Dušan Alimpijević (Foto: Starsport)
Dušan Alimpijević (Foto: Starsport)

Luda završnica u Bursi i peta vezana pobeda Alimpijevićeve čete

Vreme čitanja: 3min | sub. 26.03.22. | 18:42

Ekipa srpskog stručnjaka nastavila borbu za plej-of

Ostala je Bursa početkom februara bez najboljeg igrača Olerika Frimena, ali je zbila redove i vremenom počela da beleži sve bolje rezultate. Na dobrom je putu da se domogne eliminacione faze Evrokupa, a sve je bliža i plej-ofu turske Superlige. Slavila je i u 25. kolu domaćeg prvenstva, kako je kao domaćin savladala Darušafaku posle velike borbe i dramatične završnice - 83:81.

Ekipa Dušana Alimpijevića je stigla do 13. trijumfa u prvenstvu, ima 10 poraza i identičan skor kao osmoplasirani Bahčešehir i devetoplasirani Galatasaraj. Ispred njih je Bešiktaš sa 13-11, dok ni šestoplasirani Tofaš nije nedostižan (14-10). Darušafa je propustila priliku da nastavi borbu za drugo mesto, sada ima isti broj pobeda kao Efes (17-7), ali i dve utakmice više.

Izabrane vesti

Do pete vezane pobede Bursa je došla sa samo šest postignutih trojki (27,3 odsto), ali je sa linije penala bila sjajna (25/27, 92,6 odsto). Vodila se velika borba u reketu, koju je na kraju dobio centar domaće ekipe Kevarijus Hejs (21 poen i devet skokova).

Interesantno je da Bursa nije igrala u dvorani u kojoj obično nastupa kao domaćin. Sportska dvorana TOFAŠ je bila zauzeta, pa je Alimpijevićeva četa morala da se preseli u Naim Sulejmanoglu spotski kompleks, ali je svakako imala odličnu podršku sa tribina koja je u pojedinim momentima odigrala bitnu ulogu.

Zablistao je domaćin u drugom kvartalu, sprečio rivala da dolazi do lakih poena, zatvorio reket i dobio pomenuti period sa 28:15, anulirao pet poena zaostatka iz prve deonice i na odmor otišao sa osam poena prednosti. Vratila se Dačka po povratku sa pauze, predvođena Trojem Kopejnom i Nejtanom Butom došla do izjednačenja, ali je iskusni Derek Nidam priskočio u pomoć domaćinu i omogućio mu da ostane u prednosti.

U poslednjem kvartalu velika borba. Kopejn je iznudio faul Dudžinskog na oko minuto do kraja, pri šutu za tri. Stao je na crtu i sa tri vezana penala istopio minus gostiju iz Istanbula na samo pola koša. Odigrali su potom Alimpijevićevi izabranici dobar pik en rol, lopta je otišla u ruke Hejsu, ali nije snažni centar uspeo da poentira. Činilo se da je propisno zaustavljen, ali sudije su gledale snimak i utvrdile da je neko od igrača Darušafake dirao obruč, te su "petici" iz Centralnoafričke republike poeni priznati.

U narednom napadu je Kopejn ponovo pogodio, ali za dva. Tražili su gosti faul, u nadi da mogu do novog izjednačenja, ali sudije su procenile da ga nije bilo. Na kraju su sa crte košarkaši Burse potvrdili pobedu u poslednjim sekundama.

Hejsa je sa 17 poena ispratio Nidam, 14 je dodao Dejv Dudžinski, dok su dvocifreni bili u poslendje vreme fantastični Endru Endrus. Bivši igrač Uniksa Džon Holand, koji je napustio Kazanj zbog rata u Ukrajini i potpisao ugovor sa Bursom do kraja sezone, ubacio je 10 poena. U strelce se upisao još Onurlap Bitim (osam poena).

U redovima Darušafake glavnu reč vodili su Kopejn i But. Prvi je ubacio 26 poena, drugi samo jedna manje. Ostatak ekipe brojao je do 30.



tagovi

Dušan AlimpijevićBursaDarušafakaEndru EndrusDerek Nidam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara