Talični Mo i Snajper Džo izbušili Cedevitu! Zvezdina moć je velika

Vreme čitanja: 5min | sub. 22.09.18. | 22:20

Crveno-beli overili plasman u finale posle odlične predstave protiv hrvatskog šampiona u prvom poluvremenu

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Laktaša)

Zvezdina moć je velika, a Cedevitin košmar nosi crveno-belo!

Izabrane vesti

Prvo učešće - prvo finale! Crvena zvezda je bila u prilici da na sitne komade razbuca sada već nekadašnjeg branioca Superkupa, ali je pobeda ipak bila skromnija... Bilo kako, u odlično popunjenoj Sportskoj dvorani u Laktašima crveno-beli slavili su rezultatom 79:68 (25:16, 20:11, 11:17, 23:24).

Kakva demonstracija sile Crvene zvezde ove subotnje večeri! Teško je sada reći da li je Cedevita imala loše veče, da li je nedostajalo energije ili je problem bio kompleksnije prirode, ali ovo nije način da se odigra takmičarska utakmica. Ne sa sastavom koji na raspolaganju ima Sito Alonso, ne čak iako je sezona u povoju. 

Našla je Cedevita način da se trgne, ali svaki put kada bi pokušala da dođe do drame, iskočili bi Stratos Perperoglu i Snajper Džo (Regland)! Bilo je nemoguće isparirati takvom rivalu...

Utakmica kao nacrtana za Mohameda Fajea, koji posle ovog izdanja može slobodno da ponese nadimak - Talični Mo! Iskusni krilni centar iskoristio je svoj šuterski dar i Cedevitinu defanzivnu uspavanost i odigrao meč koji će dugo pamtiti. Stalno se trudio da raširi napad i ostavi prostor Majku Cirbesu i Majklu Odžu da komanduju reketom, ujedno i poslušao reči svog trenera s jučerašnje konferencije i svaki otvoreni šut uzeo! Što je najvažnije - rešetao je u metu kao da sutra ne postoji. Zbog toga i jeste skupio dvocifreni učinak već na startu druge četvrtine, a nedugo zatim imao je i celih 15 poena (4/5 za tri)! Istina, mogao je utakmicu da kruniše nezaboravnom partijom, ali u drugom poluvremenu nije ubacio nijedan poen... To, svakako, ne umanjuje njegov učinak u bitnoj pobedi.

Kada je Zvezda imala toliko raspoloženog strelca, bilo je tako jednostavno da se protivnik samelje... Zvezda je fantastično otvorila utakmicu - agresivno, snažno i fokusirano u odbranu, a u napadu je propustila Cedevitu kroz rešeto! Trojka Reglanda, pa Berona, pa Fajea, dobar hitac Cirbesa sa poludistance i puleni Milana Tomića su već na ulazu u osmi minut utakmice imali dvocifrenu prednost (19:9)!

Stratos Perperoglu je posle maglovitog izdanja u petak odigrao daleko bolje! Bio je jedan od prelomnih faktora utakmice na kraju treće i početku završne deonice, pa je tako i skupio 11 poena. Ali i brzo izašao iz igre zbog pet ličnih grešaka. Džo Regland je odlično startovao, ali se onda uspavao, da bi ponovo bio koristan u prelomnoj fazi svojim brzim korakom i ulazima kroz gotovo bušan reket. Tako je skupio ogromnih 20 poena! Centarski tandem Odžo - Cirbes ponovo je svojim prisustvom uterivao strah u kosti, što će dosta značiti tokom sezone.  

Hrvatskom šampionu ništa nije išlo kako treba. Napadi su bili spori i bledi, najčešće završavani isforsiranim šutevima ili čak neiskorišćenim otvorenim prilikama, dok odbrana nije znala gde pre da udari! Da li da brani reket, da li da juri šut spolja... 

Nije se Zvezda tu zaustavila, već je starog takmaca propustila kroz rende i u drugoj četvrtini. Faje je otvorio sa dve uzastopne trojke, što je pokrenulo lavinu koja se završila serijom 15:2 i rezultatom 40:18 na startu četrnaestog minuta! istina, Zvezda je do poluvremena usporila. Ubacila je samo pet koševa do odlaska na odmor, Cedevita je to iskoristila da preko Benitea i Stipanovića malo spusti minus. Ništa strašno, jer malo ko je mogao da se zakune pre utakmice da će Zvezda ovako brzo slomiti takmaca u meču koji je trebalo da bude neizvestan od prvog do poslednjeg minuta... Zato i Cedevitin odgovor u trećoj četvrtini i ne treba da začudi. 

Uspeli su momci iz Zagreba malo da se razbude u nastavku utakmice, ali ništa se bitnije nije menjalo. Tačnije, smanjili su deficit da spuste na daleko pristojniju distancu. Bilo je, doduše, blage panike kod crveno-belih kada je Cedevita stigla na samo jedanaest poena (38:49), ali taj nalet rešili su Perperoglu i Čović dalekometnim hicima. 

Nešto slično dogodilo se na startu poslednje četvrtine, kada je Džastin Kobs ukrao loptu Čoviću i položio iz kontre za najnižih deset poena zaostatka (46:56), ali je opet Perperoglu reagovao sa dve uzastopne trojke i držao Cedevitu daleko. A onda i najveći izazov - u poslednja dva minuta utakmice, kada je Cedevita bila najbliža drami. Ipak, ni Benite, Agilar i Lima nisu mogli više od toga...

Bez velikog preterivanja, nema reči koje bi opisale igru srpskog šampiona u prvom delu večerašnje utakmice. Bilo je interesantno gledati ovu Crvenu zvezdu. Baš kao što je Milan Tomić i tražio od svojih igrača posle Olimpije. Da se fokus drži od starta, a da se ritam konstantno nadograđuje. Konačni rezultat bila je mahom ubedljiva predstava u okršaju s jednim od glavnih kandidata za jadransku krunu. 

Biće, opet, elemenata za Tomića i ostatak stručnog štaba na kojima će se raditi. Pre svega, na smanjenju broja izgubljenih lopti (17), uvećanju završnih dodavanja (12), a posebna pažnja biće moraće da se obrati na element fokusa, jer je Cedevita nekoliko puta ozbiljno zapretila... Kod Zagrepčana po deset poena imali su Kobs, Benite, Stipanović i Agilar.

Sada priprema za finale protiv Budućnosti (nedelja, 21.00), a onda i za početak Jadranske lige i Evrokupa. 

Ova Zvezda obećava... Mnogo!


CEDEVITA - CRVENA ZVEZDA 68:79 (16:25, 11:20, 17:11, 24:23)

Dvorana: u Laktašima.
Gledalaca: 2.000
Sudije: Miloš Koljenšić, Mario Majkić, Saša Babić

CEDEVITA: Kobs 10, Krušlin, Perković, Benite 10, Maget 5, Žganec, Stipanović 10, Lima 8, Kuk 8, Bel 7, Agilar 10. 

C. ZVEZDA: Regland 20, Radanov, Čović 8, Kešelj 2, Perperoglu 11, Lazić 2, Faje 15, Beron 8, Ristić 1, Simanić 0, Cirbes 8, Odžo 4. 


SUPERKUP ABA LIGE - POLUFINALE

Subota:

Partizan - Budućnost 87:90
/Marinković 19 - E. Klark 17/

Cedevita - Crvena zvezda 68:79
/Kobs 10 - Regland 20/

ČETVRTFINALE - REZULTATI

Četvrtak: 

Mornar - Partizan 77:91
/Karington 21 - Gagić 23/

Budućnost - Igokea 90:86
/Gordić 19 - Zubčić 21/

Petak:

Cedevita - Zadar 85:77
/Bel 23 - Grant 21/

Crvena zvezda - Olimpija 86:60
/Cirbes 14 - Mesiček 15/

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
FotoMN Press


tagovi

Filip ČovićMohamed FajeDžo ReglandBili BeronMajk CirbesStratos Perperoglu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara