Eron Gordon i Nikola Jokić (©AFP)
Eron Gordon i Nikola Jokić (©AFP)

Igrači birali: Jokić MVP! Najboljih svih vremena je - Džordan

Vreme čitanja: 2min | uto. 23.04.24. | 02:38

Zanimljivo je da su Rudi Gober i Viktor Vembanjama dobili suprotan tretman...

Zvanični sajt NBA lige objavio je da su Nikola Jokić, Šej Gildžes Aleksander i Luka Dončić tri zvanična kandidata za MVP priznanje, ali prema svim merilima dileme ne bi trebalo da bude i treće priznanje za najkorisnijeg košarkaša NBA lige poneće srpski as!

Tako misle i košarkaši u velikom istraživanju Atletika. Preko 140 NBA igrača učestvovalo je u anketi gde je pročešljano nekoliko zanimljivih tema, a kada je reč o temi MVP, rezultati su prilično jasni - titula pripada Nikoli Jokiću! Srbin je dobio bezmalo 42 odsto glasova, dok je Šej pokupio gotovo 37 odsto. Luki Dončiću pripalo je 9,9 procenata, dok je Džejson Tejtum sledeći sa 4,3 odsto. Na ispod 1,5 odsto su Janis Adetokunbo i Donovan Mičel.

Izabrane vesti

As Denvera našao se na vrhu u još jednoj kategoriji - sa kojim igračem gradiš franšizu. Jokiću je pripalo 27,2 odsto glasova, mada je za 0,7 procenata više poverenja dobio Viktor Vembanjama što je u novom talasu euforije koja vlada oko francuskog čuda sasvim logično. U toj kategoriji treće mesto zauzeo je Entoni Edvards sa 10,3 odsto, dok je Luka Dončić dobio 8,8 odsto. Vembanjama je i pobednik u konkurenciji za najboljeg defanzivca lige sa 15,2 odsto, ispred Džrua Holideja (12,9%) i Lua Dorta (9,8%).

U kontrastu sa pažnjom koju dobija Viktor Vembanjama je to kako igrači gledaju na Rudija Gobera. Naime, on je sa 13,6 posto dobio prvo mesto na listi najprecenjenijih košarkaša u ligi. Iza njega su Džordan Pul (8,6%) i Trej Jang (7,4%), te Dilon Bruks i Džejms Harden sa po 4,9 odsto!

"Ima nešto u Goberovoj igri što se igračima ne dopada. Možda je razlog skepse u nedostatku uspeha u plej-ofu, jer nijedan tim u kojem je Gober bio nije stigao ni do konferencijskog finala. A, možda sve to vuče korene iz 'balona' 2020. godine kada je Terens Man pogodio sve one trojke baš preko Gobera u konferensijskom polufinalu", stoji u tekstu Atletika.

Suprotno tome, najpotcenjeniji košarkaši u NBA su Derik Vajt iz Bostona i Džejlen Vilijams iz Oklahome sa po 10,3 odsto, te Džru Holidej (7,1%) i Šej Gildžes Aleksander (5,6%).

Jokićev Denver pobednik dobio je poverenje čak 55,9 odsto igrača po pitanju toga ko će uzeti šampionski prsten, drugi je Boston sa 33,9 odsto. Zanimljivo pitanje bilo je i ko je GOAT, odnosno najbolji košarkaš svih vremena. Majkl Džordan je dobio 45,9 odsto glasova, Lebron Džejms 42,1 procenat, dok je Kobiju Brajantu pripalo 9,8 odsto.

Kakva su vaša razmišljanja o ovoj anketi? Kome biste vi dali glasove?


tagovi

Nikola JokićViktor VembanjamaŠaj Gildžes AleksanderNBA ligaDenver Nagets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara