Detalj sa utakmice (©ABA League/Zadar/Zvonko Kucelin)
Detalj sa utakmice (©ABA League/Zadar/Zvonko Kucelin)

Giedraitis i Jago namestili ruku, Zvezda trojkama slomila Zadar

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.11.23. | 18:41

Crveno-beli u trećem kvartalu napravili ključnu razliku i do kraja je bez većih problema sačuvali

Posle tesnog poraza, ali i vrlo dobre predstave u Barseloni, pa zatim i ružne uvertire, napada na novinare i delegaciju Crvene zvezde u Zadru, košarkaši srpskog šampiona upisali su šestu pobedu u ABA ligi, pošto su u krcatoj dvorani Krešimir Ćosić savladali domaćina 81:74.

Domaćin je pružao dobar otpor u prvom poluvremenu, parirao crveno-belima ponajviše zahvaljujući preciznom šutu sa distance, ali je po povratku sa velikog odmora ekipa Janisa Sferopulosa preuzela stvari u svoje ruke i serijom trojki slomila otpor rivala. Šut u tom periodu nije služio izabranike Danijela Jusupa, Zvezda je našla željeni ritam i potom. čini se, prilično rutinski privela meč kraju za 6-1 posle sedam rundi ABA lige, dok Zadrani sada imaj negativan 3-4 bilans.

Izabrane vesti

Sferopulos jedino nije koristio Ognjena Kuzmića. Dobro je raspodelio minutažu, a na kraju se čak 10 igrača upisalo u listu strelaca. Prednjačio je Rokas Giedraitis sa 19 poena (11 u prvoj četvrtini). Litvanac je ubacio tri trojke iz šest pokušaja, a jednu više postigao je Jago Dos Santos, koji je sve poene dao van linije 6,75 (4/6).

Majk Tobi je odigrao još jedan solidan meč i uz osam poena uhvatio sedam skokova pod obručima (tri ofanzivna), a zabeležio je i tri blokade za indeks 12. Osam poena dodao je i Luka Mitrović za nešto manje od 16 minuta na parketu, dok je Miloš Teodosić uz šest poena imao i pet asistencija.

Šabaz Nejpir ponovo nije uspeo da namesti ruku, pa je susret okončao sa pet poena, dva skoka, dve asistencije i dve ukradene lopte, uz 1/6 van linije 6,75.

U ekipi Zadra se očekivano izdvojio Luka Božić sa dabl-dablom od 18 poena i 10 skokova. Zabeležio je i pet asistencija za indeks korisnosti 29. On je postao i drugi najbolji strelac ove hrvatske ekipe u istoriji ABA lige sa 1.336 poena, tako što je prestigao Džubija Džonsona (1.332), dok mu i dalje ozbiljno beži Todor Gečevski (1.818). Ispratili su ga Dario Drežnjak i bivši junior Zvezde Arijan Lakić sa po 12 poena.

--------------------------

ZADAR - CRVENA ZVEZDA 74:81

(24:23, 19:22, 11:25, 20:11)

Dvorana: Krešimir Ćosić

Sudije: Saša Pukl, Mario Majkić, Tomislav Stapić

Zadar: Klarica 3, Vujačić 7, Žganec 7, Mazalin 5, Njegovan, Lakić 12, Mekić 2, Jambrović, Drežnjak 12, Grbić, Božić 18, Ramljak 8

Crvena zvezda: Lazarević 3, Teodosić 6, Davidovac 7, Mitrović 8, Nejpir 5, Tobi 8, Bolomboj 7, Ilić, Nedović 6, Giedraitis 19, Kuzmić, Dos Santos 12

--------------------------

Zvezda je ponovo mlako ušla u utakmicu, dozvolila rivalu da povede 7:1 i tek onda počela da se budi. Giedraitis je povukao i crveno-beli su serijom 12:2 došli do preokreta. Zadar je uspeo da odgovori, vezao tri trojke preko Lakića i Božića, pa je prvi odmor dočekao sa poenom prednosti.

Sredinom drugog kvartala Zvezda uspeva da se odlepi serijom 11:0, ali ponovo je usledio pad, da bi posle trojke Žganeca Zadar poravnao na ulasku u poslednji minut prvog poluvremena. Bolomboj je laganom realizacijom prekinuo kraći post crveno-belih i uspeo da donese svom timu dva poena viška pred pauzu od 15 minuta.

A onda je došla i ključna treća deonica. Vezali su trojke Nedović i Giederaitis, a onda i Davidovac, da bi posle nove trojke litvanskog šutera crveno-beli stekli i dvocifrenu prednost. Serijom koju je Nejpir inicirao trojkom u poslednjim minutima, srpski šampion je uspeo da povede i 70:53 na 20 sekundi do kraja kvartala, da bi se u odlučujući period ušlo sa 16 poena viška za goste.

Zadar je pretio, pokušavao da se vrati, ali utisak je da je ostao i bez goriva. Trojka Jaga Dos Santosa na ulasku u poslednjih pet minuta za 80:63 bila je jasan pokazatelj da će crveno-beli zabeležiti pobedu, a domaćin je u finišu, nošen podrškom sa tribina, uspeo samo da ublaži poraz.

ABA LIGA - 7. KOLO

Petak

Borac Mozzart - Studentski cenar 87:76

/Segu 17 - Drežnjak 16, Kamenjaš 16/

Subota

FMP - Cedevita Olimpija 84:96

/Pavićević 16 - Blažič 24/

Budućnost - Split 72:58

/Pol 14 - Šorter 18/

Nedelja

Zadar - Crvena zvezda 74:81

/Božić 18 - Giedraitis 19/

19.00 Mornar - Mega

21.00 Partizan - Igokea

Ponedeljak

18.00 Krka - Cibona



tagovi

KK Crvena zvezdaKK ZadarRokas Giedraitis

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara