Željko Obradović i Rodions Kuruc (© Star Sport)
Željko Obradović i Rodions Kuruc (© Star Sport)

Kuruc opet u Beogradu: Nisam bio spreman na pritisak u Partizanu, a ni svestan koliko sam naučio

Vreme čitanja: 5min | čet. 25.04.24. | 09:03

Letonski internacionalac Rodions Kuruc danas nosi dres Mursije i boriće se na Fajnal-foru FIBA Lige šampiona u Beogradu, a u razgovoru za Mozzart Sport se prisetio perioda koji je proveo u Partizanu

Jun 2021. godine će zauvek ostati upamćen kao period kada se Željko Obradović spektakularno vratio u Partizan posle tri decenije i kada su velika pojačanja krenula da pristižu u Humsku. Tih dana vladala je nezapamćena euforija. Redom su objavljivani dolasci Kevina Pantera, Zeka Ledeja, Alekse Avramovića i - Rodionsa Kuruca. Bio je to kvartet imena koja su okarakterisana kao temelj novog Partizana sa Obradovićem na kormilu. Prva trojica su to i postali, ali četvrti, Rodion Kuruc, nije se snašao. Iako nije izgurao ni sezonu do kraja u crno-belom dresu, rado je pristao da za Mozzart Sport priča o tom periodu koji je proveo u Beogradu, učeći od najtrofejnijeg trenera Evrolige, što mu je pomoglo tek kasnije.

Danas je letonski košarkaš ponovo u glavnom gradu Srbije, samo sada kao član španske Mursije. Došao je u Beograd da se bori za titulu FIBA Lige šampiona. Fajnal-for se održava u Areni od 26. do 28. aprila, a raspoloženi Kuruc sa osmehom na licu počinje razgovor za naš portal svega nekoliko minuta po ulasku u hotel gde svi timovi učesnici odsedaju.

Izabrane vesti

"Dok sam se vozio autobusom od aerodroma do hotela, obuzeo me je neki lep osećaj. Verujte mi, dok sam bio u Beogradu, osećao sam se kao kod kuće zbog mentaliteta ljudi. Baš mi je prijalo ovde što se tiče života i vrlo rado bih se vratio u Srbiju", počinje Kuruc.

Jasno je da je na igračkom planu očekivao nešto više kada je obukao crno-beli dres... Očekivao je i on i Željko Obradović i navijači Partizana. Ipak, očekivanja nisu ispunjena.

"Čitao sam izjavu Tristana Vukčevića koji je rekao da mu nije bilo lako dve godine u Partizanu".

Zastaje za trenutak krilni košarkaš... Kao da pokušava da pronađe adekvatne reči.

"Znam kako mu je. Slično se osećam kada se setim tog perioda u Partizanu".

Prirodno je bilo da mu postavimo pitanje, šta je tačno bio problem?

"Nisam bio spreman da igram košarku na tom nivou. Nisam bio spreman za pritisak koji nosi dres Partizana i rad sa Željkom Obradovićem".

Kuruc je tog leta važio za veliko pojačanje koje je stiglo direktno iz NBA lige. Pre toga je nosio dres Barselone...

"Jesam došao iz NBA, ali nisam igrao dve pune godine. Isto i u Barseloni. Zapravo sam naučio da igram košarku u Partizanu. Košarku koja je potrebna za ovaj nivo takmičenja. Za to moram da budem zahvalan".

Nastavlja detaljnije da objašnjava šta se dešavalo tih meseci dok je pokušavao da se izbori za ulogu na parketu u povratničkoj sezonu Obradovića kada je Partizan igrao Evrokup.

"Nije mi bilo lako, ali sam imao mnogo razgovora sa Željkom. Nisu sve situacije bile loše, bilo je i dobrih. Tek danas shvatam koliko sam nekih stvari naučio, a da u tom trenutku nisam bio svestan. U tim razgovorima sa Obradovićem, stalno mi je pričao o nekim detaljima. Poziciji tela. Gde treba da ide pas, koji ugao treba da koristim. Da li da igram na jedan ili drugi način. To tada nisam shvatio, a danas je deo moje igre. Baš tokom ove sezone mi je palo na pamet kako te stvari koje mi je Obradović pričao danas koristim svakodnevno, a tada baš i nisam shvatio".

Ekipa Mursije (© FIBA)Ekipa Mursije (© FIBA)

Donekle nas je iznenadila naredna rečenica krilnog košarkaša Mursije.

"Ako se nekada kojim slučajem otvori prilika da ponovo sarađujemo u Partizanu... Oberučke bih prihvatio to. Svidela mi se veličina kluba, istorija. O gradu i ljudima da ne pričam. Taj deo mi je bio izvanredan".

Iako nije bio u crno-belom timu, nastavio je da prati utakmice.

"Gledao sam mečeve prošle sezone. Posebno protiv Real Madrida. Definitivno bi bili na Fajnal-foru da nije bilo tuče. Mislim da bi lako pobedili Real posle one dve utakmice u Madridu. Ove sezone je bilo nešto drugačije. Tim se mučio, ali mi se čini da klub raste. Želim im sve najbolje."

Nastavlja sa anegdotom koja ilustruje da iako postoji gorak ukus, period u Partizanu je zaista imao nekih lepih momenata.

"Baš sam bio iznenađen da i navijači mene nisu zaboravili. Ove sezone na meču protiv Barselone, zagrevam se za meč. Prolazim kroz svoju rutinu. Trudim se da ne obraćam previše pažnju šta se dešava oko mene, ali neki tipovi u prvom redu na tribini bez prestanka viču: "Kuruc, Kuruc". Okrećem se na kraju i vidim ih u majicama Partizana. Morao sam da im priđem, slikali smo se. Eto, to su te neke sitnice koje mi se sviđaju oko Partizana i Srbije."

Sada je ipak, daleko od Srbije i Partizana. Nosi dres španske Mursije i pokušaće da dođe do titule u Ligi šampiona. U petak od 21 čas igraju protiv Unikahe u najvećoj dvorani na Balkanu.

"Možemo da iznenadimo mnoge. Osim Unikahe, mislim da su svi timovi oscilirali, ali su isto tako pokazali kvalitet i zasluženo su ovde. Najveće iznenađenje je Peristeri, ali to je čar košarke. Mislim da svaki tim ima nešto da pokaže i da će navijači moći da uživaju u predstavi. Posebno će biti zanimljivo videti uživo ovaj spektakularni stakleni parket. Na društvenim mrežama me je oduševio. Takmičenje je generalno vrlo zanimljivo. Postoji ozbiljan broj kvalitetnih igrača, kao što je legendarni Marselinjo Uertas. Tu su i neki drugi momci koji zaslužuju pažnju".

Jedan od saigrača u Mursiji mu je Dilon Enis, nekadašnji igrač Crvene zvezde koji je i sam svojevremeno pričao za naš portal o Mursiji kada je pomenuti tim srušio Real Madrid u nacionalnom šampionatu.

"Čim sam došao u klub rekao sam mu, nećemo da pričamo o Paritzanu i Zvezdi. Samo ćemo da se posvađamo", uz smeh će Letonac.

Za kraj o ličnim ciljevima Rodiona Kuruca koji je krenuo sa profesionalnom košarkom još 2012. godine u Rigi. Kao veliki talenat je otišao u Španiju gde je nosio dres Barselone, u NBA ligi je nosio dres Bruklina, Hjustona i Milvokija pre nego što je došao u Partizan. Posle Humske je kratko bio u Betisu, potom u Francuskoj gde je branio boje Strazbura da bi usledio povratak u Španiju gde se ustalio kao bitan član Mursije, ekipe koja slovi za najprijatnije iznenađenje u ACB ligi, a kvalitet su očigledno potvrdili i na međunarodnoj sceni.

"Želim da pomognem timu da ostvaruje pobede to je primarno u ovom momentu, a za budućnost... Želeo bih da se vratim u Evroligu ili NBA. Idem korak po korak. Trenutno je fokus na Fajnal-foru u Beogradu gde se nadam lepim rezultatima, a ne bi bilo loše da vidim i navijače Partizana na tribinama", završava Kuruc razgovor za Mozzart Sport.

LIGA ŠAMPIONA – FAJNAL FOR

Petak:

18.00: (1,55) Tenerife (14,5) Peristeri (2,70)

21.00: (2,70) Mursija (14,5) Unikaha (1,55)


tagovi

Rodions KurucKK PartizanFIBA Liga šampionaMursija

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara