Dejan Radonjić i igrači Crvene zvezde (©Star Sport)
Dejan Radonjić i igrači Crvene zvezde (©Star Sport)

CSKA dva sata drhtao u Moskvi, Crvena zvezda se kući vraća uzdignute glave

Vreme čitanja: 6min | pet. 15.10.21. | 20:56

Najbolja partija Kuzmića, Volters igra košarku života, ponovo odlični Kalinić, sve bolji Ivanović - Armejci slavili na individualni kvalitet

Crvena zvezda nije uspela da slavi u Moskvi, ali posle svega viđenog u dva sata bokserskog meča, prave rovovske borbe i taktičkog nadmudrivanja dva trenera može da bude ekstremno ponosna! CSKA je bio doveden u situaciju da drhti na svom parketu, ali je na kraju slavio rezultatom 78:76 (17:21, 25:21, 15:15, 21:19).

Za razliku od nekih prethodnih godina, kada je CSKA znao da uzme pobedu i sa pola gasa, večeras su crveno-beli ostavili ponos na parketu i naterali skupoceni sastav Dimitrisa Itudisa da se za dva boda preznoji kao retko kada u svom domu. Može da se komentariše o nekim propustima u igri gostiju iz Beograda, ali to su zaista trivijalne stvari gledajući da je ovo četvrta utakmica u poslednjih sedam dana. I još nije kraj ovog miniciklusa...

Izabrane vesti

Sa ovakvom igrom ekipa s Malog Kalemegdana nema razloga bilo koga da se plaši! Jeste da domaćin nije mogao da računa na jednog od najboljih centara Evrope Nikolu Milutinova, dvostrukog uzastopnog MVP Toka Šengeliju koga prema prvim najavama čeka dvomesečna pauza i sveprisutnog Marijusa Grigonisa, ali Crvena zvezda probleme s povredama ima praktično od prvog dana priprema koje su odrađene u specifičnim okolnostima, dugo čak i bez dovoljno igrača za normalan rad... Zato treba dati kredit ovom timu jer brani grb na dresu zadivljujućom demonstracijom želje i organizovane igre u oba smera.

Susret su rešili najsitniji detalji, CSKA je slavio na individualni kvalitet. Dugo je Crvena zvezda vodila glavnu reč na parketu Megasport Arene, a čak i kada je CSKA preuzeo komandu na otvaranju poslednje četvrtine beogradski sastav je uspeo da izvuče i unese nemir u protivničke redove. CSKA je serijom 7:0 stigao do, tada se činilo, kapitalih 67:59 posle trojke Fojtmana, te njegove “krađe“ za poene Šveda, da bi se i Klajburn razigrao za rezultat 67:59, uz nešto manje od seda i po minuta na semaforu.

--------------------

CSKA MOSKVA – CRVENA ZVEZDA 78:76

/17:21, 25:21, 15:15, 21:19/

Megasport Arena, Moskva.

Gledalaca: 2.573;

Sudije: Robert Lotermozer, Amit Balak, Are Haliko.

CSKA: Lundberg 8, Bolomboj 11 (5sk), Homenko -, Uhov 3, Ivlev -, Heket 2, Antonov 3, Fojtman 12, Klajburn 12 (5sk), Klajburn 18 (4sk), Lopatin -, Kurbanov 5, Šved 16 (5as, 4sk).

CRVENA ZVEZDA: Gušić -, Lazarević 2, Volters 16, Uskoković -, Davidovac 2, Mitrović 4, Kalinić 11, Dobrić 10, Holins 5 (4sk, 3as), Simonović 2, Ivanović 10, Kuzmić 14 (7sk).

--------------------

Zvezda nije očajavala, Radonjić je rešio da sačuva tajm-aut, pa je pusti igrače da pronađu rešenje i oni su to učinili. Trojkom je Volters podigao Crvenu zvezdu, što je podiglo i elan u odbrani, pa je Kalinić još jednim brzim hicem s distance naterao klupu domaćina da reaguje minutom pauze. Ali, to nije pomoglo jer je Zvezda zadržala momentum. Prvo Volters iz teške pozicije, pa Kuzmić ispravlja Kalinića snažnim zakucavanjem, da bi američki plej zatim dobro anticipirao situaciju i ukrao Klajburnu loptu i Zvezda je na četiri minuta do kraja imala u rukama 71:69! Ali, to je ipak bio maksimum za sastav Dejana Radonjića. Osetilo se da Zvezdinim igračima nedostaje daha posle 35 minuta brutalnog ritma i tu je pojedinačna vrednost Armejaca isplivao na površinu. Kurbanov i Lundberg kaznili su grešku protivnika u organizaciji napada, Holins je zatim dobio blokadu od Šveda u pokušaju teškog šuta, da bi dugogodišnja prva violina Himkija i dugo najplaćeniji igrač Evrope trojkom stavio tačku na pobedu, iako je bilo još nešto više od dva minuta za igru. Jednostavno, Zvezda je izgubila ritam koji više nije mogla da nadoknadi. Ali, borila se lavovski i zaslužila sve pohvale.

U pobedničkom sastavu 16 poena, pet asistencija i četiri skoka imao je Aleksej Šved koji je prve poene iz igre postigao duboko u drugoj četvrtini. U nastavku se razigrao, baš kao i najefikasniji Vil Klajburn sa 18 poena, pogodili su dosta teških šuteva i presudili Crvenoj zvezdi. Johanes Fojtman je imao 12 poena, pet uhvaćenih, tri izgubljene, dve ukradene i dve podeljene lopte, dok je Džoel Bolomboj upisao 11 poena i pet skokova.

Ognjen Kuzmić (©Star Sport)Ognjen Kuzmić (©Star Sport)

Najveći dobitak utakmice je Ognjen Kuzmić! Odavno centar iz Doboja nije delovao tako sigurno i osećao se dobro u svojoj koži kao protiv CSKA. Jeste da za direktne rivale nije imao Milutinova ili Šengeliju, pa se rvao s Fojtmanom i Bolombojem, ali otkako se vratio u Crvenu zvezdu Kuzmić možda je čak i prvi put podsetio na sebe iz prvog mandata u Zvezdi, kada je igrao košarku reprezentativnog kalibra. Bio je sveprisutan na obe polovine parketa, rešavao situacije s takvom lakoćom da je verovatno šokirao sve one koji su posle Žalgirisa u sredu vrteli onaj snimak gde promašuje zicer iz neposredne blizine koša tako da lopta nije ni dotakla obruč. Toga večeras nije bilo. Sve situacije pod košem je dobio, strpljivo pratio igru i ispravljao promašaje saigrača, lakoperno slao loptu na dno mrežice. Ako je ovo varnica koja bi mogla da ga vrati u košarkaški život, onda svi u Crvenoj zvezdi mogu da budu još zadovoljniji. Za 21 minut na parketu Kuzmić je imao 14 poena (7/7 iz igre), te sedam uhvaćenih lopti i jednu asistenciju za indeks 22.

Veliku rolu imao je Nejt Volters. Trpeo je veliki pritisak momak iz Minesote, ali je na isti odgovorio s mnogo samopouzdanja i energije. Njegovih 16 poena (7/10 iz igre, 2/4 za tri), te tri skoka, dve ukradene lopte i jedna asistencija ostavilo je jak utisak, jer je svojim pravovremenim reakcijama konstantno stajao na žulj odbrani CSKA, a uvukao se i pod kožu direktnim čuvarima kada je branio svoj koš, toliko da je od njih dobijao “poklon“ lopte za lake poene. Nikola Kalinić je još jednu utakmicu odigrao u sa preko 30 minuta. Njegov košgeterski učinak nije bio u prvom planu, iako je ubacio 11 poena, pošto se ozbiljno posvetio okršajima s Vilom Klajburnom i dok je on bio zadužen za njega, malo šta se videlo od MVP završnog turnira iz 2019. godine.

Nikola Ivanović (©MN Press)Nikola Ivanović (©MN Press)

Pozitivne signale poslao je Nikola Ivanović. Evidentno je bilo da je crnogorski plejmejker nije bio u svom raspoloženju tokom poslednje dve-tri utakmice što je i sam priznao pred put u Rusiju, ali je izdanjem protiv CSKA najavio da bi njegova forma mogla da krene uzlaznom putanjom. Na svom kontu imao je 10 poena, četiri skoka i jednu asistenciju, dok je Ognjen Dobrić imao isto broj poena, sve u prvom poluvremenu.

Nikako nije lako držati nivo kada je kalendar takmičenja nakrcan utakmicama, ali košarkaši Crvene zvezde uradili su sve da se na njima ni u jednom trenutku ne prepoznaju znaci umora posle neugodnog gostovanja Igokei, pa teške utakmice protiv Žalgirisa pre dva dana, posle čega je ekipa u četvrtak imala samo lakši trening oporavka pre put u Moskvu. Podsetimo, CSKA je protiv Zenita igrao u utorak uveče kod kuće, što je omogućilo Dimitrisu Itudisu dodatno vreme da pripremi utakmicu i dovede igrače u optimalnu formu.

Zbog sve navedenog u Crvenoj zvezdi mogu da budu zadovoljni viđenim na mestu gde su neke prethodne generacije znale da budu deklasirane. I sama desetkovana odigrala je protiv ranjenog CSKA muški, prepoznatljivo u fazi odbrane, bez trunke preteranog respekta, maksimalno posvećeno i bila barabar s jednim od glavnih favorita za evropsku krunu praktično do poslednjeg zvuka sirene! A, ne treba zaboraviti da branioca titule u Jadranskoj ligi već u nedelju čeka novi regionalni derbi protiv Cedevite Olimpije u Beogradu, pošto se u subotu vraćaju iz Moskve...

EVROLIGA - 4. KOLO

Četvrtak

Zenit - Bajern 79:71

/Miki 18 - Hilijard 24/

Fenerbahče - Uniks 80:41

/Šajok 17 - Kenen 10/

Alba - Baskonija 76:80

/Sikma 19 - Fontekjo 17/

Asvel - Makabi Tel Aviv 85:93

/Okono 23 - Naneli 25/

Petak

CSKA - Crvena zvezda 78:76

/Klajburn 18 - Volters 16/

Monako – Barselon 81:85 (75:75), posle produžetka

/Džejms 16 – Dejvis 25/

U toku:

Olimpijakos – Žalgiris

Olimpija Milano – Anadolu Efes

Real Madrid – Panatinaikos



tagovi

KK Crvena zvezdaDejan RadonjićNikola KalinićOgnjen KuzmićOgnjen DobrićNejt VoltersOstin HolinsAleksej ŠvedVil KlajburnJohanes Fojtman

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara