Sad je drugačije, pehar je u igri! Zvezda sa svim snagama na Žućkovu levicu

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.02.18. | 11:20

Crvena zvezda prvi put od početka sezone juri na nešto opipljivo. Eventualno je čekaju tri utakmice u četiri dana. Tu nemate prava na grešku. A Zvezda brani trofej u Kupu Radivoja Koraća

Sigurno prvi favorit predstojećeg Kupa Radivoja Koraća koji se igra u Nišu od 15. do 18. februara biće Crvena zvezda. Jedini evroligaš koji će se pojaviti u Čairu ima najveći kvalitet, gledajući papir. Crveno-beli su i branioci titule tako da će im to biti obaveza više.

Ekipa koju predvodi Dušan Alimpijević praktično je sklapljana od avgusta pa do nedavno. Odmah na startu pojavilo se 11 novih imena, uz starosedeoce Lazića, Dangubića, Dobrića i Bjelicu. Bilo je tu u međuvremenu i rotacija, stigli su Enis i Omić, a otišao je Radičević, uz momke koji su se vratili u FMP. Sve u svemu, sve ono kroz šta je Dušanova ekipa prošla do sada nije slično ovome jer će sada imati priliku da se bori za prvi trofej u sezoni.

Izabrane vesti

Dobra vest za Zvezdu je što će moći da računa na sve strance. Po pravilu može da računa na četiri stranca (Ročesti, Lesor, Feldin, Omić), dok Bjelica, Antić i Enis imaju srpske pasoše i ne zauzimaju mesto stranca. Veoma bitna stavka za crveno-bele pred početak turnira.

Pero Antić će biti uz tim u Nišu, ali prema saznanjima MOZZART Sporta njega će trener koristiti najranije u eventualnom polufinalu, a verovatno samo ukoliko Zvezda dođe do finala.

Zvezdu čekaju, pod uslovom da dobije četrtfinale protiv Borca i polufinalnu utakmicu, tri meča za četiri dana. Sa jedne strane to je crveno-belima poznato iz onog paklenog evroligaškog ritma od dva meča za tri dana, a sa druge to će Zvezdi predstavljati teret zbog umora.

Alimpijević je još posle evroligaške pobede nad Olimpijom iz Milana govorio da mu je ona posebno draga jer je uspeo da podeli minutažu. I u tome leži možda i ključna prednost crveno-beli u odnosu na konkurente. Mogu da izmenjaju nekoliko različitih postava dok ne pronađu pravo rešenje za protivnika. To će u kratkom periodu biti veoma važno i veoma dobro za Kup takmičenje.
Konstantno pokazujemo od početka sezone vrstu progresije i napretka. Rekao sam i pre ovog Kupa da mini ciklus koji smo označili sa mečevima protiv FMP-a, Armanija i Zadra, kao svojevremnu pripremu za Kup Radivoja Koraća. I kao što ste videli,  ekipa će biti u potpunosti spremna. Videli ste da smo rotirali ekipu i sačuvali svežinu koja će nam biti potrebna" rekao je trener crveno-belih.

Naravno, najviše u igri Zvezde zavisi od učinka fenomenalnog Tejlora Ročestija. On je pravi plejmejker, preuzima odgovornost kada je neophodno, odlično razigrava saigrače, uz to ima i neke veoma atraktivne poteze što će se sigurno dopasti navijačima u Čairu. Verovatno jedan od najkvalitetnijih igrača kada se gledaju svih osam ekipa učesnika u Nišu.

Pored njega, biće važan i učinak Matijasa Lesora koji varira ove sezone, mlad je, nema dovoljno iskustva i tek se gradi kao igrač. Možda još važnije biće kako će Omić uspeti da se nametne. Imao je dobre nalete, ali moraće da popravi igru leđima i naročito šut sa linije za slobodna bacanja.

O timskom procentu šuta da ne govorimo, posebno za tri poena. Zvezda ove sezone šutira u ABA ligi preko 50% za tri poena. To je jednostavno previše za ekipe na Jadranu, a kamoli za timove iz KLS lige. Ubitačna prednost i veliko oružje branioca trofeja.

Nekako ove sezone kod Zvezde ima par igrača koji su nosioci igre, ali na svakom drugom meča različiti igrači.

Recimo, Milko Bjelica je u padu forme, ali zato Stefan Janković podiže formu i menja njegov učinak na četvorci. Enis i Davidovac se smenjuju na kecu kada se Ročesti umori i mora van parketa, a Amerikanac igra oko 28 do 30 minuta po meču.

Zvezda je i prethodnih sezona trijumfom u Kupu pravila dobar temelj na koji je posle nadograđivala ostale uspehe. Nada se i ovaj “novi” sastav Zvezde da će imati takav redosled događaja.

Šanse za TOP 8 Evrolige su male, prvo mesto pred plej-of ABA lige je praktično obezbeđeno, tako da su svi uslovi tu da Zvezda sa punom snagom napadne odbranu Žućkove levice.

Sada je drugačije u odnosu na ceo dosadašnji deo sezone - vreme je za borbu za prvi trofej u sezoni!

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE

Četvrtak:

17.00: (1,85) FMP (hendikep -20,5) METALAC (1,85)
19.30: (1,85) CRVENA ZVEZDA (hendikep -30,5) BORAC (1,85)

Petak:

17.00: (1,85) MEGA BEMAKS (hendikep -19,5) DINAMIK (1,85)
19.30: (1,85) PARTIZAN (hendikep -31,5) ZLATIBOR (1,85)

*** Kvote su podložne promenama

PIŠE: Strahinja KLISARIĆ

(FOTO: MN Press)


tagovi

Dušan AlimpijevićDžejms FeldinDilan EnisTejlor RočestiMatijas Lesor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara