznost i sa linije penala (12/19).

Bogoljub Marković (Foto: MN Press)Bogoljub Marković (Foto: MN Press)

Iako su ga možda na ANGT-u zasenili Jović i Mušicki, mnogo toga ukazuje da je najveći biser Meginog nadaleko poznatog sistema u omladinskim kategorijama - Bogoljub Marković. Ima zaista izvanredne fizičke predispozicije i telo izvajano da već sada igra na seniorskom nivou bez problema. Visok je 212 centimetara, ima "ruke do poda" i povrh svega toga prilično je jak u duelima, pa samim tim i težak za čuvanje u reketu. To veoma dobro koristi. Neumoran je, svestran i veliki borac. I kada ga ne ide šut, pokazao je da ne odustaje. Da ništa ne može da ga pokoleba. U njegovom uzrastu još jedna bitna stavka za uspeh.

Prosečno je u Basket Sitiju beležio 14 poena, 6,5 skokova i indeks korisnosti 18. Drugi najbolji iza Jovića (19,2). Atletski je sjajan, što je danas vrlo bitno i ima sve preduslove da se razvije u polivalentnog igrača u seniorskom uzrastu.

O njegovim kvalitetima možda najbolje svedoče podaci da je najkorisniji igrač Juniorske lige Srbije posle 20 kola, kao i da je bio na minulom kampu Košarke bez granica u Juti, debitovao u prvom timu Mege. Blistava je budućnost pred Markovićem, a utisak je i da je na pravom mestu da pokaže šta ume.

Juniori Partizana su na kraju kvalifikacionog ANGT-a bili sedmi, ali dvojica momaka iz selekcije Milije Bogićevića su ostavila sjajan utisak. Jedan od najboljih igrača u Basket Sitiju bio je bez dileme mladi bek crno-belih Savo Drezgić.

Kada se saberu sva četiri održana turnira, Zvezdin Topić je najbolji strelac sa prosekom od 26,8 poena, a talentovani bek Partizana četvrti sa 21,5 poena po meču. Takođe, 17-godišnji košarkaš crveno-belih je najkorisniji sa prosečnim indeksom 33,5, dok je biser crno-belih treći sa 28 indeksnih poena po meču. Čini se da u njima dvojici Srbija ima sjajnu perskektivu na spoljnim pozicijama.

Drezgić je na svakoj utakmici bio apsolutni lider Partizanove navale. Osim što je pokazao izvrsne šuterske sposobnosti, razigravao je saigrače, probijao čuvare u jedan na jedan situacijama, pokretao tranziciju skupljenjem skokova pod svojim obručem. Na kraju je i jedini na ANGT-u u Beogradu ubeležio tripl-dabl: 27 poena, 12 skokova i 10 asistencija protiv Venecije u borbi za treće mesto i 44 indeksna poena.

Već neko vreme igra na visokom nivou i to protiv mahom starijih igrača, pošto će tek u avgustu napuniti 17 godina. Potvrdio je svoj talenat u sudarima sa juniorima Next Generation tima satkanog od talentovanih igrača sa raznih krajeva evrope, Crvene zvezde, Valensije i Venecije. A činjenice da je već debitovao za prvi tim Partizana pod vođstvom Željka Obradovića na Kupu Radivoja Koraća, kao i da je zasad drugi najkorisniji igra Juniorske lige Srbije samo su dokaz da ga čeka lepa budućnost.

Uz njega je najbolji utisak ostavio 17-godišnji Viktor Mikić koji je telom daleko ispred vršnjaka. Izuzetno je snažan za svoj uzrast, a uz to njegovu igru krase velika energija i borbenost, te fizički atributi dodatno dobijaju na značaju. Statistički ih nije potkrepio, jer je u sva tri nastupa imao problema sa ličnim greškama. Čini se da nije mogao da obuzda želju da se dočepa svake lopte pod obručima, na čemu bi svakako trebalo da poradi, ali je i pored toga uspeo da ubeleži dabl-dabl na startu turnira protiv sastava Peterija Koponena (12 poena i 11 skokova).

Potvrda njegovog talenta takođe je debitantski nastup u prvom timu crno-belih na Kupu, ali i činjenica da je posle turnira u Beogradu postao član BeoBasket agencije, koja će ga zastupati u narednom periodu.

"Na ANGT turniru je zapao za oko NBA skautima agentima i čak pojedinim seniorskim igračima svojom veličinom i talentom", napisao je prvi čovek BeoBasketa Miško Ražnatović na društvenim mrežama, uz potvrdu da će njegova agencija zastupati mladog centra crno-belih.

Ima iskustva i iz Košarkaške lige Srbije, gde je branio boje Dunava u tekućoj sezoni i na četiri nastupa prosečno beležio 6,25 skokova, 4,5 uhvaćene lopte i jednu blokadu. S ozbirom da je fizički prilično napredan za svoje godište, uz pravi tretman, Mikić bi mogao da izraste u kvalitetnu “peticu”.

Ono što posebno raduje to je da je na kvalifikacionom turniru juniorske Evrolige u glavnom gradu Srbije svoj talenat predstavilo čak 35 mladih srpskih košarkaša. Odmerili se sa nekim od najboljih igrača svog uzrasta i pokazali da se kreću u pravom smeru. Uz gore-navedene, moraju se pomenuti i igrač odličnih šuterskih sposobnosti Asim Đulović iz Mege, centar Partizana Stefan Plisnić, borbeni Lazar Gagić iz Crvene zvezde.

David Mirković protiv Zvezde (Foto: KK Crvena zvezda)David Mirković protiv Zvezde (Foto: KK Crvena zvezda)

A u dobrom svetlu su se pokazala i dvojica momaka iz Crne Gore, članovi podgoričkog Studentskog centra koji su branili boje Next Generation tima - David Mirković i Vasilije Todorović.

Bili su glavna uzdanica Peterija Koponena, posebno u najvažnijim duelima. Mirković je turnir u Beogradu okončao sa gotovo dabl-dablom u proseku: 17,5 poena i 9,8 skokova, za prosečan indeks 20,5. Demonstrirao je izrazite napadačke sposobnosti. Može da poentira sa niskog posta, sa distance, a ume i da iznudi prekršaj i pogađa sa visokom preciznošću sa crte. Pokazao je da ume odlično da koristi fizičke atribute u borbi pod obručima, a krase ga i veliko samopouzdanje i neophodna doza "sportskog bezobrazluka" za uspeh na visokom nivou.

Najbolju partiju pružio je protiv Crvene zvezde u borbi za plasman u finale, pošto je ubacio 32 poena, uz 11 skokova i sjajne procente: 7/12 za dva, 2/3 za tri i 12/13 sa linije penala. Sve to donelo mu je indeks korisnosti 40, ali nije bilo dovoljno da se i pored viška od 21 poena na pleća obori ekipa Crvene zvezde predvođena sjajnim Topićem.

Ovaj 17-godišnji košarkaš u tekućoj sezoni brani boje Studentskog centra u crnogorskoj ligi i rezervnog sastava ove podgoričke ekipe u drugom rangu. U najjačoj konkurenciji ima prosek od 4,7 poena i četiri skoka, dok je u Drugoj ligi na sjajnih 18 poena i 9,1 uhvaćenu loptu. Nastupajući za kadetsku selekciju Crne Gore na Evropskom prvenstvo u proseku je imao dabl-dabl: 22,1 poen i 10,3 skoka.

Vasilije Todorović (Foto: KK Crvena zvezda)Vasilije Todorović (Foto: KK Crvena zvezda)

Todorović je takođe skrenuo pažnju odličnim nastupima. Mladi Nikšićanin je Zvezdi ubacio 23 poena, a da ima "mir u glavi i vatru u srcu" pokazao je tako što je pogodio trojku za produžetak i pogodak za preokret na 4,9 sekundi do kraja. Šut sa distance mu je jedno od jačih oružja, pa je tako za tri gađao sa odličnih 43,8 odsto uspešnosti (7/16), a učestvovao je i na takmičenju u brzom šutiranju trojki i ubacio 14 hitaca, što ipak nije bilo dovoljno za finale (granica 15). Okončao je turnir sa prosekom od 18,2 poena i četiri skoka, dok je za dva šutirao 17/29, sa linije penala 18/24.

Dakle, kvalifikacioni ANGT turnir Evrolige u Beogradu pokazao je da je pred regionalnom košarkom svetla budućnost. Ostalo je da se ovim momcima posveti adekvatna pažnja i ukaže prava prilika po prelasku u seniorske vode, kako bi nastavili da bruse talenat i jednog dana dođu u poziciji da nose svoje timove, ali i reprezentacije na visokom nivou.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetKK MegaNikola TopićSavo DrezgićViktor MikićBogoljub MarkovićFilip JovićAndrej Mušicki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara