Gde je ključ Zvezdine igre protiv Cedevite? Odbrana, odbrana, odbrana!

Vreme čitanja: 4min | sub. 22.09.18. | 12:25

„Mi smo nov tim i još smo u procesu uigravanja. Normalno je da u septembru neće stvari da izgledaju kao kada bude na vrhuncu. Nije bilo idealno, ali ćemo da napredujemo kroz sezonu. Sve je ovo sasvim normalno, a sve dok imamo pravi odgovor - dobro je. Kao u drugom poluvremenu, na primer“, poručuje Dušan Ristić za MOZZART Sport

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Laktaša)

„Odbrana Olimpije dala nam je dosta otvorenih šuteva u prvom poluvremenu. Pomagali su na piku sa strane gde je bila lopta, tako da su rizikovali šut Fajea i Simanića. Ako je otvoren šut i ako protivnička ekipa da taj šut, on mora da se uzme. Košarka je igra - šta ti da protivnik, ti to uzmeš. Ako ga ne daš, onda moraš da radiš još. Nije naša igra da mi šutiramo 30 trojki, iako procenat nije loš. Uvek mora da bude balans, ne više trojki, nego dvojki. Ali, biće situacija kada će protivnik rizikovati“.

Izabrane vesti

Ovim rečima Milan Tomić objedinio je problematiku napadačke filozofije protiv Olimpije kroz lošu selekciju šuta (18/30 za dva, 12/31 za tri) i jasno stavio do znanja svima da to neće biti igra Crvene zvezde kroz sezonu. Tako je smirio pomalo uzburkane strasti kod navijača, pošto su određene scene iz uvodnih petnaest minuta utakmice podsetile na prošlosezonsko vreme, kada Zvezdina igra nije imala ni glavu, ni rep. 

Uostalom, svi detalji utakmice sa Olimpijom svedeni su na nivo problematike kojom će se stručni štab baviti već u danu utakmice protiv Cedevite (TV Arenasport, 20.30), kada će mnogi detalji morati da se promene. Prvenstveno se tu misli na onih četvrtinu i po s početka utakmice. Ako tu sekvencu reši Crvena zvezda, imaće mnogo lakši put do trijumfa protiv branioca pehara. Iako, nema sumnje, sve ljubitelje košarke u regionu očekuje spektakl.

Sve će to doći na svoje, uverava Dušan Ristić. Momak čija je energija unela posebnu draž u Zvezdin ritam s početka drugog poluvremena, imao je razloga da bude zadovoljan onim što je ceo tim pokazao, ali i naznačio da neke stvari Cedevita neće praštati...
„Dobro je to bilo, posebno u drugom poluvremenu. U prvom delu, realno, nije bilo baš najbolje. Igrali smo baš loše, pogotovo u odbrani. Primili smo 42 poena za dve četvrtine, što nije dobro, niti je prihvatljivo za ovaj tim. U drugom delu smo uspeli da sredimo igru, sveli protivnika na svega 18 poena i to je ključ kako treba da igramo od utakmice sa Cedevitom, pa nadalje. Moramo da budemo konstantni oba poluvremena“, sumirao je utiske Ristić za MOZZART Sport.

Pre Ristićevih izjava, imali smo priliku da čujemo i od trenera Milana Tomića šta je igračima imao da poruči tokom odmora u poluvremenu i kako je motivisao ekipu da okrene stvari na terenu.
„Radio je svoj posao, kao i uvek. Rekao nam je jasno da nam odbrana nije bila uopšte dobra. Ne samo odbrana, nego naš nivo energije. Igrači Olimpije su, jednostavno, pristupili utakmici s mnogo više energije, išli na svaki skok, bacali se po terenu... Mi smo izgledali malo mrtvo, ali posle tog poluvremena shvatili smo svi da moramo da promenimo pristup, pređemo u viši stepen i da odigramo bolje“.

Shodno Ristićevom odgovoru, nadovezali smo se pitanjem - šta je bio uzrok Zvezdine uspavanosti tokom uvodnih petnaest minuta?
„Mi smo nov tim i još smo u procesu uigravanja. Normalno je da u septembru neće stvari da izgledaju kao kada bude na vrhuncu. Nije bilo idealno, ali ćemo da napredujemo kroz sezonu. Sve je ovo sasvim normalno, a sve dok imamo pravi odgovor - dobro je. Kao u drugom poluvremenu, na primer“.

Vremena za ozbiljniju energetsku dopunu praktično i nema. Zvezdina naredna utakmica igraće se praktično 22 časa pošto je završen susret s Olimpijom. A, izazov je veliki i potrebno je opet našpanovati odbranu na nivo jučerašnjeg drugog poluvremena...
„Očekujem našu igru kao u drugom poluvremenu protiv Zadra“, s osmehom će Ristić, pa nastavlja:
„Treba da igramo baš jako u odbrani. Svi njihovi igrači su opasni po koš, znaju da kreiraju i da napadaju. Protiv Cedevite nas čeka odbrambeni test, pre svega. Ako budemo uspeli da odgovorimo na odbrambenom planu, mislim da ćemo s njima izaći na kraj mnogo lakše. Odbrana je ključ“.

Mada je Bili Beron bio pokretačka snaga ekipe u trećoj četvrtini, upravo je Dušan Ristić sa deset vezanih poena u tom periodu doneo Zvezdi opipljivo vođstvo i trasirao put do pobede. Ono što daje posebnu težinu jeste da je diplomac univerziteta Arizona sedeo na klupi i strpljivo čekao šansu, odnosno nije ulazio u igru do trećeg perioda. A onda...
„To je zasluga celog tima! Petorke koja je bila na terenu, svi su radili mnogo jače. Možda smo Beron i ja bili najupečatljiviji, ali ovo je pre svega timski podvig i ja ga isključivo gledam kao takvog“, zaključio je Ristić.

SUPERKUP ABA LIGE - POLUFINALE

Subota:

18.00: (2,55) Partizan (14,50) Budućnost (1,60)
20.30: (1,60) Crvena zvezda (14,50) Cedevita (2,55)

ČETVRTFINALE - REZULTATI

Četvrtak: 

Mornar - Partizan 77:91
/Karington 21 - Gagić 23/

Budućnost - Igokea 90:86
/Gordić 19 - Zubčić 21/

Petak:

Cedevita - Zadar 85:77
/Bel 23 - Grant 21/

Crvena zvezda - Olimpija 86:60
/Cirbes 14 - Mesiček 15/

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
FotoMN Press


tagovi

Dušan Ristić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara