Novi ambasador ABA lige - Žarko Paspalj: Neću o politici u sportu! Vizija svakog kluba moraju da budu - mladi igrači

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.09.18. | 17:28

„Svake godine dolaze novi stranci, dosta para se troši na prolazne stvari“

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Laktaša)

Žarko Paspalj se vratio košarci u regionu! 

Izabrane vesti

Legenda koja je igri pod obručima dala mnogo toga prethodnih decenija danas je i zvanično postavljena za prvog ambasadora ABA lige, što je ozvaničeno tokom svečanosti u Laktašima. Paspalj je novu funkciju dočekao nasmejan, spreman i oran da svojim uticajem pomogne da se košarka u regionu vrati na staze stare slave, a i da klubovi naprave pozitivne korake napred u svom funkcionisanju i radu. 

Kao i svaki put, Paspalj je bio vrlo otvoren za razgovore o mnogim važnim temama...
"Lepa ideja mojih prijatelja koji podržavaju Jadransku ligu. Ratosiljali su se najvećeg problema funkcionisanja jedne ozbiljne košarkaške lige - problema s novcem. Pošto je ovo nova funkcija, pitali su me da li imam neki kodeks ponašanja, šta treba da radim... Ali, ja kažem - treba da budem samo ja. Dosad mi je to dobro išlo", poručuje legendarni as.

Kako sam ističe - presrećan je što je preuzeo funkciju ambasadora ABA lige i jako se raduje poslu koji ga čeka.
"Ne bih da se bavim politikom u sportu, to sam već video... Ne bih ni da se bavim stvarima koje mogu da budu opterećujuće... Ovo je jedna stvar gde mogu da provučem ono što sam ja, da podelim svoja iskustva. Ova liga je dobra, može da bude i mnogo bolja. Dobro je vreme, moramo da shvatimo da kvalitet donose organizacija i poverenje koje ta organizacija mora da sprovede među nama. Da li je toga bilo, nisam baš siguran, ali to može da se promeni. To može da se dogodi i u lokalu, da svaki tim sam utiče na te pozitivne promene".

Činjenica je da se sve više klubova u Evropi okreće iskusnim igračima, a da mladi, talentovani momci dobijaju manje prostora, te da su retki klubovi koji ukazuju šansu onima čije vreme tek dolazi... Paspalj ima tačno spremljen plan kako bi stvari mogle da se promene.
"Ja lično mislim da vizija u sportu treba da budu mladi igrači. Potpuno razumem da bez novca timovi ne mogu da funkcionišu, pa se zato neki vraćaju radu sa mladima. Svaki tim treba da ima strategiju, a osnovna strategija treba da bude rad sa mladim igračima. Profesionalne obaveze su jedno, ali svi treba da se vrate nekim počecima. Tako se prave dugoročni planovi. Novca nekad ima više ili manje, ali ono što klub zacrta, to ne treba da se menja, nebitno ko je predsednik. Svake godine dolaze novi stranci, dosta para se troši na prolazne stvari. Treba da se postave škole košarke. Možda zvuči utopijski, ali treba da se vratimo u vreme kada smo proizvodili dobre mlade igrače. Shodno sadašnjim uslovima, koji su se sada značajno promenili".

Likvidnost klubova je takođe bitna stvar, ali i za igrače. Zato se sve više mladih odlučuje za odlazak u bogatije sredine, ali i transfere u NBA timove, čak i kada za t možda još nisu ni stasali...
"O toj situcaiji bismo morali da pričamo duže vreme. Sve više igrača na koledžu više ne čeka da napuni 22 godine, da završi školu, nego ulazi u NBA sa 19-20 godina maksimum. To donosi svoje dobre i loše stvari. Verovatno će u jednom momentu, ako se pokaže kao loše, neko to da vidi i promeni. Ono što je naše jeste da mi moramo da postavimo naš sistem. Po tome nas ljudi prepoznaju u celom svetu. Ne mogu da kažem da se i mi nismo pogubili u celom sistemu koji vlada ne znam koliko godina na ovim prostorima. U granicama pravila sve to može da funkcioniše. Svaki tim za sebe može da obezbedi mogućnost da zadrži mladog igrača".

 


tagovi

Žarko Paspalj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara