Nemanja Nedović (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)
Nemanja Nedović (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)

Nekad derbi, danas +33: Nedović probio čep sa šest trojki, Zvezda pretila da sruši apsolutni rekord ABA lige

Vreme čitanja: 5min | ned. 05.02.23. | 18:08

Crvena zvezda na parket dvorane Aleksandar Nikolić iznela tešku artiljeriju za pobedu uz 19 trojki nad Igokeom, još trojica imali bar po tri dalekometna hica

Ne tako davno, pre nepune dve godine, Crvena zvezda i Igokea nadmudrivali su se u tesnoj polufinalnoj seriji koju je kasniji šampion rešio u majstorici. Danas, derbi nekada velikih konkurenata dobio je novo poglavlje, u kojem je branilac titule deklasirao ekipu iz Laktaša sa 33 razlike - 104:71 (27:11, 34:19, 20:11, 23:30).

Crvena zvezda je na parket dvorane Aleksandar Nikolić iznela tešku artiljeriju i ubacila 19 trojki uz impresivnih 63,3 odsto uspešnosti i ozbiljno pretila da sruši apsolutni rekord ABA lige. Na kraju nije dotakla ni sopstveni "plafon" kada je u pitanju broj ubačenih dalekometnih hitaca u regionalnom takmičenju! Naime, Zvezdin dosadašnji maksimum je 20 trojki, ubačenih decembra 2020. godine u trijumfu nad FMP u gostima. Ako ništa, generacija Duška Ivanovića može da se pohvali kako je postavila ovosezonski klupski i izjednačila rekord ABA lige za takmičarsku 2022/23, pošto je 19 trojki pre bezmalo dve sedmice ubacila Cedevita Olimpija upravo Zvezdi u Beogradu. Na prvom mestu večne liste i dalje ostaje stara Cedevita, koja je pre 13 godina Zagrebu spakovala čak 23 trojke!

Izabrane vesti

Pao je kamen sa srca svima na Malom Kalemegdanu. Tužno se završilo putovanje po Italiji, porazima od Virtusa i Olimpije gde se jasno osetilo da je ekipa u padu forme, ali posle večerašnjeg ispucavanja protiv Igokee Zvezda je napravila dobru uvertiru za važno gostovanje Makabiju u Tel Avivu.

Najviše od svega stručni štab, ekipu i navijače obradovaće to što je Nemanja Nedović probio čep i pogodio šest trojki - pet u drugom poluvremenu! Mučio se reprezentativac Srbije sa šuterskom formom u poslednjih nekoliko utakmica, gostovanja u Bolonji i Milanu završio bez pogođene trojke, ali je protiv sastava koji sa klupe predvodi Vladimir Jovanović rešio da sve nadoknadi, kao da je želeo da poruči javnosti da ne brine i da je sve u redu. Biće Crvenoj zvezdi u Tel Avivu i te kako potrebne ne samo njegove "praćke", već i karakteristični prodori kojim je zajedno sa Lukom Vildozom vrteo protivničke odbrane kao na ringišpilu.

Nedović je za nepunih 19 minuta na parketu ubacio 20 poena (6/8 za tri) i bio najefikasniji pojedinac utakmice. Pored njega još šestorica Zvezdinih košarkaša imali su dvocifren učinak - po 14 poena dopisali su Fakundo Kampaco i Ognjen Dobrić, jedan manje Luka Vildoza, po 12 su dopisali Filip Petrušev i nekadašnji igrač Igokee Dalibor Ilić, dok je Ognjen Kuzmić ubeležio 11 poena. Logično, u demonstraciji prave šuterske klinike pred nešto više od 4.000 gledalaca, zapažen učinak imali su Dobrić, Vildoza i Petrušev. Levoruki šuter iz Knina ušao je u “Kobra mod“ i pogodio četiri hica iz šest pokušaja što sada treba da prenese na evroligaške terene kako bi Zvezda još više profitirala. Argentinac je držao svoj nivo i ubacio sva tri pokušaja, dok je mladi centar takođe otvorio susret sa 3/3 već u uvodnim minutima, da bi do kraja imao i jedan promašaj.

------------- Jadranska liga, 18. kolo -------------

CRVENA ZVEZDA - IGOKEA 104:71

/27:11, 34:19, 20:11, 23:30/

Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd;

Gledalaca: 4.387;

Sudije: Dragan Porobić, Radoš Arsenijević, Tomislav Stapić.

CRVENA ZVEZDA: Vildoza 13, Lazarević -, Kampaco 14 (5as), Lazić 5, Dobrić 14 (4/6 za tri), Ivanović -, Ilić 12, Nedović 20 (6/8 za tri), Marković - (6as), Kuzmić 11, Petrušev 12 (10sk), Bentil 3.

IGOKEA: Kondić 3, Nerandžić 6, Delalić 10, Tanasković 17, Stanković 4, Kroford 11, Jošilo 5, Milosavljević 1, Voler 4, Marić 2, Đorđević 8, Bošković -.

-----------------------------------

Momak koji je oduševio publiku svojim rolama u Zvezdinoj pobedničkoj seriji tokom decembra i januara meč je završio sa dabl-dablom uz 10 skokova. I njemu će večerašnja utakmica, ma koliko nije bila nivo elitnog takmičenja, značiti na polju samopouzdanja posle nekoliko izdanja ispod margine koju je postavio. Večeras je Zvezda pronašla i Kuzmića koji je sa najefikasnijom partijom u sezoni rasteretio Petruševa.

Stefan Marković nije pokušavao da samostalno napadne koš, ali je za manje od sedam minuta na terenu prosledio šest dodavanja koja su prethodila koševima. Pratio ga je Kampaco sa pet završnih dodavanja, dok je Nikola Ivanović i dalje u zaostatku kada je u pitanju napadačka forma, ali je skupio četiri asistencije. Zvezdina timska košarka dostigla je vrhunac pošto je na 104 poena isporučena 31 asistencija!

Takmičarski karakter utakmice počeo je da se gubi već posle nešto više od šest minuta, kada je posle Kampacovih slobodnih bacanja na semaforu pisalo 22:4. Jovanović, koji je sezonu počeo u Crvenoj zvezdi i zadržao se do novembra, nije imao nikakav odgovor na rafalnu paljbu igrača koje je ne tako davno vodio, uprkos čestim promenama sa idejom da nađe petorku kompatibilnu raspucanom protivniku. Nije uspeo, ne bi večeras to verovatno mogli ni treneri sa mnogo kvalitetnijim igračima na raspolaganju. Njegov kolega na drugoj strani odlučio je da odmori Luku Mitrovića, dok je Dalibor Ilić ponovo dobio prednost umesto Džona Holanda i uzeo ono što mu se nudilo.

Igokei predstoji grčevita borba za opstanak, na početku Jovanovićevog mandat i dalje nema pobede, ali nije bilo ni realno očekivati da će ekipa sa mnogo problema moći da parira jednom od glavnih favorita za titulu. Crvena zvezda je na talasu velikog šuterskog raspoloženja jahala ceo meč. Već na poluvremenu imala je 12 trojki i razliku od 31 poena (61:30), do kraja treće deonice bilo je i +40 (81:41), ali su gosti na kraju uspeli da iskoriste minimalni prostor da bar delimično ublaže poraz. Nikola Tanasković nastavio je da beleži odlične partije i bude najsvetlija tačka ekipe. Bio je na dva skoka do dabl-dabla sa 17 poena (7/9 iz igre), na šta je dopisao tri skoka, te po dve ukradene i izgubljene lopte.

Neće verovatno perfekcionista kakav je Duško Ivanović biti zadovoljan činjenicom da su njegovi igrači dozvolili 16 izgubljenih poseda što je problem koji dugo muči ekipu, kao ni to što je Igokea na kraju ubacila 30 poena. Ne toliko zbog toga što su gosti uradili, koliko zbog manjka defanzivnog intenziteta. Mada, imali su crveno-beli dovoljno veliku zalihu poena da mogu sebi da priušte i deset minuta laganog ritma.

Crvena zvezda će koplja sa Makabijem ukrstiti u četvrtak od 20.05 na parketu dvorane Menora Mivtačim.

ABA liga, 18. kolo

Petak

Split - Zadar 89:85

/Nelson 23 - Božić 23, 10sk, 9as/

Subota

MZT - Cedevita 79:74

/Kuk 26 - Adams 15/

Budućnost - FMP 84:58

/Bel Hejs 20 - Valinskas 18/

Nedelja

Crvena zvezda - Igokea 104:71

/Nedović 20 - Tanasković 17/

18.30: (7,50) Mega (23,0) Partizan Mozzart Bet (1,10)

20.30: (1,45) Studentski centar (15,0) Mornar (3,05)

Ponedeljak

18.00: (1,55) Borac Mozzart (14,5) Cibona (2,70)

*** Kvota su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaABA ligaIgokeaOgnjen DobrićNemanja NedovićLuka VildozaFilip Petrušev

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara