Sonja Vasić, Ana Dabović, Jelena Bruks, Nevena Jovanović (MN press)
Sonja Vasić, Ana Dabović, Jelena Bruks, Nevena Jovanović (MN press)

Ana Dabović: Ako odigramo kako znamo, ne može nam niko ništa

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.06.21. | 12:12

Srpske reprezentativke sa optimizmom dočekuju predstojeće Evropsko prvenstvo

Još deset dana ostalo je do početka Evropskog prvenstva za košarkašice u Francuskoj i Španiji (17-27. juni) na koje reprezentativke Srbije putuju kao trećeplasirane sa proteklog samita (2019) i Olimpijskih igara u Riju (2016), zbog čega su apetiti nacije veliki... Ana Dabović, jedna od lidera generacije koja je uz pomenute dve medalje bila i evropski šampion (2015) ipak kaže da tim neće da gleda previše unapred.

Izabrane vesti

"Idemo korak po korak, koncentrišemo se na grupu, prvenstveno na nas. Uvek sam govorila da će rezultat da dođe ako smo zdrave i složne. Jedva čekam da počne šampionat."

Srbija će u prvoj fazi igrati sa Italijom (17. juni), Grčkom (18. juni) i Crnom Gorom (20. juni). Obično kada se nabroje rivali nameće se pitanje ko je najteži.

"Rekla bih Italija, ali nijedna ekipa nije laka. Mnogo zavisi od nas, verujem u tim i devojke. Pokazali smo svih ovih godina..."

Ne samo naša, već i sve selekcije će na prvenstvo zakoračiti posle specifične sezone u kojoj je ritam diktirao korona virus, zbg čega je bilo teško da igračice drže visok nivo forme.

"Iza nas je težak period, jer je jedna sezona bila prekinuta, pa je usledilo sedam meseci pauze, što je ostavilo određenog traga, uticalo na povrede, ali sreća nije bilo težih, što je dobro. Inače za sportiste je veoma teško da održe formu tokom cele sezone i da budu zdravi. Što smo starije sve više posvećujemo pažnje telu. Nadam se da ćemo da budemo zdrave na Evropskom prvenstvu. Sve smo sada na okupu. Ne mogu da kažem da smo 100 odsto spremne, ali ne sumnjam da ćemo biti do EP."

Prvi put se dešava da u kratkom vremenskom roku Srbiju čekaju dva velika takmičenja...

"Zato su i specifične pripreme. Takođe, neke od nas su samo nekoliko dana posle sezone stigle na Zlatibor. Bile smo na različitim nivoima forme. Ali, imamo još nedelju dana rada. Svi smo posvećeni 100 odsto cilju. Igraćemo sve što znamo i možemo (na oba takmičenja). Malo je vremena, ali ako sve pružimo i odigramo dobro, niko ne može da se pripremi za nas čak ni na Olimpijskim igrama."

Ana je jedna od najiskusnijih, pa možda neko sa strane očekuje da pričom uputi mlađe...

"Ne volim da pričam, već im savete dajem praktičnim primerom. Trudim se da se ophodim uz poštovanje svih, reprezentacije, države, na način na koji prilazim svemu. To je najbolji savet. Naravno, kada su u pitanju košarkaške stvari, na terenu, uvek komuniciramo..."

Na predstojećem šampionatu će biti i pet selekcija iz regiona, a jedna od njih je i Crna Gora u kojoj je Ana rođena, gde ima mnogo prijatelja...

"Moja kuma Paša (Jovana Pašić) igra za Crnu Goru. Jedva čekam da je vidim, kao i mnogo dragih ljudi iz drugih selekcija. Tokom karijere igrala sam protiv ekipa u kojima su bile moja sestra, kume, drugarice... Ali, kada počne prvenstvo, razmišljam samo da pobedim", završila je Ana.


tagovi

ženska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara