Nikola Đurišić i Majk Tobi (©MN Press)
Nikola Đurišić i Majk Tobi (©MN Press)

Mladi Đurišić komandant megasenzacije, Zvezda još mora da čeka pol poziciju

Vreme čitanja: 6min | pon. 25.03.24. | 21:51

Posle Partizan Mozzart Beta, supertalentovani sastav Marka Baraća dobio i Crvenu zvezdu za najveću pobedu u sezoni

Moraće Crvena zvezda još da sačeka na krunisanje za prvo mesto u Jadranskoj ligi, Beogradska arena videla je megasenzaciju u režiji košarkaša Mege! Zastrašujuća hladnokrvnost Nikole Đurišića na 73 sekunde pre kraja stavila je tačku na Zvezdinu seriju pobeda u regionalnom takmičenju, dok je Mega stigla do najveće pobede u sezoni! Posle Partizan Mozzart Beta u prvom delu sezone, pao je i drugi beogradski evroligaš - 89:83 (24:18, 17:30, 22:21, 26:14).

U utakmici sa dosta slapova na obe strane, veću borbu pokazala je Mega. Prebolela je kroz utakmicu sve one dečje bolesti i dokusurila favorizovanog rivala. Trener Marko Barać, kao svaki ponosan roditelj može da kaže ono čuveno - porasla deca, osamostalila se! Megini klinci možda još ne znaju šta je to Evroliga, ali jako dobro znaju kako se pobeđuju isti. Crvena zvezda je na talonu imala pobedu za garantovano prvo mesto u plej-ofu Jadranske lige, ali se ipak videlo koliki je danak uzela iscrpljenost ekipe zbog duplog kola elitnog takmičenja, pogotovo jer je ogromna energija utrošena kako bi se pobedio Virtus u Areni. Ista je večeras bila svedok kako igra budućnost, a možemo slobodno da kažemo i sadašnjost srpske košarke. I to je ono zbog čega svi u Megi i te kako treba da budu zadovoljni.

Izabrane vesti

Odloženo je Zvezdino overavanje pol pozicije u doigravanju, ali prilično je jasno da neće biti nikakve drame. Sve je i dalje u rukama igrača Janisa Sferopulosa, pogotovo jer u preostala dva kola stiže Studentski centar, pa onda ide na noge Splitu. Ono što bi značajno moglo da se zakomplikuje je trka za četvrto mesto! Jasno je da će duel Budućnosti i Partizan Mozzart Beta u Podgorici da reši pitanje drugoplasiranog, dok će za treću poziciju da igraju Cedevita Olimpija, Zadar i Mega.

Ljubljančani trenutno imaju 15 pobeda, jednu više od Zadra i Mege, s tim da ekipa Marka Baraća ima bolji međusobni od oba direktna rivala! Istina, Zadrani su dobili oba meča protiv Cedevite Olimpije, što bi u eventualnom krugu tri tima moglo da bude od presudnog značaja. Cedeviti do kraja slede gostovanja Krki i Ciboni, Zadar čeka FMP, pa ide Partizan Mozzart Betu, dok Mega čeka Split i gostuje Igokei.

*** Jadranska liga, 24. kolo ***

CRVENA ZVEZDA – MEGA 83:89

/18:24, 30:17, 21:22, 14:26/

Beogradska arena, Novi Beograd;

Gledalaca: 3.407;

Sudije: Milan Nedović, Mario Majkić, Nermin Nikšić.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević 2, Teodosić 3, Hanga 22, Davidovac 9 (6sk), Mitrović 8 (6sk), Lazić -, Tobi 5, Bolomboj 5, Ilić 4 (6sk), Nedović 16 (9as), Giedraitis 9, Gilespi -.

MEGA: Milijašević 3, Miljenović 18, Jelavić 16 (7sk), Marković, Milutinović, Iljasolu 10 (5as), Đurišić 14 (4as, 3sk, 2uk), Kovačević, Plavšić 16 (12sk), Jović 10, Malovec 2.

---------------

Megini košarkaši napravili su nezapamćeni podvig. Naime, ovo je bio 25. duel ovih timova i sve do večeras Mega nije uspela da pobedi Crvenu zvezdu u Jadranskoj ligi! Crvena zvezda jeste platila danak nakupljenom umoru, ali to ni za jedan procenat ne umanjuje ono što je Mega napravila u Areni. Pokazali su golobradi momci Marka Baraća da se ne boje nikoga, čak ni veličine evroligaškog protivnika, od samog početka igrali hrabro i bez preteranog respekta, što su na kraju uspeli da naplate! Da li je kod domaćina bilo i određene doze potcenjivanja zbog tradicije ili je sve bilo do prevelikog napora znaju samo u svlačionici Zvezde, Mega je imala više energije, želje i jači voljni momenat koji je vukao do velike pobede.

Najefikasniji igrač pobedničkog sastava bio je Stefan Miljenović sa 18 poena, ali igrači utakmice bili su Nikola Đurišić i Uroš Plavšić. Megin tandem za megasenzaciju pokazao je da spreman da od leta napravi iskorak u svojim karijerama i ode na stepenik više, pošto je svima jasno stavio do znanja da im ni evroligaški rival više nije prepreka da pokažu sve ono što ih sedmicama, pa čak i mesecima krasi. Uostalom, zahvaljujući njima Mega je dva kola pre kraja i dalje u igri da stekne prednost domaćeg terena u doigravanju, što bi bio izuzetan uspeh.

Đurišić je preuzeo odgovornost kada nikog drugog nije slušala lopta, podigao se na šut za tri i pogodio kao kap trojku kojom je Mega otišla na 88:80 i praktično osigurala pobedu na koju je tačku stavio pomenuti Miljenović 'krađom' i pogođenim slobodnim bacanjem. Đurišić je utakmicu završio sa 14 poena (4/14 iz igre), četiri asistencije, tri skoka, dve ukradene i jednom blokiranom loptom za nešto više od 37 minuta!

Bez ikakve sumnje, u Meginim redovima stvara se novi centar za velika dela. Kapiten Plavšić izgarao je večeras i dobio okršaj sa Džoelom Bolombojem, Lukom Mitrovićem i Fredijem Gilespijem. Iako je dugo bio bez konkretnog učinka, onog trenutka kada je uspeo da probije čep pokazao je zašto je možda i najbolji pik'n'rol igrač u regionu, odnosno koliko je mnogo napredovao tokom proteklih sedam meseci u klubu poznatom po stvaranju vrhunskih 'petica'.

Uroš Plavšić (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)Uroš Plavšić (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)

Plavšić je na trenu proveo gotovo 31 minut i zabeležio je novi dabl-dabl sa 16 poena i 12 uhvaćenih lopti! Terorisao je Crvenu zvezdu u reketu i naterao protivnika da ga stalnim udvajanjem i čestim rotacijama u jednom periodu izbaci iz balansa, ali nije ga to sprečilo da na kraju dođe do najvišeg indeksa korisnosti na utakmici – 22.

Sjajno veče imao je Andrija Jelavić. U početku utakmice bukvalno nije izlazio sa parketa, nosio se sa snažnijim rivalima od sebe i na veliku motivaciju izvukao jednu od najboljih partija ove sezone sa 16 poena (6/8 iz igre), sedam uhvaćenih lopti i tri iznuđena faula za indeks 21. Koliko je momak koji tek treba da napuni 20 godina bio motivisan najbolje pokazuje onaj koš iz ofanzivnog skoka na promašaj Omerdžana Iljasolua na dva minuta pre kraja, kada je protnuo loptu kroz obruč i zatim realizovao dodatno slobodno bacanje na faul Dejana Davidovca. Dobre partije imali su Filip Jović i Omerdžan Iljasolu. Dopisali su po 10 poena, s tim što je prvi imao četiri skoka, te po dve asistencije i ukradene lopte, dok je drugi podelio pet asistencija.

Zvezdi je ovaj poraz došao kao šamar otrežnjenja. Bilo je lepo kada je pobeđen Virtus u takmičarski, objektivno, nevažnoj utakmici, ali je očigledno došlo do pada koncentracije koji je uticao na celu ekipu. Crveno-beli su sredinom treće deonice imali priliku da prelome susret kada su otišli na +11 (61:50) posle trojke Adama Hange, ali je baš tada usledio pad koji je kasnije kumovao porazu. Megini košarkaši se ni u tim momentima nisu predavali, već su tiho spustili minus na šest poena pred odlučujućih deset minuta, da bi gotovo niotkuda stigli do 74:74 kada se u Zvezdinim redovima oglasio alarm. Umesto reakcije, desilo se ono što jeste boljka ovog tima, svi su gledali šta će Miloš Teodosić da uradi i čekali njegove čudesne poteze i trojke. Čovek koji je nedavno ušao u 38. godinu života je probao sve, ali ga jednostavno nije išlo. Mega je to iskoristila i sa duplo više koševa u poslednjih sedam minuta razbila Crvenu zvezdu.

Hanga je meč završio sa 22 poena (8/13 iz igre, 4/7 za tri), Nemanja Nedović je u većem delu utakmice bio najveća pretnja po goste i na kraju je imao 16 poena (4/18 iz igre) i devet asistencija. Teodosić je ostao na tri poena (1/7 iz igre, 1/6 za tri) i samo dva proigravanja, nedostajali su koševi Džoela Bolomboja koji je ostao na pet poena, dok je Luka Mitrović uz osam poena dopisao i šest skokova, koliko je imao i Dejan Davidovac uz poen više. Kapiten Branko Lazić vratio se u sastav posle dve nedelje, ali nije bilo Džavontea Smarta.

Crvenoj zvezdi sada predstoji gostovanje Realu u petak, dok Mega čeka nedelju i duel sa Splitom.

ABA LIGA - 24. KOLO

Četvrtak

FMP - Budućnost 84:76

/Stepanović 30 - Rajt 27/

Petak

Borac Mozzart - Zadar 89:81

/Segu 24 - Mazalin 21/

Split - Cibona 76:83

/Saliven 16 - Aranitović 19/

Subota

Cedevita Olimpija - Mornar 105:89

/Omić 20 - Gavrilović 26/

Igokea - Krka 90:84

/Filipović 21 - Špan 23/

Nedelja

Studentski Centar - Partizan Mozzart Bet 78:84

/Dokins 21 - Koprivica 20/

Ponedeljak

Crvena zvezda - Mega 83:89

/Hanga 22 - Miljenović 18/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK MegaAdam HangaNemanja NedovićAndrija JelavićNikola ĐurišićUroš PlavšićABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara