Čanak: Kako protiv Budućnosti? Energijom i fokusom! Cilj je da izvučemo pozitivne i negativne elemente

Vreme čitanja: 4min | sub. 22.09.18. | 12:36

„Što se tiče tržišta, reagovaćemo ako se pojavi slobodan igrač koji kvalitetom i karakterom može da pomogne ekipi da bude kvalitetnija. Nećemo dovoditi nekog samo da bismo ga doveli, na osnovu statistike i brojki“, rekao je trener Partizana za MOZZART Sport

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Laktaša)

Slobodan dan posle odrađenog posla u četvrtfinalu ABA Superkupa košarkaši i stručni štab Partizana iskoristili su za lagani oporavak, ali i da sa tribina dvorane u Laktašima pogledaju susret Cedevite i Zadra.

Izabrane vesti

Dok su Đorđe Gagić i društvo sedeli nešto dalje od terena, kako bi imali dovoljno mesta da se smeste, Nenad Čanak i njegov prvi pomoćnik Dušan Kecman svoja mesta pronašli su tik uz sam teren. Tako su mogli nesmetano da upiju sve detalje iz igre oba takmaca, a pogotovo Cedevite protiv koje će Partizan odmeriti snage već na otvaranju Jadranske lige u Zagrebu. Ako ne i pre, u slučaju da oba tima doguraju do finala ABA Superkupa.

Zvuk semafora za kraj prvog poluvremena bio je naš znak da sa Nenadom Čankom porazgovaramo o polufinalnoj utakmici protiv Budućnosti (TV Arenasport, 18.00), pozitivnim i negativnim aspektima utakmice sa Mornarom, odrađenim pripremama, ali i mogućim reakcijama kluba iz Humske 1 na košarkaškom tržištu...

Prvo - o meču protiv Budućnosti, koja će biti jača za Danila Nikolića i Edvina Džeksona...
„Izaći ćemo na teren s namerom da dobro ispariramo šampionu ABA lige. Budućnost se izuzetno pojačala. Ako nam se ukaže šansa pokušaćemo da iznenadimo. Međutim, prevashodno je cilj da se izmerimo sa favoritom za titulu, da vidimo gde se nalazimo, gde smo u deficitu, gde možemo da napredujemo do početka lige i da novu sezonu dočekamo što spremniji“, najavljuje Čanak u razgovoru za MOZZART Sport.

Pitali smo šefa stručnog štaba crno-belih da nam otkrije čime (ni)je bio zadovoljan u četvrtfinalnom meču protiv Mornara?
„Zadovoljan sam agresijom u odbrani. Izazvali smo da Mornar izgubi određeni broj lopti. Budimo realni, Mornar je jako kvalitetna ekipa. Ono čime nisam bio zadovoljan jeste komunikacija među igračima u određenim situacijama, bolja komunikacija kod običnih preuzimanja... Bolja odbrana close out situacija (istrčavanje odbrambenog igrača na protivnika s loptom u rukama kako bi ga ’zatvorio’ i sprečio napadačku reakciju prim. aut.). Sve su to detalji na kojima i te kako može biti pomaka“.

S tim na umu, gde je Partizanova šansa protiv Budućnosti?
„Šansa će postojati ako uspostavimo energetski maksimum i budemo potpuno fokusirani. To, opet, ne garantuje ništa, ali nam daje šansu da pokušamo da igramo protiv njih. Kao što ste videli protiv Igokee, Budućnost može lako da igra i sa dve petice u petorci, ali i sa jako niskom postavom. Imaju tu jaku mogućnost brze adaptacije u igri. Videćemo na samoj utakmici kako ćemo da rešimo neke situacije“.

Mnogo se poslednjih dana pričalo o Partizanovoj odluci da otputuje na jak turnir u Taragonu, gde su protivnici bili Baskonija, Saragosa, Tenerife, Barselona...
„Odlazak na turnir u Taragonu bila je naša hrabra odluka. Znali smo da u tom momentu, posle nepune tri sedmice priprema nećemo biti u stanju da odgovorimo takmičarskim utakmicama, izuzev onog ciklusa gde je akcenat bio na fizičkoj spremi. Potrefilo se da su dvojica najiskusnijih igrača bili izvan tima. Bondža je bio sa nama, ali nije igrao. Nije bio tu ni Amar Gegić, a protiv Mornara se pokazalo koliko je značajan za našu rotaciju. Ne statistički, već svojom energijom i prisustvom na terenu“, kaže šef stručnog štaba Parnog valjka i dodaje:
„Protivnici su bili jako kvalitetni. Na primer, Baskonija je imala pripreme sa svim igračima pred odlazak na reprezentativna okupljanja, bili su maksimalno motivisani. Barselona je izašla posle dva poraza, nekompletna... Isto su napravili jaku reakciju protiv nas“.

Nije sve, ipak, bilo tako sivo... Bilo je i pozitivnih stvari. To su nešto ranije potvrdili Vanja Marinković i Rade Zagorac, a sada je to uradio i Nenad Čanak.
„Rezultatski niko nije očekivao, niti priliče Partizanu porazi od 40 poena razlike. Bio je rizik da završimo pripreme s određenim brojem poraza. I dalje sam uveren da će ta turneja biti od koristi. Evo, igrači su već pokazali odličnu reakciju u smislu energije. To je sve povezano sa opštim stanjem mojih igrača. Pripreme se bliže kraju, počinje sezona, mnogo su bliži takmičarskom ritmu nego što je to bio slučaj u Španiji“.

Dugo se u košarkaškim krugovima bliskim Partizanu provlače dva velika pitanja - da li crno-beli traže još neka pojačanja i da li se dešava nešto oko dolaska Stefana Jankovića iz Crvene zvezde?
„Nama generalno fale Novica Veličković i Bondža Si. Što se tiče tržišta, reagovaćemo ako se pojavi slobodan igrač koji kvalitetom i karakterom može da pomogne ekipi da bude kvalitetnija. Nećemo dovoditi nekog samo da bismo ga doveli, na osnovu statistike i brojki. Obratićemo pažnju na njegov karakter, da shvati šta je filozofija Partizana i da mu motiv bude rezultat Partizana, a ne lični benefit“, objedinio je odgovore Nenad Čanak.

SUPERKUP ABA LIGE - POLUFINALE

Subota:

18.00: (2,55) Partizan (14,50) Budućnost (1,60)
20.30: (1,60) Crvena zvezda (14,50) Cedevita (2,55)

ČETVRTFINALE - REZULTATI

Četvrtak: 

Mornar - Partizan 77:91
/Karington 21 - Gagić 23/

Budućnost - Igokea 90:86
/Gordić 19 - Zubčić 21/

Petak:

Cedevita - Zadar 85:77
/Bel 23 - Grant 21/

Crvena zvezda - Olimpija 86:60
/Cirbes 14 - Mesiček 15/

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: MN Press


tagovi

Nenad ČanakABA Superkup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara