""
""

Meč lopta broj jedan: Zvezda preko Baskije overava kartu za osminu finala?

Vreme čitanja: 3min | sre. 12.02.14. | 11:45

Crveno-beli ispred sebe imaju nekoliko puteva za prolaz u narednu fazu. Svaki od njih nosi sa sobom određene prepreke, ali nijedna od njih nije nepremostiva

Košarkaši Crvene zvezde nisu imali previše vremena za odmor pošto ih nakon, teškom mukom, osvojenog Kupa Radivoja Koraća čeka još jedan veliki meč. Ovog puta u dalekoj nam Španiji, gde će se sastati sa Bilbaom u okviru petog kola L grupe Evrokupa (20.30, TV B92). 

Iako su vam već poznati Zvezdini putevi do naredne faze, nije na odmet da se malo podsetimo.

Izabrane vesti

Nakon što je Panionios izgubio sve šanse da se nađe u osmini finala, stvorio se trougao Zvezda - Bilbao - Nižnji, a upravo će susreti sa ova dva kluba u poslednja dva kola odlučiti sudbinu izabranika Dejana Radonjića.

Ono što odmah na početku treba istaći - Zvezda bi sav posao oko plasmana u osminu finala završila pobedom u Španiji. To znači da eventualni poraz od Nižnjeg u poslednjem kolu ne bi imao nikakav uticaj na raspored na tabeli.

Crveno-beli bi u narednu fazu mogli da odu i sa dva poraza, što je vrlo interesantno. Da bi se tako nešto desilo Panionios bi morao da savlada Bilbao u Atini, a Zvezda ne bi smela da izgubi od Španaca sa više od 18 poena razlike. U tom slučaju otišla bi dalje kao drugoplasirani tim, Nižnji bi bio prvi, a Baski bi ispali.

Generalno gledano, Zvezdi će za prolaz dalje biti potrebno da slavi u jednoj od dve preostale utakmice. Na primer, minimalni trijumf nad Rusima u poslednjem kolu usloviće crveno-bele da ne smeju da dožive poraz veći od osam poena razlike. I u ovoj varijanti Zvezda bi išla dalje sa drugog mesta, dok bi Nižnji bio taj koji bi "izvisio". 

Naredni scenario izgleda kao iz neke naučno-fantastične priče, ali je takođe vrlo moguć - u slučaju da Bilbao pobedi Zvezdu sa osam poena razlike, da crveno-beli savladaju Nižnji sa pola koša, onda bi sve tri ekipe imale isti broj bodova i koš razliku "0". Onda bi se u priču umešale propozicije, koje kažu da dalje idu dva tima sa najvećim brojem postignutih poena. Tim sa Malog Kalemegdana trenutno ima 342 poena, ekipa iz Novgoroda 310, a Španci 325.

Dakle, crveno-beli ispred sebe imaju nekoliko puteva za prolaz u narednu fazu. Svaki od njih nosi sa sobom prepreke, ali nijedna od njih nije nepremostiva. 

Ono što su igrači, ali i navijači Crvene zvezde mogli da vide u Pioniru jeste jedna vrlo nezgodna ekipa Bilbaa, koja šuterski može da razbije svakog. U Beogradu im je bilo dovoljno da im ostavite samo malo prostora kako bi usledila kazna. Ipak, interesantno je da su upravo protiv Zvezde puleni Rafaela Puejo Mene imali najviše pogođenih šuteva van linije 6.75 (10/30), dok su u narednim mečeva bili daleko ispod tog nivoa. 

Marko Simonović je izdvojio Raula Lopeza kao najveću pretnju. Bivši košarkaš Reala je u srpskoj prestonici pokazao od kakvog je kova napravljen (12p, 3/4 za dva, 2/4 za tri, 2sk, 3as, 1ul) i definitivno će od njega mnogo zavisiti. Za razliku od duela iz Pionira, Zvezda će u susret ući bez adekvatne zamene za Blejka Šilba, a ono što može da brine jeste činjenica da crveno-beli i dalje nisu pronašli način da se brane u situacijama kada protivnik stvara prostor za otvorene šuteve, a poslednji primeri su mečevi sa Radničkim i Megom... A ako Bilbao uđe u seriju, teško da ih bilo ko može zaustaviti.

To su na svojoj koži osetili igrači Panioniosa i Nižnjeg, koji su izgubili sa 21, odnosno 26 poena razlike. 

(FOTO: MN Press)


tagovi

SrbijaKK BilbaoEvrokupFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara