Košarkaši Monaka (©AFP)
Košarkaši Monaka (©AFP)

Monako završio sa letnjim šopingom, Džejms ostaje za napad na evropski tron

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.07.23. | 17:15

Kneževi najverovatnije neće pokušati da dovedu i Nikolu Mirotića, ali Saša Obradović svakako ima sjajan tim na okupu

Imao je Monako izuzetnu sezonu predvođen srpskim trenerom Sašom Obradovićem. Osvojio je istorijsku titulu u Francuskoj, kup, došao do Fajnal fora Evrolige i domogao se trećeg mesta. Ovog leta je sačuvao gotovo kompletan tim (otišao samo Čima Moneke u Baskoniju) i ozbiljno ga nadogradio, pa je logičan zaključak da Kneževi žele evropsku krunu.

Nakon ojačavanja francuskog jezgra angažovanjem reprezentativaca Terija Tarpija, Petra Kornelija i Mama Žetea, ugovor sa klubom iz Gaston Medesan dvorane potpisao je i četvorostruki NBA Ol star i košarkaš sa 12 godina iskustva iz najjače lige sveta, Kemba Voker. I kako stoje stvari, to je sve što se tiče Monakovog letnjeg šopinga. Jer kako je i zvanično obelodanjeno, Majk Džejms ostaje u klubu i naredne sezone.

Izabrane vesti

Iskusni košarkaš i jedan od najboljih Amerikanaca u istoriji Evrolige odlučio je da ne iskoristi izlaznu klauzulu za odlazak u NBA. Poslednji rok za tako nešto bio je 25. jul, pa su Kneževi potvrdili da će Džejms odraditi važeći ugovor do kraja (jun 2024). Tako će Monako postati prvi klub u kojem će provesti više od dve sezone. Podsetimo, prema pisanju francuskih medija, 32-godišnji bek zarađuje oko 2.000.000 evra po sezoni, mada postoje indicije da je ta cifra još viša.

Kako bilo, bivši igrač Baskonije, Panatinaikosa, Milana i CSKA je potvrdio kvalitet u dresu francuskog šampiona, beležio 15,9 poena, 4,4 asistencije i 3,7 skokova u Evroligi prošle sezone (prosečan indeks 16,3), a na čak 12 mečeva imao je više od 20 poena. Više takvih nastupa imali su samo Saša Vezenkov (16) i Vil Klajburn (13). U ligaškom delu sezone, bio je drugi igrač takmičenja po generisanim poenima iz koševa i asistencija (27,1).

Tako bi trebalo da je kompletirana verovatno i najbolja bekovska linija u Evropi. Uz Džejmsa su ugovorima za klub vezani i Džordan Lojd i Eli Okobo. Pomenutio trio je veoma dobro funkcionisao minule sezone, a sada im se priključio i svojevremeno jedna od najboljih NBA plejmejkera, čovek čiji su dolazak u Monako mnogi okarakterisali kao potpis decenije u Evroligi - Voker.

Imaće Obradović pune ruke posla jer će morati da pronađe način kako da pomenuti kvartet bude zadovoljan ulogama i minutažom, ali uspeo je minule sezone da napravi balans, te se čini da je pravi čovek za pomenuti zadatak.

A poslednji potez Monaka ovog leta trebalo bi da bude potpisivanje nove saradnje sa kapitenom Jakubom Utarom (produžio i Donatasa Motiejunasa). Nije stigla zvanična potvrda, ali je navodno samo pitanje vremena kada će dugogodišnji član Kneževa produžiti vernost. Trenutno odrađuje treći mandat u klubu, za koji je nastupao od 2015. do 2017, pa od 2018. do 2020, da bi se drugi put vratio u klub leta 2021. godine.

Ako je to zaista sve od Monaka, kako BasketNews ističe, to znači i da je francuski šampion odustao od ideje da potpiše Nikolu Mirotića. Krilni centar rodom iz Podgorice je zvanično istakao da karijeru neće nastaviti u Srbiji, već u nekoj drugoj evropskoj zemlji, a otkako je postalo poznato da odlazi iz Barselone, tim Saše Obradovića je među prvima pokazao interesovanje. Uključili su se potom u priču Panatinaikos, Olimpijakos i Olimpija Milano, Crvena zvezda je na sednici Skupštine kluba istakla da je odustala od ideje da ga angažuje, pa se činilo da će karijeru nastaviti u Partizan Mozzart Betu, ali sada je prilično nejasno gde bi MVP Evrolige iz 2022. godine mogao da se preseli.

Panatinaikos je pokazao interesovanje i za Tornikea Šengeliju, završava angažovanje Aleksandera Balcerovskog iz Gran Kanarije, dok se očekuje da Olimpija Milano na unutrašnjim pozicijama potpiše Aleksa Pojtresa, a već je angažovala Ismaela Kamagatea. Olimpijakos je doveo Luka Sikmu, a čak se stidljivo po evropskim medijima pominje da je zainteresovan i za Svjatoslava Mihailjuka, mada za to nema potvrde.

Kako bilo, Monako je i bez Mirotića formirao sjajan tim. Velika je stvar što je održao najveći deo sastava iz prethodne sezone na okupu, ojačao jezgro domaćih igrača i doveo bivšu NBA zvezdu koja bi mogla da pomogne ekipi Saše Obradovića da napravi iskorak. S obzirom na sve ostvareno u minuloj takmičarskoj godini, jedini iskorak je osvajanje Evrolige.

MONAKO 2023/24

Bekovi: Kemba Voker, Metju Strazel, Majk Džejms, Eli Okobo, Džordan Lojd

Krila: Teri Tarpi, Džeron Blosomgejm, Alfa Dijalo, Petr Korneli, Džon Braun

Centri: Joan Makundu, Donta Hol, Mam Žete, Donatas Motiejunas


tagovi

KK MonakoMajk DžejmsSaša ObradovićKemba VokerNikola Mirotić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara