Marina Maljković (©fiba.basketball)
Marina Maljković (©fiba.basketball)

Košarkašice Srbije za treće mesto u grupi protiv Francuskinja - protivnika u četvrtfinalu odrediće žreb

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.09.22. | 21:10

"One igraju u veoma jakoj francuskoj ligi, a mi imamo naš problem sa kvalitetom domaćeg takmičenja. Ipak, nećemo da sednemo i plaćemo. Biće potpuno drugačije nego na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama", rekla je selektorka Marina Maljković

Košarkašice Srbije su stvorile rivalstvo sa Francuskinjama proteklih godina, a sada će se sa njima boriti za treće mesto u grupi pred četvrtfinale (utorak, 09.30). Plasman među osam najboljih su već obezbedile zahvaljujući pobedama Australije nad Kanadom (75:72) i Francuske nad Japanom (67:53), ali je sutrašnji duel veoma bitan kako bi dobile dodatno samopouzdanje za najvažnije bitke.

Ostavile su izabranice Marine Maljković dobar utisak na planetarnoj smotri u Sidneju. Nisu mogle da pariraju domaćinu Australiji, pružile su dobar otpor Kanađankama, iznenadile Japanke i rutinski dobile Mali, iako su na takmičenje došle bez nekoliko bitnih igračica poput Ane Dabović, Aleksandre Crvendakić, Maše Janković i Anđele Dugalić. Ne treba zaboraviti da su još posle Olimpijskih igara u Tokiju reprezentativni dres o klin okačile Sonja Vasić, Jelena Milovanović i Dajana Butulija.

Izabrane vesti

Plasman u četvrtfinale je nagrada za veliki trud koji su naše košarkašice uložile preko leta, a pobeda nad Francuskom bila bi šlag na torti. Najpre zbog rivalstva i duga. Reprezentacija Srbije je dobila Francuskinje u finalu Evropskog prvenstva u Valensiji, a onda izgubila u borbi za bronzu u Tokiju. Pre toga su se sastajale u utakmicama za medalje još dva puta (EP 2015, finale; OI 2016, treće mesto) - oba puta su naše košarkašice bile bolje.

Trijumf u poslednjem kolu grupne faze obezbedio bi Srbiji treće mesto u grupi. Naša selekcija neće odmah znati rivala jer će parovi četvrtfinala biti određeni žrebom. Ekipe koje zauzmu prva i druga mesta će biti u jednoj posudi, dok će trećeplasirani i četvrtoplasirani biti u drugoj. To bi značilo da našem timu samo sreća može da pomogne - pa da izbegne Ameriku, jer dođe svejedno da li je na trećem ili četvrtom mestu.

Marina Maljković je sumirala utiske posle utakmice sa Kanadom i više puta ponovila da veruje u svoj tim.

"Veoma zahtevna utakmica. Prvi put smo igrali ovakvu vrstu utakmice, sa ovolikom količnom pritiska. Na kraju smo uspeli da pobedimo. Ali, bilo je veoma teško. Od početka devojke znaju da imaju moje puno poverenje. I to ću uvek ponavaljati. Rekla sam i posle Australije, prethodno posle Japana ili Kanade. One uvek imaju moje puno poverenje. Svi imamo neka očekivanja, ali važno je biti strpljiv. Ne mogu da kažem da me nešto iznenadilo. Pozitvno ili negativno. Ovo je sve proces učenja. Značilo bi nam da to ide malo brže. Ali to je tako", rekla je selektorka Srbije.

Svesna je da njene izabranice čeka još jedan veliki izazov i napominje da je poput Srbije i Francuska pretrpela ozbiljne promene od prethodnog susreta.

"Čeka nas utakmica protiv Francuske, da ponovo to dokažemo. I to protiv tima koji je kao i mi u novoj situaciji. Ovo je prvi put da igramo u ovim sastavima. To će biti potpuno drugačija utakmica od nekih koje smo ranije igrali, recimo prošle godine u finalu Evrobasketa u Valensiji ili u utakmici za bronzu na Olimpijskim igrama u Tokiju. Baš me zanima da vidim kako će to da izgleda, kakva će da bude reakcija mog tima, protiv neke nove generacije Francuske. Da vidimo gde smo, imajući na umu da one igraju u veoma jakoj francuskoj ligi, a da mi imamo naš problem sa kvalitetom domaćeg takmičenja. Ali, ako je nešto što u mom sistemu ne može da se uradi, to je da sednemo i plačemo. I biće veoma zanimljivo videti reakciju ove nove generacije", zaključila je Marina Maljković.

SVETSKO PRVENSTVO ZA KOŠARKAŠICE - POSLEDNJE KOLO GRUPNE FAZE

Utorak

GRUPA A

03.30: (1,35) Portoriko (16,0) Južna Koreja (3,50)

05.30: (1,07) Kina (25,0) Belgija (8,50)

06.00: SAD - Bosna i Hercegovina


GRUPA B

08.00: Mali - Kanada

09.30: (3,90) Srbija (16,0) Francuska (1,30)

12.30: (1,17) Australija (20,0) Japan (5,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Marina MaljkovićKošarkašice Srbiježenska košarkaška reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo za košarkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara