Dainijus Adomaitis (©MN Press)
Dainijus Adomaitis (©MN Press)

FIBA udara po Evrokupu: Darušafaka, Ritas i Bilbao potpisali za Ligu šampiona

Vreme čitanja: 2min | uto. 19.05.20. | 17:53

Moguć odlazak drugog po jačini litvanskog kluba iz Evrokupa

Pandemija virusa COVID-19 zaustavila je košarkaška nadmetanja širom Evrope, a veliko je pitanje kada i kako će se nastaviti Evroliga i Evrokup, naravno ukoliko završnice uopšte i bude. Stoga, postavlja se pitanje u kakvom formatu će se igrati naredna sezona i ko će biti učesnici ova dva takmičenja.

Kako stvari stoje, spisak klubova neće biti isti. Ritas iz Viljnusa napušta Evrokup i igraće u FIBA Ligi šampiona. Njegovo mesto u Evrokupu, bar je tako bilo po dosadašnjim pravilima, popuniće sledeći najbolje rangirani tim Litvanije, koji je, zanimljivo, nastupao u FIBA Ligi šampiona ove sezone, Lijektabelis. Još jedan jak udarac Evrokupu zadaće Darušafaka, osvajač tog takmičenja za 2018. godinu, koja je za sledeću sezonu takođe izabrala Ligu šampiona. U FIBA takmičenje će i Bilbao kao predstavnik ACB lige.

Izabrane vesti

Oduševljeni smo što možemo da poželimo dobrodošlicu ovim vrhunskim klubovima u našu košarkašku porodicu… Njihovo prisustvo podvlači uspešan razvoj takmičenja i zadovoljni što vidimo sve veći broj klubova koji uvažavaju istinsku panevropsku prirodu Lige šampiona i njen fokus na takmičenju zasnovanom na sportskom rezultatu”, rekao je izvršni direktor Lige šampiona Patrik Komninos, jasno pecnuvši Evroligu i njem sistem licenci koji prioritet daje novcu, a ne sportskim rezultatima.

Čini se da Evroliga nije bila u težoj situaciji još otkako je osnovana. Ako ne uspe da završi sezonu, a šanse su sada već svedene na minimalne, Evroliga će pretrpeti žestok finansijski udarac. Ona će možda i preživeti. Za Evrokup, njeno drugo takmičenje, nismo tako sigurni. Godinama je FIBA nemo gledala kako joj Đordi Bartomeu otima klupsku košarku. Sad je možda vreme da bar nešto vrati?

I mnogo bitnije pitanje: gde ćemo onda mi?


tagovi

Ritas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara