Majkl Džordan i Toni Kukoč (©Reuters)
Majkl Džordan i Toni Kukoč (©Reuters)

Dražen je bio vredan i talentovan, ali najbolji evropski igrač je Kukoč

Vreme čitanja: 2min | čet. 05.11.20. | 16:00

Tabak iznenadio mnoge svojim izborom

Sa prvim batom košarkaške lopte na evropskom tlu 1893. krenula je trka oko toga ko je najbolji igrač na Satrom kontinentu ikada. Kako su godine isticale uvećavao se broj glavnih kandidata, konkurencija je bila sve žešća, a pitanje "ko je najbolji" sve češće.

Njega nije mogao da izbegne ni Žan Tabak. Trofejni hrvatski košarkaš koji se više od decenije solidno snalazi u trenerkom odelu, trenutno u onom sa grbom Zijelone Gore, za razliku od mnogih bio je direktan. Tačnije, nije se usaglasio sa novinarom sajta VTB lige da je košarkaški Mocart, Dražen Petrović najbolji.

Izabrane vesti

"Ja ne mislim tako. Dražen je bio neverovatan košarkaš, definitivno najstrpljiviji i najvredniji igrač, proveo je najviše sati u sali, bio pravi ljubitelj košarke. Takve igrače nisam video ni pre, ni posle njega. Kada se sve ove osobine ukomponuju s velikim talentom, rezultat je neverovatan košarkaš, jedan od najboljih. Ali po mom mišljenju, najbolji evropski igrač s kojim sam bio u timu ili igrao protiv njega je Toni Kukoč", odgovorio je Tabak koji je imao priliku da bude Draženov saigrač u nacionalnoj selekciji Hrvatske, ali i kao član Splita, odnosno nekadašnje Jugoplastike i Pop 84 rival dok je Petrović nosio dres Cibone.

Nije hrvatski stručnjak imao dilemu ni oko imena igrača na centarskoj poziciji na kojoj je pokupio prilino trofeja.

"Hakim Olajdžuvon", bio je jasan Tabak koji je sa Nigerijcem bio saigrač u Hjustonu tokom sezone 1994-1995, kada je "Hakeem the Dream" još jednom dosanjao šampionski san sa timom iz Teksasa.

Uz igračke uspehe materijalozavane trofejima, Tabak može da se pohvali i saradnjom sa ne malim brojem vrhunskih trenera.

"Zaista sam srećan što sam tokom igračke karijere sarađivao s mnogim sjajnim stručnjacim: Maljkovićem, Pitinom, Birdom, (Ajzejom) Tomasom, Aitom, Skariolom. Ne želim da zaboravim nekoga, jer je u karijeri bilo zaista mnogo sjajnih trenera. Imao sam sreće. Pokušavam da uzmem po nešto od svakog od njih", dodao je Tabak.


tagovi

Dražen PetrovićToni KukočŽan Tabak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara