Greške koje je Evroliga priznala (Printskrin, ©MN Press)
Greške koje je Evroliga priznala (Printskrin, ©MN Press)

Odigrano 16 rundi, a Evroliga četvrti put priznala grešku

Vreme čitanja: 5min | ned. 01.01.23. | 09:22

Crvena zvezda oštećena protiv Barselone, jer je sudijama promaklo da je došlo do grubog kršenja pravila u odlučujućem trenutku utakmice

Briljirala je Zvezda protiv velike Barselone i to bez Luke Vildoze (povredio se u prvoj četvrtini), Fakunda Kampaca, kao i povređenih Hasana Martina i Nikole Ivanovića. Pružila vrhunsku partiju, čiji sjaj nije mogla da umanji ni sudijska graška koja je omogućila Nikoli Mirotiću da skine Katalonce s giljotine i uvede meč u produžetak. Posle očigledne nepravde, s ozbirom da je španski reprezentativac gazio liniju pre nego što je iz nehata pogodio neverovatnu trojku sa zvukom sirene, crveno-beli su pali, ali mogu da budu ponosni na sve što su uradili sinoć. Ne i Evroliga.

Jasno se moglo videti na snimku da je došlo do prestupa, pa je neshvatljivo kako je takav "detalj", u presudnom trenutku utakmice, promakao sudiji Areu Haliku koji je stajao u neposrednoj blizini i imao otvoren pogled ka Mirotiću koji je desnom nogom prešao granicu igrališta. Evroliga se oglasila zvaničnim saopštenjem i priznala grešku, a Crvena zvezda je uložila žalbu i traži da se utakmica registruje u njenu korist ili poništi, zbog grubog kršenja pravila.

Izabrane vesti

Ono što je posebno interesantano, to je da se ovakve stvari ne dešavaju u elitnom takmičenju prvi put ove sezone. Za samo 16 rundi četiri puta se Evroliga oglašavala i priznavala greške arbiatar ili zapisničkog stola.

Najpre u drugoj rundi takmičenja, kada u smiraj utakmice između Monaka i Anadolu Efesa nije sviran očigledan faul nad Vasilijem Micićem prilikom šuta za tri poena. Srpski košarkaš je na šest sekundi do isteka vremena opalio sa distance pri rezultatu 82:82 i promašio, ali ga je Džon Braun zgazio na prizemljenu nogu, a potom ga je po istoj zakačio i Džeron Blosomgejm. S ozbirom da plejmejker Efesa nije bio sa obe noge na zemlji, sudija je trebalo da se oglasi, svira faul Braunu i dodali tri bacanja Miciću. To se nije desilo, a Kneževi su u produžetku slavili. Dan kasnije obelodanjeno je "izvinjenje" iz elitnog takmičenja, ali slabu je vajdu prvak Evrope imao od toga.

Potpuno bizarna situacija desila se i petoj rundi, kada je na nepunih sedam minuta do kraja četvrte deonice susreta između Real Madrida i Virtus Bolonje, Džanan Musa izgubio loptu i predao posed rivalu. Zapisnički sto je umesto greške, košarkašu iz Bosne i Hercegovine upisao pogođeno slobodno bacanje... To nije ispravljeno tokom utakmice, pa je konačan rezultat bio 92:95, umesto 91:95 u korist italijanskog tima. Srećom, ovoga puta greška nije direktno uticala na konačan ishod, ali ju je Evroliga priznala.

Početkom decembra, tokom susreta 11. kola između Albe i Barselone u Berlinu, napravljena je greška na satu. Na 4,7 sekundi do kraja, posle promašaja Mirotića sa linije penala, vreme je ostalo zamrznuto tri sekunde, koje je domaćin dobio na poklon. Imala je Alba priliku da izjednači ili čak pobedi Katalonce, ali nije uspela da iskoristi ukazanu šansu. Ustanovljeno je da sudije i zapisnički sto nisu na vreme pokrenuli sat, a ni prepoznali grešku. Evroliga je u zvaničnom saopštenju istakla da bi u slučaju da je nemački šampion došao do poena bio pregledan snimak putem Instant Replay sistema. S ozbirom da Alba nije uspela ni da šutne, to se nije desilo.

Od četiri pomenute situacije, zaključno sa Zvezdinom, dve greške su direktno uticale na rezultat. To je potencijalno moglo da se desi i u Nemačkoj, dok dodavanje poena Musi nije imalo veći efekat na konačan ishod. Što opet ne umanjuje veliku grešku napravljenu od strane predstavnika takmičenja.

Posle svega, dolazi se do jasnog zaključka da problem postoji. Previše je grešaka u odnosu na raniji period, uprkos činjenici da tehnologija napreduje, da je u dvoranama sve veći broj kamera i da postoji mogućnost gledanja snimka iz najrazličitijih uglova. Najbolje evropske sudije dele pravdu u Evroligi i pritom imaju veću tehničku pomoć nego ranije, a propusta je sve više. Priznala ih je Evroliga, ali slaba je to uteha Crvenoj zvezdi i Anadolu Efesu, jer su ostali uskraćeni za pobede.

Postavlja se pitanje, koje su konsekvence? Posebno jer se ozbiljni propusti uporno ponavljaju. Od priznanja direktno oštećeni klubovi nisu dobili ništa. A na kraju, s ozbirom na izjednačen kvalitet u ligi ove sezone, svaki rezultat je bitan. Jedna pobeda bi mogla da donese prevagu u konačnom zbiru.

Pre više od 14 godina slična situacija dogodila se i na utakmici Fenerbahče - Ritas u Top 16 fazi takmičenja. Vili Solomon je pri rezultatu 79:79 pogodio trojku sa zvukom sirene za pobedu turskog tima. Počelo je veliko slavlje domaćih igrača u Abdi Ipekčiju. Ipak, arbitri Nikolaos Zavlanos, Dubravko Muhvić i Roberto Kjari su na usporenom snimku utvrdili da je košarkaš Fener sa zakašnjenjem izbacio loptu i da koš ne bi smeo da bude priznat. Uvidele su sudije propust gotovo sat vremena od okončanja utakmice, vratili igrače iz svlačionica na parket i otvorili produžetak, da bi posle dodatnih pet minuta ekipa Bogdana Tanjevića savladala litvanski sastav, koji je sa klupe u to vreme vodio Aleksandar Trifunović, 95:91. Teško se ipak može reći da su se iskupili, s obzirom da je sve predugo trajalo, igrači su se "ohladili", spremili da krenu kućama...

Bio je to "spas u zadnji čas", dok je na mečevima Monako – Anadolu Efes i Crvena zvezda – Barselona, izgleda, "prošao brzi voz". Iako su delioci pravde imali daleko više sredstava za regularno vođenje utakmice na raspolaganju i naprednije sisteme nego tokom pomenutog susreta u Istanbulu iz 2008.

Četiri pomenuta propusta iz tekuće takmičarske godine su se izdvojila. Bilo je i manjih, ali normalno je da greške u određenoj meri postoje. Ljudski je grešiti, ali kada već uz naprednu tehnologiju postoji mogućnost da se otkloni i poslednja dilema i izbegne nanošenje štete timovima, narušavanje takmičarskog duha... Trebalo bi bolje da se iskoristi.

Male su šanse da Crvena zvezda nešto "izvuče" u ovoj situaciji. Bilo je gafova i ranije, pa ih je Evroliga priznavala, mada su klubovi ostajali praznih šaka. Kako god da se treće poluvreme utakmice sa Barselonom okonča, jasno je da Evroliga i direktor za suđenje Ričard Stouks moraju da preduzmu određene korake, kako bi pronašli uzrok ponavljanja velikih grešaka i otklonili ga.


tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaAnadolu EfesKK BarselonaAlba BerlinKK MonakoKK Real MadridVirtus BolonjaDžanan MusaNikola MirotićVasilije MicićKK FenerbahčeRitas

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara