(©Reuters)
(©Reuters)

Alonso siguran da mu je Barselona poslednja trka bez podijuma: Sa novim delovima ćemo ih razbiti u Kanadi

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.06.23. | 10:01

“Mislim da ćemo u Kanadi imati potpuno drugačiju sliku i nadamo se da ćemo uskoro moći da se borimo sa Red Bulom...”

Velika nagrada Španije bila je jedna od najlošijih trka za Aston Martin ove sezone, a taj bolid je čitavog vikenda delovao sporo. Tim iz Silverstona je imao manja unapređenja tokom prvog dela sezone, a u Barseloni je uveo prvi veći aerodinamički paket. Nakon prvih treninga, iz tima je bilo potvrđeno da je paket bio dobar. 

Međutim, problemi za Fernanda Alonsa u domaćoj trci počeli su već u njegovom prvom krugu u Q1 delu kvalifikacija. Španac je u poslednjoj krivini otišao nešto šire i uleteo u šljunak, a takve greške pravilo je još nekoliko vozača. Međutim, Alonso je tom prilikom oštetio pod svog bolida zbog kog do samog kraja kvalifikacija nije bio onoliko uspešan kao u prethodnim kvalifikacijama tokom sezone. Tim je pokušavao da popravi bolid između izlazaka na stazu, ali je on kvalifikacije završio na devetom mestu. Gaslijeva kazna ga je pogurala na osmo mesto sa kog je započeo trku.

Izabrane vesti

Španac nije briljirao ni u trci, dok je njegov timski kolega Lens Strol prvi put ove sezone završio ispred iskusnijeg kolege na šestom mestu. Obojica nisu imali tempo u prvom izlasku na mekim gumama, zaostatak u odnosu na Mercedese je bio oko šest sekundi, a u odnosu na bolje plasirani Ferari Karlosa Sainsa četiri.

"Malo smo razočarani našim tempom, naročito u prvom izlasku na mekim pneumaticima. U poređenju sa nekim od naših direktnih rivala, nismo imali tempo i moramo da shvatimo zašto se to desilo", rekao je šef tima Majk Krek i dodao: 

"Ali, kada smo stavili tvrde gume, ponovo smo imali dobar tempo u odnosu na konkurenciju. Glavna stvar je da moramo da razumemo šta se desilo na početku trke, jer smo drugačije izgledali u različitim delovima trke". 

Aston Martin je napravio veliki korak napred između dve sezone, ali u Barseloni jednostavno nije imao tempo. 

"Moglo bi da bude da su ostali napravili veliki korak, ali naše dosadašnje analize to ne govore", objasnio je Krek, dok Alonso misli da je njihov rezultat kombinacija staze i napredak drugih: 

"Do sada smo uvek bili zadovoljni bolidom nakon prvog treninga, ali osnovna podešavanja nisu radila u Španiji", izjavio je Španac. 

(©Reuters)(©Reuters)

Iako je tim iz Silverstona osvojio bodove sa oba vozača, drugo mesto u šampionatu konstruktora preuzeo je Mercedes. Nemački tim je nakon unapređenja uoči trke u Španiji uspeo da pronađe tempo u odnosu na rivale i u Barseloni imao svoju najbolju trku sezone osvojivši 33 poena (Aston Martin 14). Želja Aston Martina je da ove sezone u šampionatu završi barem na trećem mestu, a Alonso je siguran da je na putu do tog uspeha Barselona poslednja trka u kojoj nije stajao na podijumu. 

"Nakon što smo počeli dosta daleko, uspeo sam da se oporavim. Ali, sve do nekog trenutka. Rasel i Peres su bili brži od nas danas tako da je bilo mnogo posla. Gledajući konstruktore, istina je da je Mercedes osvojio važne poene, ali i mi smo u odnosu na Ferari. U Kanadi ćemo doneti nove delove, kao i u Silverstonu... Sve će zavisiti od toga koji tim donosi unapređenja. Mislim da je ovo bila samo jedna trka, a onda u Kanadi - razbićemo ih". 

Fernando Alonso je dodao da se nada da će trke u Kanadi i Silverstonu biti ključne za razvoj njihovog ovogodišnjeg bolida AMR23. 

"Mislim da ćemo u Kanadi imati potpuno drugačiju sliku i nadamo se da ćemo uskoro moći da se borimo sa Red Bulom", izjavio je dvostruki svetski šampion. 

Velika nagrada Kanade je na programu narednog vikenda (16, 17, 18. jun)

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Aston MartinFernando Alonso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara