Alešandre Pato (©Reuters)
Alešandre Pato (©Reuters)

Alpina traži način da uštine četiri-pet desetinki

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.04.23. | 18:18

"Konkurenti su nam na dohvat ruke, samo treba da se više razvijamo", ističe tehnički direktor francuskog tima Pet Fraj

Alpina je prošle godine završila na četvrtom mestu u šampionatu Formule 1, a cilj za 2023. bio je da budu bliži trećem mestu nego petom. Međutim, početak sezone ne obećava da ćemo videti takav scenario, ali šef tima, Otmar Šafnauer već ima druge planove.

Posle tri trke, Alpina se nalazi na šestom mestu u konkurenciji timova sa samo osam bodova (vodeća ekipa Red Bula ima 123), a na prošloj trci u Australiji oba vozača francuskog tima nisu završili trku nakon međusobnog sudara. Pre incidenta, Pjer Gasli je bio na petoj, a Esteban Okon na desetoj poziciji, koje bi im ukupno donele 12 poena i ujedno najbolji rezultat sezone. Iako je trka u Melburnu bila propuštena prilika za Alpinu, ona je pokazala da je peti najbrži tim, ostavljajući iza sebe pre svega Meklaren koji od početka sezone ima značajne probleme.

Izabrane vesti

"Na poslednjoj trci bili smo sigurno peti najbolji tim, sa Ferarijem tik ispred nas, koji nismo pokušavali da napadnemo. Bilo je pomalo konzervativno, ali ono što mi treba da uradimo je da se vratimo na tu odskočnu dasku i da se razvijamo tokom sezone koja je veoma duga, kao i da nastavimo da radimo isto što i prošle godine, a to je usavršavanje auta u hodu, kako bismo mogli da stignemo one ispred nas", rekao je Šafnauer.

Ono čemu se pre početka sezone šef Alpine nije nadao je veliki napredak Aston Martina, koji se trenutno nalazi samo iza šampionskog tima Red Bula i koji će se do kraja sezone boriti da tu i ostane. Bez obzira na to, jedini francuski tim u šampionatu ne odustaje od cilja da ponovo bude makar četvrti, a sada se nada i borbi sa Mercedesom.

Kada je upitan o predstojećim unapređenjima ekipa Meklaren i Mercedes, kao i to da li misli da Alpina može protiv nemačkog tima, Šafnauer je objasnio da je njihov dobar razvojni put u 2022. znak da i ove godine treba biti optimističan.

"Mislimo da možemo da se borimo sa njima. Mi takođe imamo pristojno unapređenje za Baku, a onda i nedelju dana kasnije za Majami. Prošle godine naš razvojni put je bio prilično dobar i ako se tako nastavi ove godine, mislim da bismo mogli da budemo bliži".

Alpinin tehnički direktor Pet Fraj dodao je da bolid njegovog tima mora da se ubrza za četiri do pet desetinki u odnosu na direktne rivale u kvalifikacijama.

’’Mi smo u proseku na četiri-pet desetinki daleko od ostalih, izuzev Red Bula, što znači da su nam konkurenti na dohvat ruke. Samo treba da se više razvijamo’’.

Sa druge strane, Esteban Okon misli da nema poente trkati se ako njegov tim ne veruje da može da, kao i Aston Martin, napravi veliki korak u svojim performansama.

"Aston Martin je pokazao da je moguće napraviti veliki korak ako nađete prave stvari, tako da je to izvodljivo", dodao je Okon.

Ekipa Aston Martina u koju je Fernando Alonso prešao baš iz Alpine se sada, nakon problematične sezone, bori sa najtrofejnijim timovima u vidu Red Bula, Mercedesa i Ferarija. Dok su se potonji u prve tri trke mučili, Aston Martin se vidno približio Red Bulu, pošto se Alonso našao na trećoj poziciji u svakoj trci od početka sezone.

Napredak koji je pokazao tim iz Silverstona stavio je do znanja Alpini da je moguće napraviti ogroman korak iz jedne sezone u drugu sa ograničenim budžetom. Iako Alpinin ovogodišnji bolid ne pokazuje znakove većih slabosti, Okon kaže da bi rad na detaljima doneo značajne performanse.

"Mnogo je detalja. Nikada to nije jedna stvar i to je najteže. Kompromis negde može da vas navede da izgubite performanse negde drugde", upozorava francuski vozač.

S obzirom na činjenicu da Mercedes ne donosi svoj novi dizajn poda do šeste trke, koja se održava u Imoli, naredne dve trke u Bakuu i Majamiju daju Alpini šansu za očekivano smanjenje razlike u konkurenciji konstruktora.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara