Nikola Jokić (Foto: AFP)
Nikola Jokić (Foto: AFP)

Jokić piše istoriju: Najbolji na Zapadu - 10. put u karijeri

Vreme čitanja: 2min | pon. 24.01.22. | 22:37

Izjednačio rekord Karmela Entonija i po prvi put u sezoni poneo zvanje Igrač nedelje

Ne prestaje Nikola Jokić da oduševljava. Podigao je lestvicu u odnosu na minulu sezonu u kojoj je bio MVP, pa je logično ponovo među kandidatima za prestižno priznanje. Beleži istorijske brojke i nastavlja da vuče desetkovane Denver Nagetse ka još jednom učešću u plej-ofu. Za partije iz sedmice za nama je nagrađen, pa je po 10. put u karijeri postao Igrač nedelje zapadne konferencije. Na Istoku je najbolji as Atlanta Hoksa Tre Jang.

Srpski centar je prvi put u tekućoj sezoni dobio ovo laskavo priznanje, koje mu je omogućilo da stane uz rame sa legendom tima iz Kolorada Karmelom Entonijem i izjednači njegov rekord u dresu Denvera.

Izabrane vesti

Beležio je Nikola neverovatne brojke u pomenutoj sedmici. Na tri utakmice je prosečno upisivao 36,3 poena, 11,3 skokova, 10 asistencija i 2,3 ukradene lopte. Sve to uz impozantnih 65 odsto preciznosti za dva poena i 400 za tri. Nagetsi su ostvarili dve pobede i trenutno su šesti na Zapadu sa učinkom 24-21.

Najpre je upisao rekord sezone u pobedi nad Los Anđeles Klipersima posle produžetka - 49 poena. Dodao je i 14 skokova, 10 završnih dodavanja i tri krađe tom učinku. Tako se pridružio Leriju Birdu i Raselu Vestbruku kao jedinim igračima koji su u istoriji NBA lige uspeli da upišu 49+ poena, 14+ skokova, 10+ asistencija i 3+ ukradene lopte na jednom meču. Takođe, postao je tek drugi centar od sezone 1970/71 sa tripl dablom uz 45 ili više postignutih poena. Kroz čitavu istoriju najjače lige sveta, zabeležena su samo tri efikasnija tripl dabla među centrima.

Usledio je duel sa Memfisom, na kojem je upisao četvrti vezani tripl-dabl - 26 poena, 12 asistencija i 11 skokova. Sa ukupno 11 tripl-dablova je neprikosnoven u tekućoj sezoni. Sedmicu je okončao sa 34 poena, devet skokova i osam završnih dodavanja u pobedi nad Detroitom - sve to za 36 minuta na parketu.

Sa prosečnim PER rejtingom 33,65 daleko je najbolji u ligi, a sa pomenutom brojkom niko nije uspeo da okonča sezonu u NBA ligi. Ukoliko nastavi ovim tempom ili sličnom, postaće igrač sa najvećim prosečnim PER-om na nivou jedne takmičarske godine u istoriji NBA lige. Trenutno je i drugi skakač lige, kako prosečno hvata 13,8 lopti pod obručima po meču. Najviše puta je provukao loptu kroz obruč u čitavoj ligi, a 19. je po broju pokušaja. Po nastupu beleži 26,1 poen, kao i 7,6 asistencija.


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsKarmelo Entoni

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara