Dejvid Blat (©AFP)
Dejvid Blat (©AFP)

Dejvid Blat se vratio u Makabi

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.06.22. | 19:49

Preuzima ulogu predsednika profesionalnog komiteta, ali i spoljnog konsultanta

Posle najgore sezone u poslednjih 29 godina, Makabi je krenuo u ozbiljnu rekonstrukciju. Ostao je bez trofeja, ali i finala u takmičarskoj godini na izmaku, što je bio jasan znak da su klubu potrebne korenite promene. Trener se uveliko traži, a u stvaranju nove generacije sastavu iz Tel Aviva pomoći će i legendarni Dejvid Blat. On se i zvanično vratio u redove Ponosa Izraela, gde će obavljati ulogu spoljnog konsultanta, ali je postavljen i na mesto predsednika profesionalnog komiteta.

Godinama već Makabi luta, a sada je dobio ozbiljan šamar. Ispao u polufinalu plej-ofa izraelske lige, kao i polufinalu Kupa. U Evroligi ga je u četvrtfinalu pometlao Real Madrid. Prvi put posle 1993. godine velikan evropske košarke nije uspeo da uđe u borbu za trofej.

Izabrane vesti

Sezonu je na klupi počeo Janis Sferopulos, koji je tokom svog mandata uspeo da koliko toliko zategne stvari. Ipak, u čuvenoj četvrtoj sezoni stvari su krenule po zlu, pa je posle eliminacije iz Kupa na njegovo mesto postavljen Avi Even. On je naratko podigao ekipu, ali nije uspeo da ostvari nikakav uspeh, pa je vraćen na poziciju direktora skautinga, koju je i ranije obavljao.

Potraga za novim šefom struke uveliko traje, prema poslednjim informacijama prvi kandidat da sedne na užarenu klupu je Oded Kataš, ali je u igri i novopečeni šampion Turske Aleksandar Đorđević. Nema sumnje da će Blat pomoći u donošenju konačne odluke.

Iskusni stručnjak je Makabi kao prvi trener predvodio u dva navrata, najpre od 2001. do 2003. godine, potom i od 2010. do 2014. U poslednjoj sezoni osvojio je i Evroligu sa Ponosom Izraela, a od njegovog odlaska stvari su krenule po zlu. Tablu je ostavio 2019. godine, kada mu je dijagnostikovana multipla skleroza (hronično oboljenje centralnog nervnog sistema). Hrabro se suočio sa velikim životnim izazovom i odličnoi se bori. Morao je ipak da se povuče iz košarke. Radio je kratko kao konstultant u Njujork Niksima, a od 2020. godine je zajedno sa izraelskom kompanijom "True Player Group" postao vlasnik češkog košarkaškog kluba Brno. Sada se vraća u klub u kojem je ostavio dubok trag, kako bi mu pomogao u teškom trenutku.

Kako je objašnjeno u zvaničnom saopštenju Makabija, profesionalni komitet će pored predsednika Blata činiti glavni trener, sportski direktor i čitav skauting tim. Šef struke će i dalje imati poslednju reč, ali će mu ovaj odbor biti velika podrška.

"Veoma sam srećan što sam se vratio u Makabi Tel Aviv. Što sam se pridružio Nikoli Vujčiću, Aliju Evenu i ostatku ovog tima i jedva čekam da počnemo sa radom, iako smo već sa određenim stvarima krenuli. Naš zadatak će biti da odaberemo i dovedemo igrače, ali i ljude koji će pomoći Makabiju da se vrati tamo gde mu je i mesto", rekao je Blat.



tagovi

KK Makabi Tel AvivDejvid Blat

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara