©Reuters
©Reuters

Alonso: Protiv Šumahera lakše nego protiv Peresa

Vreme čitanja: 4min | sre. 08.11.23. | 20:29

Španac uporedio dve epohe Formule 1

Vozač Aston Martina Fernando Alonso i Red Bulov Serhio Peres pružili su publici u Brazilu odličnu bitku za treću poziciju, a kroz liniju cilja prošli su sa razlikom od 53 hiljadita dela sekunde u korist dvostrukog šampiona.

Korišćenje DRS-a odnosno sistema za umanjenje aerodinamičkog otpora omogućilo je Serhiju Peresu da se sa nešto manje od 20 krugova pred kraj trke približi trećeplasiranom Alonsu, ali je iskusni Španac birao drugačije putanje kako ne bi dozvolio Peresu da napadne. Međutim, iako je vozač Red Bula izbio na treću poziciju u pretposlednjem krugu, Alonso se nije predao. U poslednjem krugu, a na ulasku u prvu krivinu, Peres se kasnim kočenjem branio od Alonsa koji se u tom trenutku uz pomoć DRS-a nalazio veoma blizu, a upravo su mu korišćenje DRS-a i priroda Seninih krivina (1-2) pomogli da pripremi napad u četvrtoj krivini. Taj napad je bio uspešan, ali se sve do linije cilja nije znalo kome će zapravo pripasti poslednje mesto pobedničkog postolja. Uspeo je 42-godišnji Španac da se popne na podijum nakon niza loših trka za celu ekipu Aston Martina, a prvi put nakon trke u Holandiji krajem avgusta.

Izabrane vesti

Osim podešavanja koje je Aston Martin uveo nakon trke u Meksiku a koja su im značajno pomogla da se bore u vrhu poretka, Alonsovo vozačko umeće moglo bi da se istakne kao glavni razlog njegove odbrane od Peresa. Po rečima šefa tima Majka Kreka, korišćenje ‘’neuobičajenih’’ putanja omogućilo je Alonsu da odbrani treću poziciju od bržeg bolida Red Bula.

"Bila je zanimljiva bitka u poslednjim krugovima", rekao je Krek i dodao: "Naravno, što si bliži krajem trke to je uzbudljivije. Mogli ste da vidite da smo išli nekim putanjama koje, da kažemo, nisu uobičajene. Ali Peresu je bilo naređeno da radi isto. Praktično, mogli ste da vidite zanimljiv dinamički razvoj, svi su pokušavali da upravljaju svojim gumama kako bi bili bolji u delovima u kojima može da se pretiče. I to je veoma interesantno. Videli ste to iskustvo, kako je Alonso uspeo da se suprotstavi nekome ko na papiru ima brži automobil".

Način na koji je Fernando Alonso branio treću poziciju umnogome je podsetila na 2005. godinu i trku u Imoli kada je kao 24-godišnjak braneći se sa 12 krugova pred kraj, došao do pobede ispred legendarnog Mihaela Šumahera. Upitan da uporedi ove dve trke, Španac je objasnio zašto misli da je lakše došao do pobede u Imoli nego do trećeg mesta u Brazilu.

"Bilo je lakše 2005. godine jer nije bilo DRS-a", započeo je Alonso, pa nastavio: "Sada sa DRS-om, malo je drugačije i neke stvari moraš da radiš drugačije takođe. Zatim i upravljanje gumama je drugačije nego tada, gde si mogao do kraja da je iskoristiš".

Alonso je zatim dodatno pojasnio moć DRS sistema, ali i specifičnost staze u Sau Paulu koja će biti domaćin trke do 2030. godine.

"Ako 2005. izgubite poziciju, onda doviđenja, ne možete da se oporavite, a ovde sam imao još jednu šansu. DRS je uveden kako bi pružio bolji šou i ovo je dobar primer toga, jer vas obiđu dva kruga pred kraj i onda dobijete novu šansu, naročito ovde u Brazilu. Kada obiđete nekoga u prvoj krivini, velika je verovatnoća da će se on vratiti u četvrtoj krivini. Zato uvek u Interlagosu gledamo dobre bitke. Bio je spektakularan vikend, kao i uvek ovde u Brazilu. Nekada vremenske prilike pružaju dobar šou, a mislim da smo ovog vikenda bez kiše ili nevremena gledali dobru trku. Tako da, ima nešto kod ove staze koja daje savršenu priliku da Formula 1 zasija".

Peres je, kao i Alonso, takođe želeo da se na podijum vrati prvi put nakon trke u Monci kada je bio drugi, ali se čini da je zadovoljan i četvrtim mestom.

"Trebalo mi je vremena da obiđem Mercedes i to mi je upropastilo trku", prisetio se Peres i istakao: "Bili smo vrlo blizu podijuma, ali moram da čestitam Fernandu, jer je bila odlična borba. Veoma fer trkanje. I to je veoma dobro jer se žestoko borimo ali sa dosta prostora, mislim da sa vrlo malo trenutnih vozača to možete da uradite. Znate da će Fernando uvek pokušati da igra neku igru, ali će uvek biti pošten.‘’ pohvalio je Meksikanac dvostrukog šampiona, a zatim dodao: ‘’Mislim da ja ništa ne bih uradio drugačije. Voleo bih da sam bio na podijumu, ali srećan sam za Fernanda jer je imao dobru trku".

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Fernando AlonsoFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara