Šabaz Nejpir i Kemba Voker (Foto: AFP)
Šabaz Nejpir i Kemba Voker (Foto: AFP)

Prvi intervju "kneza" Kembe Vokera: Hvala Šabazu Nejpiru, savetovao me da dođem u Evropu

Vreme čitanja: 5min | ned. 23.07.23. | 01:18

Dugogodišnji NBA košarkaš spreman za prvo iskustvo u evropskoj košarci

Napravio je Monako pravi potres na evropskom tržištu angažovanjem Kembe Vokera. Doveo u svoje redove svojevremeno jednog od najboljih NBA plejmejkera i košarkaša sa 12 godina iskustva u najkvalitetnijoj ligi na svetu, četvorostrukog Ol-stara. Nema dileme da je Voker jedan od najvećih igrača koji su s one strane Atlantika prešli na ovu.

Rekordera Šarlot Hornetsa po broju postignutih poena i minuta provedenih na terenu gledaćemo naredne sezone u Evroligi i to paklenoj spoljnoj liniji Kneževa, koju će, ako ne dođe do iznenadnih promena, činiti sa Džordanom Lojdom, Majkom Džejmsom i Elijem Okobom.

Izabrane vesti

Nedugo nakon ozvaničenja njegovog dolaska na Stari kontinent i potpisivanja jednogodišnjeg ugovora sa ekipom Saše Obradovića, 33-godišnji košarkaš je za klupski sajt izneo utiske. Obrazložio zašto se odlučio da prihvati poziv Kneževa i šta očekuje od evropske avanture, otkrio da li mu je na umu povratak u NBA, u kakvom stanju su mu kolena, s ozbirom da mu je zbog povreda karijera preko bare poslednjih godina išla silaznom putanjom...

Ali najpre, ko ga je ubedio da pređe okean? Kako kaže, novi plejmejker Crvene zvezde Šabaz Nejpir, sa kojim je igrao na koledžu u dresu Konektikat Haskija i osvojio NCAA šampionat 2011. godine.

"Evroliga je drugo najbolje košarkaško takmičenje na svetu posle NBA. Čuo sam samo dobre stvari. Mnogi moji prijatelji igraju Evroligu . Jedan od bivših saigrača sa koledža, kojeg smatram jednim od najbližih prijatelja, Šabaz Nejpir, savetovao me je da donesem ovu odluku, pomogao mi da se osećam dobro povodom ove situacije i hvala mu. Poznajem mnoštvo igrača koji su igrali preko bare i svi su imali pozitivne utiske o takmičenju. Jedva čekam da se borim, znam da će biti izvanredno", rekao je Kemba Voker.

Šabaz mu je pričao u evropskoj košarci, a kako je odabrao Monako?

"Klub je bio izuzetno zainteresovan i želeo sam da budem u takvoj sredini, među ljudima koji veruju u mene. Video sam da su čelni ljudi osetili da mogu da pomognem timu da dosegne novi nivo. To me je ubedilo da se odlučim za Monako. Pritom, grad je izvanredan i jedva čekam da provedem neko vreme u njemu, steknem novo životno isksutvo. Biće zabavno, radujem se prilici. Želim da nastavim da igram košarku na visokom nivou i Monako mi je to omogućio".

Voker i Nejpir u dresu Konektikata (Foto: AFP)Voker i Nejpir u dresu Konektikata (Foto: AFP)

Interesantno je da ga je u Monako, pre nekoliko godina, prvi put doveo Majkl Džordan u sklopu Najki kampanje.

"Sećam se da je grad predivan, sjajno sam se proveo. Malo sam kupovao, bio u fantastičnim hotelima. Svi su bili izuzetno prijateljski nastrojeni i ljubazni. Jedva čekam da sve to uradim ponovo i upoznam ljude iz Monaka. Veoma sam uzbuđen zbog ove ideje".

Većinu saigrača će prvi put upoznati, ali svestan je njihovih kvaliteta. Izdvojio je trio: Majka Džejmsa, Alfu Dijaloa i Dontu Hola.

"Da budem iskreno, ne poznajem ih previše. Nekolicinu preko košarke, ali ne lično. Sa Majkom Džejmsom su mi se putevi ukrstili nekoliko puta. Svi znamo da je poseban igrač. Obožavam njegov stil i njegovu kreativnost. Gaji ogromnu strast prema igri i to pokazuje. Pleni samopouzdanjem i uzbuđen sam što ćemo deliti teren. Smatram i Alfu Dijaloa veoma dobrim igračem, kao i Dontu Hola. Jedva čekam da upoznam sve momke".

Prošle sezone odigrao je samo devet utakmica za Dalas. Mada je Klivlendu ubacio 32 poena i pokazao da još nije za staro gvožđe. Imao je problema sa povredama kolena proteklih godina, ali spreman je da sve to ostavi iza sebe.

"Nije bilo lako. Reč 'teško' je preslaba da bih opisao kako sam se osećao, ali želim da ostavim te teške godine iza sebe. Zato nastavljam da radim i neumorno treniram. Kao što sam rekao, volim ovu igru toliko da nisam spreman još da odustanem. Nije mi još isteklo vreme. Želim da nastavim dokle god mogu. Da se zabavljam, uživam, da budem okružen sjajnim ljudima. Radujem se prilici u Monaku, želim da pomognem da napravimo nešto".

Ambicije su, naravno, najviše moguće. Monako je prošle sezone osvojio istorijski titulu u Francuskoj, podigao i Kup, a domogao se i trećeg mesta na Fajnal foru Evrolige. Sačuvao je najbolje igrače, angažovao još francuske reprezentativce Terija Tarpija, Petra Kornelija i Mama Žetea. Sada i Kembu Vokera. Čini se da Saša Obradović ima ekipu koja može da pokori Evropu.

"Želim samo da pobeđujem. Da pobeđujem i da se usput dobro zabavljam. Da podelim iskustvo sa momcima i timom koliko god je moguće. Spreman sam da pomognem 100 odsto i na svaki mogući način. Da radim šta god je timu potrebno od mene. O tome ćemo detaljnije pričati, ali šta god treba - spreman sam. Želim da uživam igrajući košarku svako veče, da se takmičim na visokom nivou, a znam da je to slučaj u Evroligi. Znam da je teško protiv hrabrih i odličnih rivala. Tako želim i da bude na terenu, da se borim protiv najboljih".

Da li je sa NBA završio? Šarlot ga je odabrao kao 9. pika 2011. godine i proveo je osam godina u ekipi. Potom još dve u Bostonu, jednu u Njujorku i određeni deo prethodne sezone u Dalasu. Pamti se i njegovih 60 poena protiv Filadelfija u dresu Hornetsa.

"Imao sam uspešnu karijeru. Kada sam došao u NBA, nisu me videli kao četorostrukog Ol-star igrača. Pogotovu kao niskog plejmejkera. Ponosan sam na sve što sam uradio. Nisam siguran da li ću ponovo igrati u NBA. To mi je uvek bio glavni cilj, ali proveo sam tamo toliko godina. Trenutno sam fokusiran na novu avanturu, iskustvo koje me čeka sa novim životom koji ću imati. Uzbuđen sam i ne mogu da dočekam da iskoristim ovu priliku u Monaku. Da istražim grad i upoznam nove ljude, saigrače, trener i sve iz kluba. Biće trenutaka za pamćenje. Jedva čekam da počne", zaključio je Kemba Voker.


tagovi

Kemba VokerŠabaz NejpirKK MonakoEvroligaKonektikat

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara