Foto: AFP
Foto: AFP

NBA plej-in: Kavsi pred teškim zadatkom protiv Irvinga i Duranta, ključeve u Mineapolisu drži Tauns

Vreme čitanja: 5min | uto. 12.04.22. | 10:47

Vreme je za najuzbudljiviji deo sezone u najjačoj ligi sveta

Vežite se, polećemo! April je odradio svojih prvih 10 dana šta znači da je došlo vreme da NBA sezona uđe u svoj najuzbudljiviji deo. Ligaški je završen u nedelju s 15 utakmica, a već danas kreće borba za titulu. Doduše, nije još na redu plej-of nego plej-in turnir kojeg je NBA izmislila pre dve sezone zbog pandemije virusa korona, a koji se pokazao kao odličan izum.

Plej-in bi se najjednostavnije mogao da objasni kao kvalifikacije za plej-of. U tom turniru nastupa osam ekipa - po četiri iz svake konferencije koje su nakon 82 utakmice zauzimale pozicije između 7. i 10. na tablici. Pola tih ekipa će ući u plej-of i to na ovakav način: prve utakmice igraju ekipe koje su zauzele 7. i 8. mesto u konferencijama. Igra se jedna utakmica na terenu ekipa koja je bila bolje plasirana, a ko pobedi u toj utakmici odlazi u plej-of i to na sedmu poziciju.

Izabrane vesti

Ekipa koja izgubi u toj utakmici ima još jednu šansu. Naime, sledeće utakmice u plej-inu igraju ekipe koje su bile 9. i 10. u konferencijama. Pobednici tih utakmica igraju novi meč protiv poražene ekipe iz dvoboja 7. i 8. mesta. Ko bude slavio u tim utakmicama odlazi u plej-of, na osmu poziciju.

Sve kreće večeras utakmicama između Bruklin Netsa i Klivlend Kavalirsa, odnosno Minesota Timbervulvsa i Los Anđeles Klipersa. Pobednici automatski idu u plejof.

BRUKLIN NETS - KLIVLEND KAVALIRS

Na početku sezone niko nije očekivao da će Bruklin ligaški deo završiti tek na sedmom mestu. Međutim, Netsima se stvarno svašta događalo - Kajri Irving nije igrao prvi deo takmičarske godine, pa je onda mogao da nastupa samo na gostujućim utakmicama. Džejms Harden je zatražio i dobio trejd u Filadelfiju, Kevin Durant je bio povređen, a i ostatak rostera je imao problema s povredama pa je Bruklin tu gde jeste. Igrali su jedno vreme jako loše, ali u zadnjem razdoblju su pokazali svoju snagu.

Šta se Klivlenda tiče, oni su jedno od najvećih iznenađenja cele sezone i da nisu imali ovoliko povreda sigurno bi uspeli da izbegnu plej-in. No, ako su povrede Kolina Sekstona i Rikija Rubija nekako preživeli, to nisu mogli da naprave kada im je otpao centar Džeret Alen. Kavalirsi su u zadnjih 26 utakmica pobedili samo devet puta i to dovoljno govori u kakvoj se formi nalaze.

Netsi u ovu utakmicu ulaze kao veliki favoriti. To šta su u regularnoj sezoni Klivlend pobedili 3 puta, a izgubili jednom ne znači ništa jer je teško iz ove sezone izvlačiti neke zaključke s obzirom na mnoge povrede i promene i kod jednih i kod drugih. Bruklin je favorit jer će imati dva najbolja igrača na parktu - Irvinga i Duranta. Obojica izgledaju zdravo, šta je jako važno, a važna je i činjenica da je trener Stiv Neš pronašao petorku koja izgleda dobro. Uz dvojicu zvezda to su Andre Dramond, Brus Braun i Set Kari koji, doduše, ima problema s lakšom povredom zgloba, ali bi trebao da igra u ovoj utakmici. Nema i dalje Bena Simonsa, kao ni Džoa Herisa, a koronu ima Goran Dragić.

Kavalirsi mogu da iznenade, ali teško jer će igrati bez Alena koji im je mogao da donese veliku prednost pod košem gde bi, u kombinaciji s rukijem Ivanom Moblijem, sigurno pravio probleme Bruklinu. Ovako će Mobli morati na poziciju centra, a to je znalo da mu predstavlja problem protiv 'teških' centara kakav je Dramond. Pitanje je i kako Kavalirsi misle da zaustave Kevina Duranta jer u rosteru nemaju dobrog odbrambenog igrača na toj poziciji. Ukratko, Klivlend će pobedu da traži na nekoj ludoj utakmici Moblija i Dejriusa Garlanda, a oni su ipak previše neiskusni da bi mogli da naprave čudo. Iako sigurno žele do pobede i noćas, Klivlendu bi bilo važnije da se koncentriše na onu sledeću utakmicu, koja ih čeka ako ovu izgubi.

MINESOTA TIMBERVULVS - LOS ANĐELES KLIPERS

Rekli smo da je Klivlend jedno od najprijatnijih iznenađenja sezone, a to se može reći i za Minesotu. Doduše, za 'Vukove' se pre sezone mislilo da imaju puno kvalitetniji roster nego što su to pokazivali rezultati prethodnih sezona. Imala je Minesota puno problema, a lani je izgledalo kao da Karl-Entoni Tauns uopšte ne želi više da igra košarku. Nije ni moglo da mu se prigovori jer je ovaj 26-godišnji mladić u kratkom vremenu zbog virusa korona ostao bez majke i nekoliko rođaka šta ga je, očekivano, jako pogodilo.

I zbog toga bi svim ljubiteljima košarke trebalo da bude drago šta je Minesota dobra, odnosno šta Tauns igra kao nikada u karijeri. Brojke jesu malo slabije nego pre, ali igra je bolja, zrelija i sigurni smo da će pronaći mesto u jednoj od najboljih petorki sezone. Uz njega je dodatni napredak napravio Entoni Edvards, u sve se uklopio DiAnđelo Rasel, a iako na trenutke izgleda da Minesota samo misli o napadu, izuzetno se popravila u odbrani. Trener Kris Finč je od njih napravio drugu najbolju odbrambenu ekipu NBA lige u poslednja dva meseca. Ispred njih je bio samo Boston.

Koliko god je Minesota zabavna, toliko su dobili najtežeg mogućeg protivnika. Klipersi su onaj tim koji može da pobedi svakoga. Trener Tajron Lu je celu sezonu igrao bez Kavaja Lenarda, a dobar deo i bez Pola Džordža. Kada su povređena takva dva igrača, onda je jasno da osma pozicija nije neuspeh, ali Lu se u sezoni dokazao kao odličan trener. Sjajno je rotirao ekipu bez dve zvezde, promovisao neke mlade igrače te imao dobar intenzitet igre i u napadu i u odbrani. A kada mu se pre malo manje od dve nedelje vratio Džordž, to je bio veliki razlog njegovom veselju.

Klipersi su pobedili šest i izgubili samo jednu utakmicu od povratka Džordža, a dobra vest za njih je da je zdrav i Norman Pauel. Sada im nedostaje samo Kavaj, ali i bez njega su jaki. Stvar je u tome da ekipa iz Los Anđelesa ima veliki broj iskusnih igrača koji znaju kako se igraju plej-of utakmica šta nije slučaj s Minesotom. 'Vukovi' će sigurno da nalete na veliki zid u odbranii. Klipersi su u stanju da na parket pošalju petorku bez klasičnog centra, ali s pet igrača koji mogu da se rotiraju u odbrani na svim protivničkim igračima. Sigurni smo da će Lu da pokušati to da uradi, ali ima i Finč odgovor - Taunsa. Ako se centar Minesote nametne od početka utakmice protiv Ivice Zupca koji je dobar igrač, ali nije na njegovom nivou - onda Vukovi imaju dobru šansu. Tauns je ključ ove utakmice. Ako Edvards i Rasel odluče da reše utakmicu, za njih Klipersi imaju odgovor. Za Taunsa nemaju.

Piše: Emir Fulurija



tagovi

Bruklin NetsKlivlend KavalirsMinesota TimbervulvsLos Anđeles KlipersKajri IrvingKevin DurantPol DžordžKarl Entoni Tauns

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara