Nemanja Nedović i Marko Ramljak (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)
Nemanja Nedović i Marko Ramljak (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)

Zvezda silna na startu plej-ofa, uz 12 strelaca do stotke protiv Zadra

Vreme čitanja: 4min | pet. 28.04.23. | 21:44

Košarkaši Crvene zvezde ubedljivo stigli do prednosti u četvrtfinalnoj seriji, do poena došli svi igrači iz protokola

"U idealnoj smo formi. Mislim da je ekipa u optimalnoj situaciji da počne plej-of", rekao je trener Crvene zvezde Duško Ivanović pred prvu utakmicu sa Zadrom u četvrtfinalnoj seriji ABA lige, a gosti iz Hrvatske su u dvorani Aleksandar Nikolić na delu osetili njegove reči.

Branilac regionalnog trona je silovito krenuo po sedmu, rekordnu titulu šampiona Jadrana, pošto je na startu plej-ofa prosto oduvao sastava Danijela Jusupa pred svojim navijačima. Gosti su se držali 10-12 minuta, a onda je Ivanovićeva četa počela da melje. Vrlo brzo je razlika u kvalitetu isplivala na površinu, crveno-beli su na sve moguće načine zatrpavali koš rivala i iz minuta u minut dizali prednost. Kada je sredinom trećeg kvartala razlika dosegla 31 poen, postalo je jasno da se Zadrani neće dobro provesti u Pioniru. Na kraju - 100:73 u korist Crvene zvezde.

Izabrane vesti

Tim sa Malog Kalemegdana je tako nastavio tradiciju i zadržao maksimalan učinak kroz istoriju ABA lige u prvim plej-of utakmicama. Osetila se ozbiljna razlika na terenu između rivala i Zadru će biti potrebno čudo da se vrati u Beograd. Revanš je na programu 8. maja u dvorani Krešimir Ćosić, od 18.00.

Zvezdina pobeda još je impresivnija kada se u ozbir uzme da je su se svi igrači koje je Ivanović uvrstio u protokol upisali u listu strelaca. Prednjačili su Filip Petrušev i Nemanja Nedović sa po 16 poena, dok je 13 dodao Luka Mitrović. Na kraju se može reći da je Mitrović bio igrač utakmice, pošto je ubeležio i četiri skoka i tri assitencije za indeks 18. Fakundo Kampaco je za manje od 20 minuta na terenu došao na prag dabl-dabla sa po osam poena i asistencija (indeks 14).

U ekipi Zadra, 17 poena MVP-a ABA lige Luke Božića. Ispratio ga je Marko Ramljak sa 17 poena, dok su po 11 upisali Arijan Lakić i Dario Drežnjak.

CRVENA ZVEZDA - ZADAR 100:73

(25:20, 33:16, 20:17, 22:20)

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Milivoje Jovčić, Sašo Petek, Marko Mustapić

Crvena zvezda: Vildoza 8, Lazarević 5, Kampaco 8, Mitrović 13, Lazić 6, Martin 8, Dobrić 8, Ivanović 3, Nedović 16, Marković 5, Petrušev 16, Bentil 4

Zadar: Dejvis 3, Klarica, Sikirić, Žganec 3, Čampara 5, Matulina, Lakić 11, Drežnjak 11, Božić 18, Ramljak 17, Šantelj 5

Posle uvodnog egala i rezultata 11:11 posle pet minuta igre, Zvezda je počela da se odlepljuje trojkom Nemanje Nedovića. Stekla je prvu osetniju prednost, ali je Zadar bio uporan te nije dozvolio da se srpski šampion ozbiljnije odvoji. Mitrović sa nekoliko dobrih poteza čuvao prednost srpskog i regionalnog šampiona, koji je na odmor otišao sa 25:20.

Drugu četvrtinu je sa dve trojke otvorio Dobrić, da bi posle Vildozine nakon tri i po minuta igre crveno-beli stigli do prvog dvocifrenog viška (36:26). Gosti su nakratko odreagovali, a onda je usledila crveno-bela oluja. Vildoza je novom trojkom razgalio publiku, nadovezao se Nedović sa još dva precizna hica sa distance, pogađali su Bentil, Petrušev... Napravila je ekipa Duška Ivanovića seriju 17:2 i stigla do plus 24, pa je postalo jasno da se Zadranima loše piše. Na veliki odmor otišlo se sa 58:36 u korist branioca trona, posle poena Nedovića sa zvukom sirene.

Upravo je Nemanja bio najefikasniji u Crvenoj zvezdi posle 20 minuta sa 13 poena i 3/6 van linije 6,75, a svi igrači koji su kročili na teren upisali su se u listu strelaca (Nikola Ivanović i Stefan Marković nisu igrali). Kod Zadra 11 poena Darija Drežnjaka, devet je dodao Marko Ramljak, dok je Luka Božić uz sedam poena imao i četiri asistencije, kao i tri uhvaćene lopte.

Gde je stala u drugoj, nastavila je Zvezda u trećoj deonici. Razigrao se Petrušev i od prvih 12 poena Zvezda postigao devet. Rasla je prednost iz minuta u minut, Zadrani su ostajali bez odgovora, a otvorio se prostor i za atraktivne poteze, pa je Martin dva puta efektno zakucao. Na nešto manje od četiri minuta do kraja četvrtine, crveno-beli su vodili 76:46. Postalo je sasvim jasno da će povesti u četvrtfinalnoj seriji, pa je Ivanović ukazao priliku i prezimenjaku Nikoli i Stefanu Markoviću, odlučio da rasporedi minutažu i ogroman suficit iskoristi da odmori pojedine igrače.

Do kraja se nije mnogo šta menjalo na terenu, priliku da se uigraju dobili su igrači koji su se nedavno oporavili od povreda poput Nedovića i Bentila. Kampaco, Vildoza i Petrušev su odmorili, a crveno-beli su bez većih problema održavali ogromnu prednost i rutinski priveli utakmicu kraju.Višak prostora iskoristili su i Marković i Ivanović da se upišu, te su se tako svi igrači iz Zvezdinog protokola našli među strelcima. Tek u poslednjih par minuta gosti su uspeli koliko toliko da upristoje poraz.

ABA LIGA - PLEJ-OF (ČETVRTFINALE - PRVE UTAKMICE)

Petak

Budućnost - Mega 94:77

/Grin 34 - Đurišić 17/

Crvena zvezda - Zadar 100:73

/Nedović, Petrušev 16 - Božić 18/

Subota

18:30: (1,30) Cedevita Olimpija (17,0) FMP (4,10)

Termin nepoznat

SC Derbi - Partizan

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

KK Crvena zvezdaKK ZadarDuško IvanovićDanijel JusupNemanja NedovićFilip PetruševFakundo KampacoLuka VildozaLuka BožićLuka Mitrović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara