Košarkaši Srbije (©MN Press)
Košarkaši Srbije (©MN Press)

Srbija posle Atine: Nikola Jović otkrovenje, Nedovića moramo da razigramo

Vreme čitanja: 8min | čet. 10.08.23. | 10:21

Pravog Bogdanovića dobićemo kada bude najpotrebnije, treba da vidimo ekipu sa Stefanom Jovićem. Procenti za tri su sad manje važni

Ako je prvi bio vrlo dobar, drugi utisak o Srbiji na Akropolis kupu je dosta varljiv. Ali, to je nepisano pravilo pripremnih utakmica, prokletstvo koje te navodi da ponekad ideš čak i u ekstreme kada sabiraš misli o detaljima sa parketa.

Nije poraz od Italije znak za uzbunu, mada će svako reći da nam posle Beograda i Berlina svaki negativni rezultat sa Azurima teško padne, kao što ni trijumf nad Grčkom nije trebalo da nas odvede u ekstazu. Istina je uvek negde između. Kada se sve pojedinosti stave na vagu, Srbija je u Atini dobila baš ono što joj je i bilo potrebno za prva pojavljivanja u javnosti posle rada u Staroj Pazovi - dva jaka kontrolna susreta, protiv takmaca sa kojima imamo dugogodišnji rivalitet, te različite timske koncepte koje neguju Dimitris Itudis i Đanmarko Poceko.

Izabrane vesti

Rezultati u ovoj fazi uigravanja nikada nisu ogledalo onoga što ćemo da vidimo kada počne Mundobasket. Pa, uoči planetarne smotre u Kini bili smo "šampioni" priprema, dobili smo sve rivale na putu do Fošana, tamo čak i izgledali kao sila spremna da uzme zlato, a onda smo naleteli na Španiju i Argentinu... I prošle godine je pred Prag i Berlin bilo dosta optimizma, pa su nas Italijani poslali kući mnogo pre kraja. S tim što smo tada formu morali da tempiramo za Tursku i Grčku gde su pobede bile imperativ, pa da je opet "gađamo" za završnicu. To nije lako izvesti.

No, o Akropolis kupu...

REZERVIŠITE NIKOLI JOVIĆU KARTU ZA MANILU

Jović i Hacidakis (©MN Press)Jović i Hacidakis (©MN Press)

Kao iz topa će svako reći - Nikola Jović je apsolutno otkrovenje! Iako najmlađi - možda je to i razlog - košarkaš Majamija shvatio je reprezentativni dres i utakmice najozbiljnije. Ako je pre atinskih mečeva bilo nedoumica da li treba da se nađe u avionu za Manilu, sada ih više nema. Pod uslovom da zadrži noge čvrsto na zemlji i nastavi da radi kao dosad, naravno.

"Pešić od mene očekuje da pokažem sve od sebe. Smatra da mogu da pokažem dosta, zahvalan sam na tome što veruje u mene", rekao je Jović za Mozzart Sport još na okupljanju reprezentacije.

Napredak viđen u igri momka rođenog u Lesteru u odnosu na vreme pre odlaska u NBA ligi je drastičan! Ne samo što je dobio na masi i čvrstini, već je to apsolutno drugačiji igrač - brži, okretniji, sa usađenim mentalitetom igrača iz najjače lige sveta, da posle uhvaćene lopte odmah krene u dribling i prenosi loptu na protivničku polovinu, sa idejom da ga napadne u ranoj fazi napada.

Taj koncept još nije dovoljno prihvaćen u Evropi, ali to Jovića i ne treba previše da zanima jer će se u Manili igrati svetska košarka. Od prvog ulaska na teren protiv Grčke, pa sve do koša uz faul u triler završnici sa Italijom, nekadašnji učenik Megine škole izgledao je baš kao prototip četvorke kakvu smo dugo čekali. Ogromno iskustvo za njega bile su ove dve utakmice. Osetila se blaga nervoza u njegovoj igri protiv Grčke, nije bio u zoni komfora što je i normalno jer, ako ne računamo vreme tokom kvalifikacija, sada je stvarno uključen u rad A reprezentacije Srbije. Samim tim očekivanja su mnogo veća.

Nije klonuo zato što ga lopta nije slušala, jer je sve nadoknadio bespoštednim zalaganjem u odbrani. Uvek prvi na skoku, solidan u zagrađivanju, blokadom nad Hacidakisom pokazao je Grcima da neće biti popusta. Osetio je i selektor Pešić koliki je trud uložio mladi Srbin, pa mu je kao nagradu dao 31 minut protiv Italije gde je procvetao. U zastrašujućoj prvoj četvrtini bio je bez greške sa osam poena, tri skoka, dve asistencije i jednom blokadom. Do kraja je skupio 18 poena, sedam uhvaćenih i tri podeljene lopte. Držao je Srbiju zajedno sa Vanjom Marinkovićem u trećoj deonici u rezultatskom egalu, bio tu da pogodi u važnom napadu kada se ponovo zapalila iskra pobede. Nismo je pretvorili u plamen, ali to je druga priča. Nikola Jović je definitivno uradio više nego što su mnogi očekivali.

BOGDANOVIĆ ĆE DA NAMESTI RUKU, GUDURIĆ TRAŽI BALANS, MILUTINOV BEZ GREŠKE

Nikola Milutinov (©MN Press)Nikola Milutinov (©MN Press)

Možda je napad za pobedu mogao da se izgradi drugačije, ali svi su generali posle borbe. Kapitenski je i rezonski bilo da Bogdan Bogdanović uzme poslednji šut. Lopta nije htela kroz obruč i to je to. Neka uđe kada se budemo sreli u drugoj fazi Mundobasketa, ili u nekom drugom meču kada nam njegove bravure budu najpotrebnije.

Oko Bogdanovića ne treba da bude neke posebne brige i razmišljanja. Kao i za sve, za njega takođe važi da procenti šuta sada nisu toliko važni. Teške su noge i ruke, još smo u ranoj fazi priprema jer je do utakmice sa Kinom u Manili ostalo 16 dana! Do tada imamo još probe sa Portorikom, Kinom i Brazilom. Naš najefikasniji igrač u Atini sa 29 poena, kapiten je radio svoj posao na valjan način i ne treba zaboraviti da je poslednji takmičarski meč pre ovih u Grčkoj odigrao pre skoro tri i po meseca!

Marko Gudurić je možda i bespotrebno podelio javnost. Očigledno je da mu je Svetislav Pešić namenio ulogu plejmejkera u izostanku Stefana Jovića, da zajedno sa Aleksom Avramovićem podeli teret. I sad će mnogi verovatno reći kako to ne može da mu bude strano jer je gotovo celu sezonu proveo u Fenerbahčeu kao "jedinica", ali postoji velika razlika - u istanbulskom klubu je sa saigračima na tome radio cele sezone, ovde ni dve sedmice. Nov tim, nekoliko novih igrača, nedovoljno vremena za uigravanje... Svestan da ga verovatno čeka dosta toga, samoinicijativno je ranije ušao u pripreme kako bi što spremniji dočekao reprezentativne obaveze. Nije mu bilo lako, jer je morao da traži balans između uloga kreatora i realizatora. Kroz ove dve utakmice skupio je 25 poena, 11 skokova i devet asistencija, uz šut iz igre oko 48 odsto. Samo treba strpljenja i vremena, plus da se Stefan Jović vrati i dodatno ga rastereti.

Velika je šteta što ove godine nećemo videti centarski dvojac kakvim niko ne može da se pohvali, sa Nikolom Jokićem i Nikolom Milutinovim. Šampion NBA lige odlučio je da ovo leto odmori, sada je fokus na povratniku u redove Olimpijakosa. Više su mu prijali dueli sa grčkim centrima, jer su gabaritima bliži njemu, protiv Italije je imao vrlo dobro poluvreme, posle je stao u napadu, ali je defanzivno i dalje bio u očekivanim okvirima. Uz Bogdanovića očekujemo najviše od njega i sigurne poene kada drugima šut stane.

NEMANJU NEDOVIĆA MORAMO DA RAZIGRAMO

Nemanja Nedović (©MN Press)Nemanja Nedović (©MN Press)

Srbija je u Aleksi Avramoviću i Ognjenu Dobriću dobila dva "pit-bula", spremna da grizu u odbrani i sposobna da pogode sa distance. To je ono što nose sa sobom iz dresa večitih rivala i to nam treba kao lek. Isto nam je tako potrebno da vidimo Nemanju Nedovića u svom elementu.

Svestan je i as Crvene zvezde da ovo nije bio njegov turnir, da sa osam promašaja iz igre u dva meča nije dobro počeo, ali ne treba ništa uzimati zdravo za gotovo. Jedan loš period ne znači da od Nedovića ne možemo da dobijemo neke vrhunske role u Manili. Ne treba podsećati koliko je dugu sezonu imao, da je među onima koji su imali najmanje vremena za odmor, ali je opet došao i, kako reče za Mozzart Sport, želi da pokaže da je među najboljima u timu.

"Teže je svake sledeće godine, što sam stariji sve je teže... Iskreno, da me je neko pre mesec, mesec i po dana pitao za reprezentaciju, verovatno bih više vukao na ovu drugu stranu, da ne igram. Ali, eto kroz priču sa saigračima javi se nova euforija, ona preovlada kod mene i opet se javi nova želja da se dokazujem, da dokažem da sam među najboljim igračima u Srbiji i da zaslužujem da budem tu".

Nije ga sreća poslužila pred i tokom Evrobasketa, baš kao što je maler poterao Vanju Marinkovića i Nikolu Milutinova pa ih nismo videli u optimalnom stanju, sada Nedović želi da se iskupi i možda u toj želji sebi pravi medveđu uslugu. Zato ekipa i stručni štab treba da mu pomognu, da izbaci eventualni pritisak iz sistema i razigra se u narednim danima. Prva šansa mu je protiv Portorika u Beogradskoj areni (16. avgust, 19.00). Selektor Pešić mnogo veruje u njega, to je nekoliko puta javno govorio, zato i treba očekivati bolja izdanja.

PROCENTI ŠUTA, DEFANZIVNI SKOK, IZGUBLJENE LOPTE...

Levo učinak protiv Grčke, desno protiv ItalijeLevo učinak protiv Grčke, desno protiv Italije

Šut je stvar od koje mnogi žive, ali mnogo i "umiru". Kada su procenti slabi, put do pobede težak je kao Sizifovo guranje kamena uzbrdo. Srbija u tom pogledu nije bila reprezentativna u Atini sa procentom uspešnosti ispod 25 odsto (18/72). Baražna paljba u prvoj četvrtini meča sa Italijom i šest pogodaka možda nas je navela na pogrešan trag, ali razloga za brigu nema. Bar su procenti nešto na čemu može da se radi aktivno i sve može lako da se promeni. Dobro je što smo videli Vanju Marinkovića, Aleksu Avramovića, Ognjena Dobrića, pa čak i Dušana Ristića da povežu i nekoliko dobrih hitaca, jer ne može sve da se svede na Bogdanovića i Gudurića.

Defanzivni skok definitivno je nešto na čemu mora ozbiljno da se radi. Čak 23 uhvaćene lopte naših protivnika u dve utakmice je previše. Pozitivno je to što smo u oba meča pokazali reakcije u tom domenu, nije dobro to što nas je Italija nadskočili u četvrtoj deonici i tako kontrolisala rezultat.

O izgubljenim loptama, a pogotovo tranzicionoj odbrani, selektor Pešić je mnogo govorio. Uspeli smo protiv Azura nominalno da smanjimo broj istih u odnosu na prvi meč, ali smo u drugom poluvremenu jučerašnjeg duela mnogo grešili. Bilo je dosta amplituda, što je i normalno za ovu fazu priprema.

Odbrana kao takva takođe je bila sa usponima i padovima. Ta, toliko pominjana tranziciona odbrana, funkcionisala je kao sat protiv Grka - dozvoljeno samo šest poena - i znatno lošije protiv Italijana - dozvoljeno 23 poena - koji su tim pravljen da igra brzu košarku.

Kada se podvuče crta, put u Atinu se isplatio. Shvatili smo gde grešimo, šta možemo da popravimo, videli obrise timske igre u oba smera i dobili Nikolu Jovića. Sada, da se nadamo da će Stefan Jović biti spreman da od Portorika nadalje bude u rotaciji, jer bi Srbija sa njim dobila pravog kreatora i verovatno izgledala još kompaktnije.



tagovi

Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija SrbijeNikola JovićBogdan BogdanovićNikola MilutinovMarko Gudurić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara