FOTO: ABA LIGA, Dragana Stjepanović
FOTO: ABA LIGA, Dragana Stjepanović

Ovo nije druga liga, već košarka na ozbiljnom nivou! Spartak kroz dramu do pobede u Spensu

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.05.24. | 20:58

Minimalna prednost za ekipu Vladimira Jovanovića pred revanš u Dudovoj šumi - 74:73

Bez obzira na to ko bude obezbedio plasman u ABA ligu, ostaće šteta što i Vojvodina i Spartak neće biti u prilici da budu akteri najvišeg ranga Regionalne lige u narednoj sezoni. Prvi meč finala plej-ofa ABA 2 lige po svim parametrima je bio u rangu najvišeg stepena takmičenja, a na kraju je Spartak sasvim zasluženo slavio u Spensu, pa sa minimalnom prednošću dočekuje revanš u Dudovoj šumi 16. maja - 74:73.

Posle svega viđenog, više razloga za zadovoljstvo ima sastav Miloša Isakov Kovačevića, koji je uspeo da se vrati iz zaostatka od 13 poena, konsoliduje se u samoj završnici meča i tako ostao u ravnopravnoj borbi za plasman u ABA ligu.

Izabrane vesti

Važnost utakmice osetila je i novosadska publika, ali i čitava košarkaška javnost u našoj zemlji. Na tribinama su se našli brojni košarkaški autoriteti, među kojima je bio i legendarni trener Partizana Duško Vujošević. Vojvodina je imala podršku 6.000 gledalaca, ali kao da je sve to izazvalo dodatni pritisak domaćem sastavu.

FOTO: ABA LIGA, Dragana StjepanovićFOTO: ABA LIGA, Dragana Stjepanović

Iskusni Subotičani su već na kraju prve četvrtine imali sedam poena prednosti (27:20), a na poluvreme su otišli sa dvocifrenom zalihom (40:30). Prednost se tokom treće deonice u nekoliko navrata pela na maksima 13 poena u korist gostiju, iakon je Vojvodina na mahove uspevala ozbiljnije da priđe. Ipak, ekipa Vladimira Jovanovića tu zalihu nije uspela da pretvori u ključni kapital i nedostižnu prednost, već je domaćin uspeo da se vrati u život.

Spartak je u ogromonoj meri uspeo da neutrališe izuzetno opasnog Džereda Kaningema, koji je bio u kontraritmu sve do šest minuta pre kraja kada je svojm prvom trojkom na meču razgalio domaću publiku i doveo Vojvodinu u zaostatak od svega pet poena (60:65). Taj trenutak je potpuno razmrdao domaći sastav, pa je samo minut i po nakon toga Stefan Savić takođe van linije 6,75 doveo Lale na samo minus jedan (66:67), dok je nešto kasnije Kaningem posle prodora izjednačio rezultat (69:69). Sve to je bilo uvod u pravu dramatičnu završnicu.

FOTO: ABA LIGA, Dragana StjepanovićFOTO: ABA LIGA, Dragana Stjepanović

Ipak, gosti su izdržali pritisak i poenima Nemanje Gordića i Aleksandra Lazića obezbedili pobedu u Novom Sadu, dok je Petar Rakićević trojkom maksimalno ublažio poraz svoje ekipe. Upravo je Rakićević bio najefikasniji igrač meča sa 16 poena, od čega četiri trojke iz pet pokušaja, ali su gosti imali više raspoloženih igrača u svojim redovima. Luka Cerovina je postigao 13, Nemanja Gordić 11, Filip Barna 10, a bilo je dosta igrača koji su bili blizu dvocifrenom broju poena.

Kod Novosađana trojica igrača nisu ni ulazila u igru, a dvocifreni su bili još Stefan Savić sa 15, i Kaningem sa 14 poena. Revanš meč 16. maja takođe počinje od 19 časova i očekuje se podjednaka neizvesnost kao i večeras.

ABA 2 FINALE, PRVI MEČ:

VOJVODINA - SPARTAK 73:74

/20:27, 10:13, 19:17, 24:17/

VOJVODINA: Kaningem 14, Banjac , Vojinović, Nedeljkov, Ljubičić 7, Rakićević 19, Rakićević 19, Zagrađanin, Bumbiž 2, Savić 15, Nikolić 6, Džonson 6, Vučetić 2.

SPARTAK: Cerovina 13, Cvetković, Milisavljević 5, Gordić 11, Radosavljević 2, Medarević 2, Tejić 6, Marelja, Sokolović 8, Mozli 9, Barna 10.


tagovi

KK VojvodinaKK Spartak SuboticaABA 2 liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara