Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)
Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)

Miroslav Berić: Kad se vrate Rusi, opet idemo na jednog predstavnika, odbrana ABA lige zato je prioritet

Vreme čitanja: 5min | čet. 05.10.23. | 11:56

“Voleo bih da to budu dva kluba, ali poznajući Evroligu, oni će sa obe ruke prihvatiti ruske klubove nazad i zatim ograničiti iz našeg regiona samo jednu ekipu za Evroligu“, rekao je proslavljeni reprezentativac za Mozzart Sport

Druga godina Željka Obradovića po povratku u Partizan Mozzart Bet završila se titulom regionalnog šampiona čime je prekinut decenijski post. Taj pehar doneo je toliko željenu radost, ali i obavezu da Parni valjak u predstojećoj sezoni bude još bolji, da se zadrži na jadranskom tronu i istovremeno napravi dodatni iskorak u Evroligi.

Pune ruke posla imao je Željko Obradović tokom leta, odlaske Matijasa Lesora i Dantea Egzuma nije lako nadoknaditi, ali je trofejni stručnjak pronašao igrače za koje veruje da to mogu da urade. Ipak, nekadašnji as, potom i potpredsednik crno-belih Miroslav Berić pred evropsku premijeru u Tel Avivu (TV Sportklub, 20.05) ističe da je Željko Obradović najveću stvar uradio kada je uspeo da ubedi Kevina Pantera, Zeka Ledeja, Džejmsa Nanelija, Aleksu Avramovića i ostale da potpišu nove ugovore, čime se zadržao kostur šampionskog sastava.

Izabrane vesti

Osnova svega u Partizanu ove sezone je to što je zadržao okosnicu prošlogodišnjeg tima, to su najbitnija pojačanja“, počinje Berić javljanje za Mozzart Sport i nastavlja:

“Onog trenutka kada su produženi ugovori Panteru, Ledeju, Avramoviću i Naneliju, to je bilo apsolutno ispred svih budućih pojačanja. Tada se stvara konstantnost, kada ekipa dugo igra zajedno. A Partizan će imati situaciju da neki momci igraju po tri-četiri godine zajedno, ako završe ugovore, što je neverovatno. Tu su još Koprivica, Trifunović i ostali, to je ekipa koja je sada dugo zajedno i to je velika prednost za svaki tim. Jako dobro se poznaju, što olakšava posao novajlijama da se uigraju lakše“.

Partizan Mozzart Bet novu sezonu Evrolige kreće u Tel Avivu protiv Makabija koji ima određenih problema sa povredama...

“Makabi oslabljen ulazi u meč, pošto je Boldvin povređen, a to im je najbolji igrač uz Lorenza Brauna. Sa Nibom ne znam kakva je tačna situacija, ali svakako je to olakšavajuća okolnost po Partizan“, kaže Berić i dodaje:

“S obzirom da je prvo kolo i da niko još nije u pravoj formi, još Partizan nije u onom ritmu kakav pamtimo u četvrtfinalu Evrolige ili finalu Jadranske lige, što je normalno jer nijedan tim neće biti na vrhuncu odmah na početku, blaga prednost ide Makabiju“.

Ipak, šanse rastu gledajući zdravstveno stanje Makabija...

“Partizan može apsolutno da razmišlja o pobedi jer ni Makabi nije u formi, nedavno su izgubili meč za pehar, a bez Boldvina daleko su veće šanse Partizana da iznenadi. One su trenutno samo na papiru. Isključivo zato što je Makabi domaćin, dajem mu blagu prednost“.

Kako vam se čine Partizanova pojačanja?

“Jaramaz je naš igrač, vratio se ovog leta. On je već sada iskusan igrač. Doužer deluje sjajno. Tek ćemo videti njegove prave kvalitete. Kaminski se, čini mi se, nije uklopio još na pravi način, kako bi inače mogao, ali to će doći s vremenom. Još je mnogo rano da donosimo neki sud, o tome možemo da pričamo za dva-tri meseca, tamo pred kraj godine, da kažemo ko se uklopio, a ko ne. Pripreme su jedno, takmičenje je nešto sasvim drugo“.

Partizan Mozzart Bet u sezonu ulazi kao branilac titule, prvi put nakon deset godina, a u tom periodu prošla je kroz neke jako teške periode...

“Sada je druga situacija, vezano je za finansije. Da ne pričam da sam bio u Partizanu u najgorem mogućem trenutku, kada su sve slavine bile zatvorene i tada je to trebalo izdržati. Bile su to najteže godine, ali uspeli smo i to da preguramo. Sada je druga priča, drugačija je klima... Jedno je kada imaš otvorenu slavinu, drugo kada je zatvorena“.

Mnogo se toga promenilo dolaskom Željka Obradovića.

“On je uspeo da povuče mnoge stvari, doveo brojne sponzore, što jedno tako veliko ime i zaslužuje. Sada je sasvim druga priča. Kada imaš stabilnu finansijsku situaciju, daleko je lakše planirati budžet, sastav i sve ostalo... Sa te strane Partizan sada može da razmišlja samo o tome da odbrani titulu i napravi što bolji rezultat u Evroligi“, poručuje Berić i naglašava:

“Sledeće godine ili kada se budu vratili ruski klubovi, verovatno ćemo se ponovo vratiti na jednog predstavnika iz naše zemlje. Voleo bih da to budu dva, ali poznajući Evroligu, oni će sa obe ruke prihvatiti ruske klubove nazad i zatim ograničiti iz našeg regiona samo jednu ekipu za Evroligu. Zato je Jadranska liga prioritet“.

Aleksa Avramović je svojim nastupima u dresu Srbije obeležio Mundobasket u Manili, vratio se u Srbiji, kako to Kevin Panter reče, kao rok zvezda...

“On je sada prava priča. Pokazao se i sazreo, dokazao. Sazreo je tokom ove dve godine u Partizanu i u utakmicama reprezentacije se videlo da je dobio na ogromnom samopouzdanju uz njegovu zaraznu energiju. On je to imao i ranije, naravno, ali je bilo toplo-hladno. Sada treba da ide samo uzlaznom putanjom“.

Željko Obradović mu je po povratku u klub dao dobronamerni savet da se “spusti na zemlju“.

“Dobro mu je Željko rekao, treba da se spusti na zemlju. Prevelika euforija se stvorila. Ne deluje mi da je Aleksa momak koji će sada da pomisli da je stvarno ne znam kakva zvezda, ali apsolutno mora da bude onaj koji je bio prošle godine, kada je bilo toplo-hladno, kada su neki bili za, a neki protiv njega. On je sada ljubimac navijača, normalno, zaslužio je sve ovo što mu se dešava. Ali, ne treba da poleti. Ako shvati celu situaciju kao to da je stvarno rok zvezda, onda će biti verovatno razočaravajuća sezona za njega. Sve je do njega“.

Od koga očekujete da se istakne u ovoj sezoni?

“Voleo bih da to bude Anđušić. On je sjajan strelac i dobar momak. Imao je i prošle sezone momenata kada je igrao dobro. Bilo bi nam značajno kada bi on napravio iskorak, pogotovo u tom šuterskom aspektu, po čemu je on prepoznatljiv. Bio bi još jedno oružje u napadu. Voleo bih i da se Balša (Koprivica) digne, pre svega da bude zdrav i napokon ove sezone iskaže svoj potencijal. Duga je sezona, mnogo utakmica, biće minuta za sve da igraju i dokažu se. Biće uspona i padova, što je normalno, ali pre svega bih voleo da naši igrači budu stožeri“, kaže nekada zlatni jugoslovenski reprezentativac i zaključuje:

“Treba biti i realan, jer je tu pre svih Panter, koji je ubedljivo najbolji što je dokazao u utakmicama. Pomenuli smo i Aleksu, zašto da ne i on da uzme tu lidersku ulogu. Verujem da je kadar, ima energiju. Ako bude na zemlji, on će i posle ove sezone biti bolji igrač“.

EVROLIGA – 1. kolo

Četvrtak:

19.00: (1,25) Crvena zvezda (17,0) Asvel (4,70)

20.05: (1,50) Makabi Tel Aviv (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,00)

20.30: (1,60) Barselona (16,0) Anadolu Efes (2,65)

20.30: (1,25) Bajern Minhen (17,0) Alba Berlin (4,70)

20.30: (1,60) Virtus Bolonja (16,0) Žalgiris (2,65)

Petak:

19.45: (1,50) Fenerbahče (16,0) Olimpija Milano (3,00)

20.15: (1,90) Panatinaikos (15,0) Olimpijakos (2,10)

20.30: (2,65) Baskonija (16,0) Real Madrid (1,60)

20.30: (2,40) Valensija (15,0) Monako (1,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetMiroslav BerićEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara