Šta sad za Baskoniju? Dolasci, odlasci, novi ugovori, želje…

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.07.20. | 14:44

Krenuo prelazni rok u Vitoriji

Baskonija je na čudesan način završila čudnu sezonu i posle 10 godina osvojila titulu prvaka Španije. Četvrtu u klupskoj istoriji. Iako u konkurenciji Barselone, Reala i Valensije nisu bili favorit da podignu šampionski pehar, košarkaši Baskonije su servirali iznenađenje i u dramatičnom finalu protiv Barse osvojili toliko čekani pehar.

Sada sledi rekonstrukcija tima. Mnogo toga će se promeniti u timu Baskonije za sledeću sezonu. Najvažnija stvar za klub iz Vitorije je da je produžio ugovor sa crnogorskim trenerom Duškom Ivanovićem koji se u decembru vratio u klub, započeo treći mandat na klupi i promenio tok sezone. On je imao potpisan ugovor do kraja ove sezone, a sada ga je produžio na godinu dana.

Izabrane vesti

Posle trenera, Baskonija će se baviti pitanjem rostera. Još pre prekida sezone zbog pandemije korona virusa, Baskonija je raskinula ugovora sa Nikom Stauskasom koji je došao u klub kao zvezda. Prethodno je klub ispunio želje Ivanoviću i usred sezone se pojačao Zoranom Dragićem, Serđijem Garsijom i Semajom Kristonom jer su Luka Vildoza i Patrisio Garino morali na višemesečne pauze zbog povreda.

Ivanović je sa tom ekipom ušao u nastavak sezone, a zahvaljujući pauzi zbog korona virusa imao je još vremena da bolje uigra tim, usadi svoju filozofiju u ekipu i da sačeka oporavke nekih bitnih igrača poput Vildoze. Mimo svih očekivanja je na kraju trijumfovao u ACB ligi, ali će za sledeću sezoni morati da značajno menja tim.

Jedan od najboljih igrača Baskonije, Tornike Šengelija je napustio klub i prešao u CSKA sa kojim je potpisao na tri godine, a Armejci su na ime obeštećenja platili između 1.000.000 i 1.500.000 evra. Pored Šengelije, Baskoniju napušta i odlični Amerikanac Šejvon Šilds koji je već potpisao za Olimpiju iz Milana. To su dva ozbiljna udarca za baskijski klub.

A još ozbiljniji problem bi mogao da bude odlazak argentinskog plejmejkera Luke Vildose koji je dao odlučujući koš u finalu protiv Barselone i imenovan je za MVP igrača plej-ofa. Iako ima ugovor do 2024. godine, sjajni Argentinac ima i otkupnu klauzulu koja je veća od 2.000.000 evra i nalazi se na listi želja moskovskog CSKA. Pitanje je da li će Rusi posle Šengelije odlučiti da plate veliko obeštećenje i za argentinskog pleja, a pominje se i da je Real zainteresovan ako Kampaco ode u NBA. Ipak, prema izjavama Vildosinog oca, igrač nije raspoložen da ovog leta menja klub tako da u Baskoniji ne treba previše da brinu osim ako dođe neka nepristojna ponuda.

Većinu ostalih nosilaca igre, Baskonija će pokušati da zadrži. Odavno su započeti pregovori sa Patrisijom Garinom oko novog ugovora. Iako Argentinac zbog teške povrede ne igra već mesecima, u klubu ozbiljno računaju na njega ako produži ugovor koji mu je istekao pre nekoliko dana.

Aktivitrana je i klauzula o dodatnoj godini iz ugovora Ahilea Polonare. Italijan je bio asistent pobedničkog koša za titulu i Baskonija je rešila da ga zadrži i sledeće sezone. Novi ugovor je ponuđen i španskom centru senegalskog porekla Ilimaneu Diopu i očekuje se da ga on prihvati. Za razliku od njih dvojice, Semaju Kristonu nije ponuđena nova saradnja i napustio je klub.

Što se tiče pojačanja, Baskonija je na pragu nekoliko atraktivnih. Već je potvrđeno da je u klub došao litvanski šuter Rokas Gidraitis iz Albe. on je stigao kao zamena za Šildsa. Čekaju se i pojačanja na krilnim pozicijama. Već dugo traju pregovori sa Dešonom Tomasom koji je napustio Panatinaikos i biće zamena za Šengeliju na “četvorci”. Za njega je bila zainteresovana i Valensija. Pored Tomasa, Baskonija je blizu dogovora sa još jednim krilnim centrom. Reč je o Aleksu Petersu koji se razišao sa Efesom. 


tagovi

BaskonijaLuka VildozaTornike ŠengelijaDešon TomasRokas GiedraitisPatrisio GarinoDuško Ivanović

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara