Raško Katić u dresu kragujevačkog Radničkog (Foto: MN Press)
Raško Katić u dresu kragujevačkog Radničkog (Foto: MN Press)

Radnički se za šest godina uzdigao is pepela: Mi ciljamo ABA 2 ligu, a mladi Partizan i Zvezdu

Vreme čitanja: 10min | sre. 16.02.22. | 08:57

"Išli smo stepenik po stepenik, drugu sezonu zaredom izborili smo plasman na završnicu Kupa Radivoja Koraća i stvorili sve potrebne uslove za kvalitetan rad sa mladim igračima. Plasmanom u Drugu Jadransku ligu bismo postali zanimljivi talentima iz svih krajeva Srbije i vratili Kragujevac u vrh srpske i regionalne košarke", ističe u razgovoru za Mozzart Sport direktor kragujevačkog kluba Darko Veljović

U periodu od 2009. do 2014. godine, krcata Hala Jezero je iz nedelje u nedelju bodrila košarkaše Radničkog iz Kragujevca u Jadranskoj ligi. Jedne sezone i u Evrokupu. Sitnice su delile sastav iz šumadijske prestonice i od velikog finala regionalnog prvenstva. A onda se pre osam godina sve naprasno ugasilo zbog finansijskih problema. Košarka je iščezla iz grada na Lepenici. Sve do 13. oktobra 2015. godine kada je osnovan novi klub na inicijativu bivšeg reprezentativca Srbije Nikole Lončara. Danas Radnički igra Košarkašku ligu Srbije, a drugu godinu zaredom domogao se i završnice Kupa Radivoja Koraća.

Nadaju se u Kragujevcu novom iskoraku. Zato ne mogu da budu previše zadovoljni 11. mestom na tabeli KLS-a sa učinkom od 9 pobeda i 11 poraza, tvrdi direktor kluba Darko Veljović u razgovoru za Mozzart Sport.

Izabrane vesti

Imali smo malo veća očekivanja. U prvom delu sezone je to išlo u pravom smeru, međutim kao i prošle godine su nam se dva-tri igrača zarazila virusom korona. U ovakvom sistemu takmičenja gde igrate sredom kup utakmice i vikendom prvenstvene, teško je u smanjenom rosteru igrati na dva fronta. Zaređali smo poraze, u prvom delu sezone imali par kikseva, prvenstveno u duelima sa OKK Beogradom, Zdravljem i Dunavom iz Banovaca. Sa te tri pobede bi bili u gornjem delu tabele, a cilj nam je da budemo u prvih pet kako bi igrali razigravanje sa ekipama iz ABA 1 lige", rekao je Veljović.

Posvetila se uprava kragujevačkog kluba radu sa mlađim selekcijama. Išao je Radnički korak po korak. Od najnižeg ranga i Druge srpske lige Zapad, 2017. godine stigao je do Košarkaške lige Srbije. Ekspresno se ipak preselio u Drugu ligu, da bi posle jedne sezone postao deo Sportskog privrednog društva Radnički. Dobio je i veliku pomoć u bivšem reprezentativcu i rođenom Kragujevčaninu Rašku Katiću, koji je na poziv ljudi iz kluba odlučio da se vrati iz penzije i pomogne im da ga vrate na staze stare slave. Odmah je izboren plasman u KLS, a minule sezone je i pored brojnih poteškoća sastav iz srca Šumadije došao do borbe za Žućkovu levicu, ali što je još važnije uspeo je da zadrži status na najvišem nivou.

Veljović ističe da je u startu cilj bio da se obezbede što bolji uslovi za mlađe selekcije, iz kojeg bi se crpeli igrači za prvi tim.

"Rešili smo da u Kragujevcu imamo jedan vodeći i jedan prateći klub. Sve selekcije sem juniorske nalaze se uz KK SPD Radnički. Juniorska igra kvalitetnu ligu Srbije i Zapadnu ligu i na taj način smo uspeli da mladim igračima koji ne mogu da igraju u KLS obezbedimo kvalitetnije takmičenje, zahvaljujući kojem opstaju. Često se dešavalo da posle kadetskog uzrasta nemaju izbor za nastavak karijere i da prestanu sa igranjem. Tako smo u roku od dve godine dobili tri igrača za KLS”.

Poslužili su se u Radničkom konceptom najuspešnijih srpskih klubova kako bi zadržali mlade igrače u Kragujevcu.

Ideja je da momcima koje možemo da zadržimo i mogu da nam pomognu obezbedimo maksimalne uslove za razvoj - od kadetske do juniorske kvalitetne lige.Ti momci igraju najkvalitetnije lige i seniorsku košarku istovremeno, tako da vikendom imaju dve ozbiljne utakmice. Omogućeno im je da treniraju prepodne i popodne i da se školuju. Taj koncept ima veliki broj beogradskih ekipa i Borac iz Čačka i zbog toga su deca ćesto odlazila tamo. Tako pokušavamo da zadržimo kvalitetnu decu i omogućimo im da imaju put koji će voditi do KLS”.

Uprkos vidnom napretku, problem je i dalje što talentovani momci i u početnim fazama karijere gledaju pre svega ka velikanima srpske košarke – Zvezdi i Partizanu.

Problem Radničkog su dve ekipe koje odskaču kvalitetom (Partizan i Zvezda, prim. aut.) u koje svi mladi igrači žele da idu. Pored njih imamo Megu i Dinamik, koji imaju fenomenalne uslove za razvoj igrača i onda je teško da dođemo do skautinga i dovedemo mlade igrače koji bi hteli da igraju u Kragujevcu”, ističe direktor Radničkog u razgovoru za Mozzart Sport.

Jedina opcija za Radnički je angažovanje igrača iz pionirskog i kadetskog uzrasta, pa Veljović zato napominje da je jedini način da se situacija promeni plasman u Drugu Jadransku ligu .

Veoma je teško privući mlade i jedino što može da nam pomogne je da se u roku od sledeće dve godine domognemo ABA 2 lige i na taj način budemo magnet za igrače koji ne mogu da igraju u Partizanu ili Zvezdi. To nam je cilj jer je najbolja sredina za razvoj mladih talenata i to je ono što ih privlači u ovom trenutku”.

Problem za klubove iz manjih sredina poput Radničkog je i što beogradski klubovi imaju filijale u Košarkaškoj ligi Srbije. Želja Crvene zvezde i Partizana bila je i da oforme rezervne timove u ovom rangu, a Veljović otkriva zašto se većina klubova iz KLS protivila tom predlogu koji na kraju nije ni zaživeo.

"Od prvobitne priče da imaju timove koji su sklop kadetske i juniorske selekcije na kraju je njihov predlog bio da im selekciju čine igrači mlađi od 20 godina, uz dva domaća i dva strana igrača do 23 godine. Bili smo protiv toga jer bi kada podvučemo crtu uzeli još dve generacije, što je oko 30 igrača na nivou Srbije za Partizan i Zvezdu. Kada tih 30 igrača raspodelite po celoj Srbiji to bi značilo da svaka ekipa može da ima po dva mlada momka. Njihovo objašnjenje je bilo da žele da dobiju dva igrača, ali ta dva igrača bi za sobom vodila dve ekipe od po još 15, 16 i mišljenje većine klubova u KLS je bilo da nam to šteti”.

Radnički mora da gleda svoje interese i zaštiti se od uticaja najvećih klubova u državi, tvrdi direktor Kragujevčana.

Okrenuli su se drugom konceptu, napravili su svoje filijale, dali po tri, četiri igrača određenim timovima koji se sada bore u okviru KLS. Slodes je jedna od tih ekipa koja nema nikakav rezultat i to možda pokazuje da smo bili u pravu. Svako gleda svoje interese, ima svoja opravdanja. Ne možemo da sudimo o tome, ali možemo da se zaštitimo”, ističe Veljović.

Uprkos svemu, Radnički već ubire plodove rada sa mlađim kategorijama. Želi da postane regionalni košarkaški centar.

"Prošle godine smo imali lep uspeh, kadetska ekipa je bila četvrta u ligi. Ove godine je dobila Paritzan i Zvezdu i na to smo najponosniji. Drago nam je da participiramo, da se borimo sa košarkaškim centrima koji imaju veći tradiciju od nas - Čačkom, Kraljevom i Užicem koje fenomenalno radi sa mlađim kategorijama. Pokušavamo da budem ekipa koja će se posle Čačka raditi najbolje u centralnoj Srbiji sa mladim igračima. Da budemo regionalni košarkaši centar i prihvatimo igrače iz svih krajeva Srbije”.

Iz fabrike košarke u Kragujevcu već se izdvojilo nekoliko momaka.

Trenutno u prvom timu imamo Nikolu Veljovića i Nikolu Stankovića koji su izašli iz škole. Na dobrom putu su u i juniori Vuk Živanović, Andrija Bačarević i od ove godine Dača Glišović i ideja je da sledeće godine dobiju šansu u prvom timu. Nadam se daćemo uz njih dobiti još dva tri mlađa igrača koja bi u sledećem periodu mogla da budu nosioci kragujevačkog košarkaškog kluba”.

Vođeni primerom jedne od najuspešnijih srpskih košarkašica, rođene Kragujevčanke Jelene Bruks, u Kragujevcu su se posvetili i radu sa devojčicama koje žele da se bave igrom pod obručima.

Počeli smo i sa ženskom košarkaškom sekcijom, imamo 100 devojčica sa besplatnom školom. Tu imamo dosta prostora jer u ovom delu Srbije samo Kraljevo radi u ženskoj košarci. Cilj nam je da napravimo veliku bazu sa oko 200 devojčica i da postanemo regionalni centar, s obzirom da zapadna Srbije nam ženskih klubova u KLS. Dugujemo to i Jeleni Bruks, s ozbirom da je naš bivši kapiten i najuspešnija Kragujevčanka po broju medalja sa velikih takmičenja”.

Ove sezone ekipa Radničkog satkana je isključivo od domaćih igrača. Opekli su se minule Kragujevčani kada su angažovali Australijanca Merijala Medinga koji je obećavao, ali se na kraju nije najbolje snašao u Šumadiji. Deo tima bio je i Amerikanac Volter Mekbrajd, koji je angažovan usled nedostatka boljih opcija i problema sa virusom korona u timu. Veljović ipak ističe da je ideja kluba da se posveti košarkašima sa srpskim pasošem.

Prošle godine je bila odluka da nećemo imati potrebe za strancima. U jednom trenutku nam se otvorila prilika da angažujemo Medinga, momka koji je veoma interesantan za NBA draft, ali se uopšte nije snašao u našoj ekipi. Oklevao je pa nam se kasno i priključio. Bio je tu i Mekbrajd kojeg smo angažovali kada su nam dva igrača bila van terena zbog kovida, Dumić imao i miokarditis. Doveli smo ga zbog malog broja opcija na tržištu”.

Činjenica je da strani igrači mogu da donesu prekopotreban kvalitet, što se najbolje vidi na primeru srpskih klubova u ABA ligi.

To nije koncept koji lično volim, ali sad kada pogledamo na neku strukturu ekipa i pričamo o našoj košarci, vidimo da u svakoj ekipi koja igra u Jadranskoj ligi imate po tri stranca. Nisam za tu opciju, ali idemo ka tome da je nepohodno da bi se podigao kvalitet. Tako deluje prema rezultatima naših ekipa u regionalnom prvenstvu”.

To nije dobro za srpsku košarku.

U ovom trenutku je to i veći broj ekipa nego što naša liga može da istrpi, u smislu da je mali broj igrača na tržištu. Prošle godine je bilo lakše jer je većina igrača zbog Kovida bila uslovljena da ostane u Srbiji. Sada se to promenilo, granice su otvorene, igrači mogu da nađu inostrane angažmane i mali je broj opcija”, izjavio je direktor Radničkog Darko Veljović.

Klub u Srbiji pri angažovanju stranaca preuzima veliki rizik.

Inostrani igrači su jeftiniji, ali problem je što kao bivši igrač znam kako oni funkcionišu. Ne možete da budete sigurni da li će se uklopiti u ekipu, da li će se navići na život u Evropi. Da li su frešmeni, dali im je prva sezone u evropskoj košarci i dali su naviknuti na ovdašnji sistem rada. Potrebno je imati dosta sreće i odraditi dobar skauting”.

Lider ovog tima je Raško Katić. Bivši košarkaš Partizana i Crvene zvezde, ali i osvajač srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Španiji (2014) sa reprezentacijom Srbije prvi je strelac Radničkog u KLS sa 19,1 poena po utakmici i najbolji skakač sa 6,6 uhvaćenih lopti po meču. Plan uprave je i da po okončanju karijere ostane u klubu.

Raško svojim kvalitetom donosi sigurnost. Daje primer odnosom prema obavezama da se mlađi igrači nauče kako da se odnose prema treningu, radu i košarci uopšte. Njegov kvalitet nije uopšte upitan, to pokazuje i partijama sa 42 godine. Pokušavamo da ga implementiramo da ostane posle u klubu i videćemo koliko ćemo da uspemo u tome”.

Raško Katić (Foto: MN Press)Raško Katić (Foto: MN Press)

Mladi igrači mogu mnogo da nauče od igrača Katićevog iskustva, ali...

Sve teže primaju savete i teško je naći one koji žele da rade i slušaju. Dosad ih nismo imali u dovoljnom broju na unutrašnjim pozicijama kako bi mogao da im pomogne. Vrlo je teško na tržištu naći visoke igrače iobezbediti kvaliteta rada”.

Problem je i što se uloga centara značajno promenila prethodnih godina.

Koncepcija visokih igrača se svodi na šut. Vrlo je teško naći igrača sa leđnom tehnikom kakvu ima Raško. Sve se svodi na šut za tri i traniziciju, gde visoki igrači dobro trče i dosta šutiraju. U našoj ligi postoje možda dva centra Raškovog tipa”.

Glavno pitanje za sve klubove u Srbiji, posebno za one koji se ne takmiče u regionalnom šampionatu su finansije. Od kako je postao deo Sportskog privrednog društva, Radnički je ekonomski stabilan.

Nemamo nikakav problem sa finansijama, u poslednje tri godine se možda dva ili tri puta kasnilo sa platom po dva-tri dana. Muška i ženska ekipa imaju odvojen budžet i tako funcionišu. Neki treneri su u stalnom radnom odnosu, većina ima platu 12 meseci jer želi da radi sa igračima i mlađim genericjama tokom cele godine”.

Interesovanje Kragujevčana za rezultate Radničkog je drastično opalo od kako klub nije deo Jadranske lige. Košarkaši više nemaju podršku kao nekada, a Veljović tvrdi da se sa tim problemom susreću I brojni drugi klubovi u Srbiji. Broj ljudi na tribinama drastično je smanjen i zbog pandemije virusa korona.

Dok je Kragujevac imao tim u Jadranskoj ligi hala je bila prepuna. Mislim da su i sada očekivanja građana da klub igra u regionalnom prvenstvu. Broj posetilaca na utakmicama je značajano opao u svim gradovima. Daleko je manji nego što smo očekivali u Kragujevcu. Nadam se da će se strah i problemi sa virsom korona smanjiti i da će i naše igre i rezultati doprineti tome da bude još veći broj ljudi na utakmicama”, zaključio je Darko Veljović u razgovoru za Mozzart Sport.

Naredna stanica na putu ka stazama uspeha košarkaškog kluba SPD Radnički iz Kragujevca je Niš i završnica Kupa Radivoja Koraća. U sportskom centru Čair će pokušati da se predstavi u što boljem svetlu, a za rivala u četvrtfinalu ima branioca trofeja – ekipu Crvene zvezde. Sastav koji sa klupe predvodi Ivica Vukotić, a na terenu Raško Katić će na otvaranju borbe za Žućkovu levicu odmeriti snage sa srpskim evroligašem u četvrtak od 18.00.


tagovi

KK Radnički KragujevacKK SPD RadničkiKragujevacKup Radivoja KoraćaRaško Katić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara