Vlada Vukoičić iz perioda na klupi Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Vlada Vukoičić iz perioda na klupi Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Večiti na skeneru: Zvezdi prednost zbog domaćih igrača i navijača, aduti Partizana iskustvo nosioca i napad

Vreme čitanja: 10min | pon. 28.11.22. | 15:16

Vlada Vukoičić o prednostima i manama timova Duška Ivanovića i Željka Obradovića

Došlo je vreme da Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet ukrste koplja. Crveno-beli će ugostiti crno-bele u dvorani Aleksandara Nikolić u okviru osmog kola ABA lige (20.00). Kao i pred svaki derbi, teško je pretpostaviti kako će se situacija odvijati na terenu. Svaki je priča za sebe. Zato smo odlučili da reč damo srpskom stručnjaku koje je kao šef struke tima sa Malog Kalemegdana osetio “čari” Večitog derbija. Vlada Vukoičić je za Mozzart Sport napravio analizu beogradskih rivala i izneo svoja očekivanja od samo prvog u seriji sudara najtrofejnijih srpskih klubova.

Interesantno je da se pri dolasku u redove Crvene zvezde našao u sličnoj situaciji kao sadašnji trener crveno-belih Duško Ivanović. Preuzeo je tim u toku sezone, doduše nešto ranije od crnogorskog stručnjaka, s ozbirom da je posle dve odigrane utakmice na klupi Zvezde nasledio Milivoja Lazića pre nešto više od deset godina.

Izabrane vesti

"Nijedan trener ne voli da preuzme tim usred sezone. To znači da je postojao neki problem i da dolazite u situaciju gde nešto treba u hodu da se rešava, popravi, da se menja... Vremena nema mnogo, posebno danas sa duplim kolima Evrolige, ali to je i deo izazova - kako rešiti u hodu i sa minimumom treninga ‘problem’ koji postoji u ekipi", priča Vukoičić za Mozzart Sport.

Poput Vukoičića i Ivanović je upisao trijumf na debiju. A onda vezao još tri. Savladao Asvel, Albu i Makabi u Evroligi, ubeležio pobedu istorijskih razmera nad Cibonom od dosad nezabeležnih 39 razlike. Trofejni strateg je za kratko vreme napravio sjajan rezultat. Na dan derbija će obeležiti tek dve sedmice u redovima srpskog i regionalnog šampiona.

Trener Ivanović je napravio određene promene pre svega u odbrani, ‘zaoštrio’ ju je. Niko nema kredit da u odbrani pravi grešku. Napadački gledano, svaki igrač ima svoje kvalitete i osobine, tako da ne možete da menjate karakteristike pojedinaca i tražite da bude bolji nego što jeste. Zato u odbrani svako više može da se angažuje i nađe svoj zadatak u određenom sistemu i to je njihova najveća promena i dobitak. Definitivno su sa njom uhvatili momentum. Promena nekada da rezultat vrlo brzo, igrači su motivisani, imaju želju da se dokažu pred novim trenerom... Može da se javi i strah za određenu poziciju, igrači se bore kao da je sam početak. Nekada se u svemu tome poklope i rezultat i želja, a nekada ne dođe do rezultata, pa se momentum izgubio u prvih par dana ili nedelja. U Zvezdinom slučaju se poklopilo", nastavlja 49-godišnji trener i dodaje:

"Šok terapija je dala rezultata na terenu, ali se prenela i na tribine i celokupnu atmosferu oko kluba. Zvezda sigurno nije bila bez ambicija i u trenutku kada je imala neki poraz više nego što se nadala, ali primire se ljudi, postoji zabrinust i nesigurnost u određenoj meri. Oni su vezali četiri pobede i odjednom su skočila očekivanja i interesovanje i to se prenelo na sve strukture. Zavladala je euforija".

Vukoičić smatra da na krilima dobrog početka sa novim trenerom crveno-beli mogu da izgrade uspešnu sezonu.

"Bitno je da se uhvati pravac koji je trener postavio, da se u hodu postave novi principi i pravila. Ako se zadrži pozitivan rezultat, to će trajati dugoročno. Jasno je da će nekada morati da se izgubi, ali ako se zadrži ideja u odbrani da nebitno koliko igraju - svi moraju da rade,. Da postoji ‘obavezni deo’ koji ne sme da se preskoči i da svako u napadu radi ono što najbolje zna. Momentum će proći, ali ako se ostane na pozitivnom pravcu, to je put za čitavu sezonu".

Ističe i da impuls ekipi ne daje nužno samo promena na klupi, što se vidi na primeru Zvezdinog večitog rivala.

"Partizan je imao dobar momentum kada je vezao pobede u Evroligi, uz dobru igru, punu dvoranu, sa razigranim igračima... Njihvom momentum je bio vezan za dobar rezultata. Nije realno da to traje čitave sezone, ali je bitno da se uhvati pravac treniranja i razmišljanja, koji se eksploatiše u toku takmičarske godine sa manjim ili većim padovima".

Po Ivanovićevom dolasku bilo je puno govora o njegovim metodama rada. Poznat je po disciplini i visokim zahtevima. Već su čuvene i priče o treninzima od po pet sati, na koje je iskusni stručnjak lukavo i sarkastično odgovorio da traju i po šest i po.

"Ne postoji samo jedan put i to je lepota sporta. Nisam imao priliku da sarađujem ili da dobijem informacije o tome kako se radi kod Duška Ivanovića, ali postoji priča da su u pitanju veći zahtevi, ali ne znam mnogo dobrih trenera koji nemaju visoke zahteve. Da li je u pitanju intenzitet, trajanje, broj informacija koji se traži od igrača... To je nebitno. Bitno je da ne postoji povređivanje, da ne postoje loš rezultat i odnosi. A svaki trener nađe način kako da svoju filozofiju i način rada prilagodi i ekipi i momentu".

Svestan je i Vukoičić da je uprkos dobrim rezultatima u ovom trenutku potrebno strpljenje da bi se sve kockice posložile po zamislima novog šefa struke, iako se pomaci već primećuju.

"Kompletno je promenjen stručni štab, napravljen je veliki broj promena sa strancima, čak i sa domaćim igračima, nije možda ni realno bilo da se sve tako brzo i lako složi. Pojedini igrači su odsustvovali zbog Evropskog prvenstva, neki bili povređeni. Zvezda još traži kostur tima. Četiri utakmice nisu dovoljne da trener donese čvrstu odluku šta će, kako i koliko igrati. Moraće da prilagođava zahteve. Zvezdi je bilo potrebno da posloži napadačku hijerarhiju. Od kako su se kompletirali i od kako je došao Vildoza igrači ulaze u formu. Postavljene su neke grupe i hijerarhije. To je možda bila velika potreba kada je napadački deo ekipe u pitanju. U odbrani su svi u stavu i angažovani. Ne može svako da igra isti nivo odbrane, ali postoji namera da su svi na maksimumu i u sistemu. Trener će vremenom pronaći prioritete u zavisnosti od faze utakmice".

Partizan Mozzart Bet, za razliku od Zvezde (5-1) ima savršen učinak u ABA ligi (7-0). U Evroligi je imao daleko bolji početak od gradskog rivala, ali su se stvari okrenule u poslednjem periodu, pa sada oba tima imaju identičan rezultat (4-6). Morile su ekipu Željka Obradovića povrede, i dalje su van stroja Alen Smailagić, Balša Koprivica i Aleksa Avramović (još nije upisao nastup ove sezone). Sve to dovelo je i do oscilacija, iako je utisak da napad crno-belih odlično funkcioniše (sa prosekom 84,2 poena peti najefikasniji u Evroligi).

"Imali su veliki broj povreda i samim tim kratku rotaciju. Kada neko ima sedam, osam ili devet igrača ne može da bude toliko čvrst i kvalitetan u odbrani na ovoliki broj utakmica. Pokušavali su da kroz napada i kvalitet pojedinaca igraju utakmicu sa više poseda i da kraću rotaciju tako prikriju“.


Pred prvi Večiti derbi, Vukoičić smatra da bi kontinuitet na klupi, ali i jezgro igrača iz prošle sezone koje je i dalje na okupu, mogli da budu najveća prednost Partizana.

"Nemaju nosioce kao debitante. Glavni igrači su već u nekom kontinuitetu uz trenera Obradovića. Drugu sezonu su tu Panter, Lesor, Ledej, Madar i još par domaćih igrača. To su nosioci i imaju iskustvo iz derbija, pogotovu prošlogodišnje ABA serije koja je za nas normalna, ali nije uobičajeno iskustvo za strance. U odnosu na Zvezdine strane igrače koji su imali utakmice u Španiji i Grčkoj sa vrućom atmosferom, ipak nisu prošli vatreno krštenje derbija. Nosioci Partizana to imaju. Čak je i za trenera Ivanovića ovo prvi derbi, iako je on veoma iskusan i kvalitetan trener".

Sjajna igra u napadu, koju je trener Zvezde Ivanović opisao kao najbolju u Evropi, mogla bi takođe da bude adut crno-belih u večerašnjem okršaju.

"Možda taj napad može da bude prednost. Oni su napadački potentna ekipa, ako dva igrača uđu u dobro raspoloženje, to zna da podigne ostatak tima, ubije samopouzdanje protivniku. Igrači imaju iskustvo, napadački potencijal i poene u rukama. Ako utakmica krene u tom pravcu, to može da bude njihova prednost i tajno oružje kojim se obara atmosfera i tenzija, kako na tribinama, tako i kod domaćeg tima. Videćemo ko će da nametne svoj stil i svoju ideju igre na terenu", ističe Vukoičić i dodaje:

Sigurno da i njima nije svejedno u smislu pritiska. Negde se govori da je Zvezda domaćin i da se od nje očekuje pobeda. Kada je derbi svi to osete. Isti je grad, grupa ljudi... Postojaće i kod njih pritisak, neće biti rasterećeni“.

Činjenica da će igrati kod kuće daje Crvenoj zvezdi blagu prednost.

"Kada pogledamo sve pluseve i minuse, za jednu ili drugu ekipu, od momentuma, promene trenera, dobre serije, boravka kod kuće, domaćeg terena što u našim uslovima gde prisustvuje publika samo jednog tima igra bitnu ulogu, Zvezda i zbog tog faktora domaćih igrača koji imaju iskustvo igranja i osvajanja titula kroz derbije i domaća takmičenja, možda ima na papiru ulogu blagog favorita".

Ipak, u derbiju su prema nepisanom pravilu sve karte otvorene.

Ako Partizan iskoristi svoje adute, ne mora ništa da znači. Košarkaši Partizana znaju da igraju ovakve utakmice, imaju sa kim da lome, iskusnog trenera na klupi, koji je osvajao puno trofeja... Ako oni okrenu utakmicu na svoju stranu, to će biti bitnije od onoga što piše na papiru ili stoji na tabeli. Derbi je specifičan i mnogo puta ono što se pričalo i ono što smo svi očekivali, uopšte nije bilo tako na terenu. Motivacija, dobar i raspoložen igrač, sa nekom serijom može da okrene utakmice. Iz egala od 20, 30 ili 35 minuta može da se uđe u veliku razliku tako što će igrač u par minuta vezati osam ili deset poena. Teško je predvideti. Koncentracija, motivacija, sitni detalji određuju tok utakmice".

Vlada Vukoičić je kao šef struke tima sa Malog Kalemegdana bio akter u četiri derbija, te dobro zna koliko su te utakmice posebne.

"Vodio sam dosta mečeva i protiv Zvezde i Partizana. Dobijali smo i gubili i kod kuće i na strani, ali derbi je ipak nešto drugačije. Danima se oseća da ta utakmica nije ista. Ista su pravila, na istom mestu, sa istim tim igračima koje srećete pre ili posle treninga, ali napravi se atmosfera, da se učesnici, igrači, treneri, pa i sudije - drugačije ponašaju.

Pred Partizanom je i u nezaboravnom finalu Kupa Radivoja Koraća u Kragujevcu podigao Žućkovu levicu. Susret je ostao upamćen po nemilim scenama i prekidu zbog nereda na tribinama, ali i po tome što je trajao dva dana.

"Na Kupu je bilo mnogo čega zanimljivog i dosta toga je ostalo u sećanju. Od dobre početne atmosfere, pa prekida, neizvesnosti šta će biti, pa do nastavka utakmice sledeći dan bez prisustva publike. Čitava ta priča je iz tog ugla zanimljiva, da smo finalnu utakmicu igrali iz dva dela. Na terenu i sa igračima je bilo pregršt sjajnih poteza. Majk Skot je tada bio heroj, ali mnogo stvari je bilo bitno. Neko ponese epitet, ali gleda se timska pobeda i poraz - to je bitno. Pobednici su uvek dobri i traže im se dobri potezi".

Iz isksutva ističe da igračima nije potrebna dodatna motivacija pred susrete sa večitim rivalom.

"Treba smiriti igrače. Svi su zagrejani i tu njihovu energiju treba kanalistati i kontrolisati, da ne pregore. Trenerima je zadatak da srce puca jako i brzo, a da glava ostane smirena i racionalna. Kod nas ima i prozivki, vrućeg terena, ali igrači koji su igrali, pogotovu profesionalci, to sve manje primećuju ili uopšte ne vide. Ako neko reaguje na takve stvari, to je dokaz dekoncentracije i lošeg mentalnog stanja".

Umeo je derbi i da iznedri heroje iz senke nebrojeno puta.

"Igrači iz drugog plana mogu da postanu važniji i bitniji i ponesu epitet heroja, ali svaki koš isto vredi. Onaj na početku, na sredini i na kraju. Polaganje, zakucavanje, poeni iz majstorstva ili nekog srećnog spleta okolnosti... Velika je koncentracija čitave javnosti na takve utakmice i onda se ti neki potezi više pamte. Kada neko veže četiri poena, ukrade dve lopte, udari blokadu posle koje padne bitan koš... To onda deluje kao veliki posao i velika stvar i neki igrač takvim potezom uđe u sećanje i srca navijača. Zato te stvari nisu rezervisane samo za najbolje ili igrače iz drugog plana. Svako je potencijalni heroj. Sve je stvar momenta i derbiji su zato bili zanimljivi, jer se uvek menjao igrač. Padali su koševi sa pola terena, sa zvukom sirene, a bilo je i promašaja i tragičara".

Na kraju, Vlada Vukoičić podvlači.

"Bitna utakmica za svaki tim, ali je još ligaški deo ABA lige. Ostalo je mnogo mečeva u regionalnom prvenstvu, Evroligi, idu kup takmičenja i sve ostalo. Kada dođe plej-of, to postaje viši nivou. Sada neće biti tragedija ni za jedan tim da izgubi, ali su motiv i velika želja da se pobedi. Dva boda ostaju samo dva boda na tabeli, ali je za samopouzdanje igrača, tima i navijača - mnogo velika pobeda", zaključio je bivši trener FMP-a, Hemofarma, Crvene zvezde i Mege u razgovoru za Mozzart Sport.

ABA LIGA - 8. KOLO

Subota:

Borac Mozzart - Mornar 90:87

/Hejl 29 - Rasel 30/

Budućnost - Cibona 97:76

/Lazić 27 - Ljubičić 16/

Cedevita Olimpija - Zadar 97:79

/Ferel 22 - Drežnjak 15/

Nedelja:

FMP - Igokea 89:77

/Frejdžer 15 - Tanasković 18/

MZT - Mega 94:82

/Ajvi 15 - Branković 18/

Ponedeljak:

18.00: (2,10) Split (14,0) Studentski centar (1,80)

20.00: (1,85) Crvena zvezda (14,0) Partizan Mozzart Bet (2,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaPartizan Mozzart BetVlada VukoičićDuško IvanovićŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara